Dine første aksjer

Dine første aksjer

En rask og enkel innføring av hvordan du kjøper dine første aksjer og hva du burde kunne om aksjemarkedet. Les blant annet om nettmeglere, kurtasje, spread, trading software, risiko og diversifisering.

For en som aldri har handlet aksjer før, kan det virke fryktelig innviklet og noe som kun er forbeholdt en mindre gruppe eksperter. Men det er faktisk lekende lett når du først har satt deg inn i hovedmomentene. Det er det å bli en velykket investorer som krever mer jobb. Her viser vi deg hvordan du kjøper dine første aksjer og hva du burde være oppmerksom på.

Hva vil det si å eie en aksje?

Kjøper du én aksje i f.eks Statoil, så blir du faktisk medeier i Norges største selskap - riktignok en veldig liten sådan. Denne ene aksjen gir deg likevel de samme rettighetene som andre, langt større aksjonærer i Statoil (dersom ikke selskapet har flere aksjeklasser). 

Rettighetene for deg som aksjonær er blant annet å få delta og stemme på generalforsamlingen og motta sin andel av et eventuelt utbytte. Du kan til og med kreve å tale under forsamlingen, selv om møtelederen kan redusere og begrense dette.

En «heads up» før du kaster deg ut i aksjemarkedet

Det er mulig å tjene til livets opphold - og vel så det - ved å spekulere i aksjemarkedet. Det er også mulig å gå på tap etter tap, og ende opp med en ubehagelig negativ avkastning. Det er faktisk større sannsynlighet for tap enn gevinst: 

Forestill deg at du spiller roulette og satser på at ballen ender opp på et av de røde feltene. Ved første øyekast kan de se ut som det er 50 % sannsynlighet for gevinst - siden du tross alt bare kan velge mellom rød og svart. Men så oppdager du at hjulet også har to grønne felt, «0» og «00». Da er det ikke lenger en 50/50 sjanse, men mer nøyaktig 47,37 %. I aksjemarkedet er de grønne feltene erstattet med «spread» og kurtasje, noe vi kommer forklarer nærmer lenger ned i artikkelen.

Tenk over «hvem» markedet egentlig består av. Når du kjøper eller selger en aksje, er det alltid noen som sitter på andre siden av bordet. Det kan være en fondsforvalter med 40-års erfaring, en avansert aksje-robot eller Warren Buffet for den saks skyld. Poenget er at aksjemarkedet består av veldig mange flinke folk, og det er altså disse du må slå hvis du skal tjene penger som «trader».

Nå må du ikke nødvendigvis slå markedet for å tjene penger på aksjer. Du kan også kjøpe aksjer for å bli med på den potensielle langsiktige verdistigningen (Det er forøvrig dette som skiller begrepene «trader» og «investor» fra hverandre). Det er kanskje ikke like morsomt, men sannsynligheten for at du unngår tap er langt større. 

Siden 1996 har hovedindeksen på Oslo Børs steget med 510 %, med en årlig gjennomsnittlig avkastning på 9,5 %. Kilde: Oslo Børs

Men hvis du går inn i aksjemarkedet på «feil tidspunkt» - eller mer bestemt - før finanskriser, kan det ta mange år før du i det hele tatt får hentet inn tapet. Hvis du kjøpte andeler i et indeksfond som følger hovedindeksen på Oslo børs rett før finanskrisen nådde sitt «høydepunkt» i august 2018, ville det tatt cirka 2 år og 3 måneder før andelene var tilbake på samme verdi. Norge kom seg derimot raskt ut av den økonomiske krisen: NYSE (verdens største aksjemarked) brukte nesten 6 år på å komme seg tilbake på 10.300 poeng.

Så selv om aksjemarkedet historisk sett har gitt en bedre avkastning enn bank og pengemarkedsfond, betyr ikke det at avkastningen i aksjer alltid er høyere enn andre spareformer - til tross for at investeringen holdes i flere år.

Forkunnskaper

Det er ikke nødvendig med de aller store forkunnskapene før du kan sette i gang med aksjer. Du vil lære masse når du foretar dine første kjøp og salg. Når du sitter med aksjer følger du (forhåpentligvis) ekstra med i hva som skjer i markedet. Det er derimot noe som er kjekt å vite på forhånd. Noe som gjør at du lettere vil kunne unngå fallgruvene nybegynnere har en tendens til å ramle ned i. Alle som skal handle norske aksjer trenger en VPS-konto. Dette oppretter du hos nettmegleren. Med BankID forenkler du prosessen. Da slipper du å måtte motta avtale-dokumenter i posten, for så signere dem og sende det tilbake. De fleste har BankID i forbindelse med nettbank.

