Aksjer for nybegynnere - Del 1

En enkel innføring til hvor og hvordan du kjøper dine første aksjer.

Aksjekurs

For en som aldri har handlet aksjer før, kan det virke fryktelig innviklet og noe som kun er forbeholdt en mindre gruppe eksperter. Men det er faktisk lekende lett når du først har satt deg inn i hovedmomentene. Det er det å bli en velykket investorer som krever mer jobb. Her viser vi deg hvordan du kjøper dine første aksjer og hva du burde være oppmerksom på.

Hva vil det si å eie en aksje?

Kjøper du én aksje i f.eks Statoil, så blir du faktisk medeier i Norges største selskap - riktignok en veldig liten sådan. Denne ene aksjen gir deg likevel de samme rettighetene som andre, langt større aksjonærer i Statoil (dersom ikke selskapet har flere aksjeklasser).

Rettighetene for deg som aksjonær er blant annet å få delta og stemme på generalforsamlingen og motta sin andel av et eventuelt utbytte. Du kan til og med kreve å tale under forsamlingen, selv om møtelederen kan redusere og begrense dette.

En «heads up» før du kaster deg ut i aksjemarkedet

Det er mulig å tjene til livets opphold - og vel så det - ved å spekulere i aksjemarkedet. Det er også mulig å gå på tap etter tap, og ende opp med en ubehagelig negativ avkastning. Det er faktisk større sannsynlighet for tap enn gevinst:

Forestill deg at du spiller roulette og satser på at ballen ender opp på et av de røde feltene. Ved første øyekast kan de se ut som det er 50 % sannsynlighet for gevinst - siden du tross alt bare kan velge mellom rød og svart. Men så oppdager du at hjulet også har to grønne felt, «0» og «00». Da er det ikke lenger en 50-50 sjanse, men ganske nøyaktig 47,37 %. For aksjemarkedet kan de grønne feltene erstattes med «spread» og kurtasje (som er kostnadene ved aksjehandel).

«Hemmeligheten» med å få sannsynlighetsfordelingen over i ditt favør, og dermed kunne lykkes med aksjehandel, ligger i kunnskap, erfaring og tilgang på verktøy.

Nå må du ikke nødvendigvis slå markedet for å tjene penger på aksjer. Du kan også kjøpe aksjer for å bli med på den potensielle langsiktige verdistigningen (Det er forøvrig dette som skiller begrepene «trader» og «investor» fra hverandre). Det er kanskje ikke like morsomt, men sannsynligheten for at du unngår tap er langt større.

Hvem er det markedet egentlig består av?

Når du kjøper eller selger en aksje, er det alltid noen som sitter på andre siden av bordet. Det kan være en fondsforvalter med 40-års erfaring, en avansert aksje-robot eller Warren Buffet for den saks skyld. Poenget er at aksjemarkedet består av veldig mange flinke folk, og det er altså disse du må slå hvis du skal tjene penger som «trader».

Hovedindeksen siden 1996

Siden 1996 har hovedindeksen på Oslo Børs steget med 510 %, med en årlig gjennomsnittlig avkastning på 9,5 %. Kilde: Oslo Børs

Men hvis du går inn i aksjemarkedet på «feil tidspunkt», eller mer bestemt, før finanskriser, kan det ta mange år før du i det hele tatt får hentet inn tapet. Hvis du kjøpte andeler i et indeksfond som følger hovedindeksen på Oslo børs rett før finanskrisen nådde sitt «høydepunkt» i august 2018, ville det tatt 2 år og 3 måneder før andelene var tilbake på samme verdi. Norge kom seg derimot raskt ut av den økonomiske krisen: NYSE (verdens største aksjemarked) brukte nesten 6 år på å komme seg tilbake på 10.300 poeng.

Så selv om aksjemarkedet historisk sett har gitt en bedre avkastning enn bank og pengemarkedsfond, betyr ikke det at avkastningen i aksjer alltid er høyere enn andre spareformer - til tross for at investeringen holdes i flere år.

Forkunnskaper

Det er ikke nødvendig med de aller store forkunnskapene før du kan sette i gang med aksjer. Du vil lære masse når du foretar dine første kjøp og salg. Når du sitter med aksjer følger du (forhåpentligvis) ekstra med i hva som skjer i markedet.