Invester aksjer i selskaper du har god kjennskap til

Det er tonnevis av aksjer du kan velge mellom å kjøpe. Det vil alltid være en stor fordel å ha kunnskaper og forståelse om bransjen og selskapet du velger å kjøpe aksjer i. Du trenger ikke være guru på alle aksjer du kjøper, men en viss forståelse er alfa og omega. Sjekk selskapets historikk, om aksjen er lett omsettelig, kontantstrømmen, hvordan markedet utvikler seg, om det er konkurrenter som kan påvirke aksjeverdien og så videre.

Ikke selg vinneren og behold taperen

Tenk deg at du har kjøper din første aksje for 200 kroner per stk. Etter én uke har aksjeverdien falt 20 kroner. Deretter øker den med 25, til 205 kroner. Du ser at aksjeprisen er høyere enn hva du kjøpte den for. Du er rask med å selge til fortjeneste. Selv om alt tydet på at aksjekursen ville fortsette oppover, valgte du å realisere gevinsten slik at du kunne gå seirende ut. Selv om profitten ikke ble allverdens, så har du fortsatt oppnådd følelsen av seier.
Så kjøper du en ny aksje som også synker i verdi. Derimot fortsetter denne aksjen å synke. Langtidskontrakten selskapet skulle få, ble avlyst. I stedet for å realisere tapet, velger du å tviholde på aksjen. Du håper på at det en eller annen gang er nødt for å snu til det bedre. Aksjer fortsetter å synke. Du sitter nå med et langt større tap enn hva du kunne sluppet unna med. Du har i eksemplene ovenfor valgt å selge vinneren og beholde taperen. Her er det psykologiske faktorer som spiller deg et puss. Tenk rasjonelt og ikke la følelser ta overhånd. Les mer om prospektteori.

LES OGSÅ: Indeksfond

Spread

Når du skal kjøpe aksjer i et selskap, vil du se at det er en differanse mellom kjøp- og salgskursen. Det er denne differansen vi kaller for «spread». For å ta et eksempel: I skrivende stund er kjøpskursen for Telenor-aksjen (TEL) på 136,70, mens salgskursen er på 136,80 - altså 10 øre mer. Det finnes altså kjøpere som er villig til å betale 136,70 for aksjen, samtidig som noen er villige til å selge for 136,80. 

Hvis du ønsker å være rimelig sikker på at du får kjøpt aksjen, så legger du inn en såkalt markedsordre (eller best ordre). Det vil si at at du får kjøpt aksjen til den laveste kursen tilgjengelig på markedet. Ulempen med denne type ordre er hvis aksjekursen stiger i verdi innen du får gjennomført handelen, og dermed ender opp med å betale en høyere pris enn planlagt for aksjen.

Den andre type ordre kalles for limitordre. Som navnet tilsier så legger du inn en ordre med en limit på hvor mye du maksimalt er villig til å kjøpe aksjen for. Hvis dette f.eks er samme beløp som kjøperkursen, så kan du være heldig å få kjøpt aksjen dersom noen selgere går ned i pris. Fordelen med denne type ordre er at du kan få aksjen til en bedre pris, men du risikerer også å ikke få kjøpt aksjen i det hele tatt. Det kan stå mange foran deg i køen som fyller sin ordre, og innen det er din tur kan laveste selgerkurs ha steget. 

For en langsiktig investor har det ikke så stor betydning om vedkommende må betale en høyere pris tilsvarende «spreaden». En «daytrader» vil ha vanskelig med å tjene penger dersom vedkommende «betaler spreaden» på hver eneste handel spekulanten gjennomfører.

Hold deg oppdatert

Dette burde ikke være vanskelig når du først har kjøpt din første aksje. Du kommer mest sannsynlig til å plukke opp mye informasjon om selskapet du har valgt å kjøpe deg inn i. Hold øye med hvilken retning bransjen til selskapet beveger seg i, om det dukker opp nye konkurrenter og stort sett alt som kan påvirke aksjekursen.

LES OGSÅ: Sannheten om aksjeinvesteringer

Mer kunnskap

Det vil alltid være mer å lære om aksjemarkedet. Men på et visst punkt er du nødt for å kaste deg selv ut i det. Du blir som kjent ikke mester uten trening. Føler du likevel at du trenger mer kunnskap før du setter i gang, kan vi anbefale at du leser følgende bøker:

Aksjer og aksjehandelAksjekjøp og daytradinghow-to-make-money-in-stocks
og følgende nettsider:

Valg av nettmegler

Når du nå sitter med nødvendige kunnskaper, er det på tide å velge en nettmegler som du vil bruke til kjøp og salg av aksjer. Den viktigste faktoren for deg er kurtasje. Kurtasje er hvor mye nettmegleren tar for kjøp og salg av aksjer. Du får gjerne bedre kurtasje hvis du handler aktivt og med større beløp. For deg som skal kjøpe dine første aksjer, vil kurtasjeprisen kunne spille en stor rolle. Du investerer gjerne et mindre beløp i din første aksjen, og ved hyppige kjøp og salg vil kurtasjen kunne spise opp mye av avkastningen. Ha derfor kurtasjen i bakhodet. En annen faktor vi har sett på ved valg av nettmegler, er rett og slett brukervennlighet. At du enkelt har oversikt over all nødvendig informasjon og enkelt kan kjøpe og selge aksjer. Flere nettmeglere har egne programmer som du kan laste ned. Prisen på disse verktøyene varierer.

Kurtasje

Vi har gjennomgått prislistene til en rekke nettmeglere. Vi sitter igjen med tre aktuelle kandidater for deg som skal inn i aksjemarkedet for første gang. Netfonds skal ha 0,05 % eller et minstebeløp på 49 NOK i kurtasje. De samme prisene gjelder for Skandiabanken. Den siste vi mener er akutell er Nordnet mini. Den har en kurtasje på 0,10 %, med minstekurtasje på 39 NOK. Vi har ikke tatt med utenlandske nettmeglere.

Trading Software

Når vi nå har gjennomgått kurtasjeprisene, er det på tide å se på verktøyet de ulike nettmeglerne tilbyr.

Hos Netfonds.no får du PrimeTrader. Denne er helt gratis å bruke. Her får du beholdningsoversikt, alarmer, vinnere og tapere, nyhetsleser m.m. Blir du Netfonds-kunde får gratis sanntidsinformasjon den første uken. Etter den første uken koster sanntidsinformasjon uten ordredybde for OSE (Oslo Børs) 20kr per mnd, 10kr per mnd for OMX (Nasdaq) og 45 kr per måned for USA. Med ordredybde er prisen 140,- per mnd for OSE og 110,- per mnd for OMX. Ordredybde er en oversikt over alle kjøps- og salgsordrer for aksjer.

Uten sanntidsinformasjon er kurs-informasjonen forsinket med 15 minutter. Skal du investere langsiktig har ikke disse 15 minuttene mye å si, men den har alt å si ved kortsiktige investeringer. PrimeTrader passer forøvrig til Windows, Mac OS X, Linux og iPhone.

Skjermklipp fra Netfonds PrimeTrader

På Nordnet.no får du WinTrade. Denne koster 99,- per mnd. Her er sanntidsinformasjon bakt inn i prisen. Ønsker du sanntidsinformasjon med dybde er prisen 125,- per mnd. I likhet med PrimeTrader får du også her nyhetsleser, skreddersydd arbeidsflate, tekniske analyser m.m. Wintrade er kun for Windows. Bruker du Mac OS X eller Linux, er Nordnets Webtrader et godt alternativ.

​Skjermklipp fra Nordnets WinTrade
Skjermklipp fra «Nordnet Webtrader»

Skandiabankens Trader koster 99,- per mnd. Da er sanntidsinformasjon inkludert. Skandiabanken spanderer sanntidsinformasjonen inneværende måned. Det følger også med gratis morgenrapport fra Apollo Markets.

Skjermklipp fra «Skandiabanken aksjer»

Ditt første kjøp

Når du nå har de nødvendige kunnskapene og har valgt nettmegleren som er best for deg, er det duket for ditt første aksjekjøp. Hvor mye du velger å investere avhenger av din økonomi. Begynn helst i det små og for all del ikke invester i mer enn det du har råd til å tape. Det viktigste nå er å bli kjent med systemet og hvordan alt fungerer. Benytt deg gjerne av «stop-loss», slik at du automatisk selger din aksje om verdien kommer til denne verdien. Eventuelt kan du sette en alarm når aksjeverdien har kommet til et kritisk punkt. Handler du med utenlandske aksjer er det en måte å sikre nattesøvnen på. Men hvis det går ut over nattesøvnen uten «stop-loss» eller alarmer aktivert, har du gått langt over den risikoen du er komfortabel med.

Risiko

Når du sitter med et fåtall ulike aksjer, vil den totale risikoen være høyere enn om du satt med en balansert aksjeportefølje. I en balansert aksjeportefølje er risikoen spredd utover ulike investeringer. Det kan være at du investerer i ulike bransjer, i valuta og noe i eiendom. Vi kaller dette for diversifisering. Vi ser nærmere på hvordan man setter opp en aksjeportefølje i en kommende artikkel.

Evaluering

Si du nå fikk en negativ avkastning på din første aksje. Du kan velge mellom å prøve å glemme tapet eller forsøke å forstå hvorfor det gikk som det gikk. Det er tapene du lærer mest av. For det er tapene som svir. Lær av dem, og forsøk å unngå dem til neste gang. Fikk du en positiv avkastning på aksjen  burde du her også se nærmere på årsaken. Det kan være at aksjen steg på grunnlag av helt andre faktorer enn hva du trodde.

Lykke til med dine første aksjer!

Aksjer for nybegynnere - Del 2