Det er derimot noe som er kjekt å vite på forhånd. Noe som gjør at du lettere vil kunne unngå fallgruvene nybegynnere har en tendens til å ramle ned i. Alle som skal handle norske aksjer trenger en VPS-konto. Dette oppretter du hos nettmegleren. Med BankID forenkler du prosessen. Da slipper du å måtte motta avtale-dokumenter i posten, for så signere dem og sende det tilbake. De fleste har BankID i forbindelse med nettbank.

Invester aksjer i selskaper du har god kjennskap til

Det er tonnevis av aksjer du kan velge mellom å kjøpe. Det vil alltid være en stor fordel å ha kunnskaper og forståelse om bransjen og selskapet du velger å kjøpe aksjer i. Du trenger ikke være guru på alle aksjer du kjøper, men en viss forståelse er alfa og omega. Sjekk selskapets historikk, om aksjen er lett omsettelig, kontantstrømmen, hvordan markedet utvikler seg, om det er konkurrenter som kan påvirke aksjeverdien og så videre.

Ikke selg vinneren og behold taperen

Tenk deg at du har kjøper din første aksje for 200 kroner per stk. Etter én uke har aksjeverdien falt 20 kroner. Deretter øker den med 25, til 205 kroner. Du ser at aksjeprisen er høyere enn hva du kjøpte den for. Du er rask med å selge til fortjeneste. Selv om alt tydet på at aksjekursen ville fortsette oppover, valgte du å realisere gevinsten slik at du kunne gå seirende ut. Selv om profitten ikke ble allverdens, så har du fortsatt oppnådd følelsen av seier.

Så kjøper du en ny aksje, som også synker i verdi. Derimot fortsetter denne aksjen å synke. Langtidskontrakten selskapet skulle få, ble avlyst. I stedet for å realisere tapet, velger du å tviholde på aksjen. Du håper på at det en eller annen gang er nødt for å snu til det bedre. Aksjer fortsetter å synke. Du sitter nå med et langt større tap enn hva du kunne sluppet unna med.

Du har i eksemplene ovenfor valgt å selge vinneren og beholde taperen. Her er det psykologiske faktorer som spiller deg et puss. Tenk rasjonelt og ikke la følelser ta overhånd. Les mer om prospektteori.

Les også: Indeksfond – Småsparernes favorittfond

Kurtasje

Kurtasje er prisen nettmegleren tar for å gjennomføre en ordre. Selv om det ved første øyekast kan virke som en ubetydelig sum, skal vi se at det er alt annet enn tilfellet:

Kurtasjen har i dette tilfellet redusert gevinsten med 380 kroner, eller 41 % av gevinsten - og det kun ved fire ordrer. Merk at kurtasjen også gjelder for tap. Det betyr at kurtasjen både svekker gevinsten og forsterker tapet.

Ved ordrer i størrelsen ovenfor, ville det vært lurt å velge en nettmegler som tilbyr en lav minimumskurtasje. Ved kjøp og salg som overstiger minimumskurtasjen, vil det være prosentandelen som er avgjørende.

Spread

Når du skal kjøpe aksjer i et selskap, vil du se at det er en differanse mellom kjøp- og salgskursen. Det er denne differansen vi kaller for «spread». For å ta et eksempel: I skrivende stund er kjøpskursen for Telenor-aksjen (TEL) på 136,70, mens salgskursen er på 136,80 - altså 10 øre mer. Det finnes altså kjøpere som er villig til å betale 136,70 for aksjen, samtidig som noen er villige til å selge for 136,80.

Hvis du ønsker å være rimelig sikker på at du får kjøpt aksjen, så legger du inn en såkalt markedsordre (eller best ordre). Det vil si at at du får kjøpt aksjen til den laveste kursen tilgjengelig på markedet. Ulempen med denne type ordre er hvis aksjekursen stiger i verdi innen du får gjennomført handelen, og dermed ender opp med å betale en høyere pris enn planlagt for aksjen.

Den andre type ordre kalles for limitordre. Som navnet tilsier så legger du inn en ordre med en limit på hvor mye du maksimalt er villig til å kjøpe aksjen for. Hvis dette f.eks er samme beløp som kjøperkursen, så kan du være heldig å få kjøpt aksjen dersom noen selgere går ned i pris. Fordelen med denne type ordre er at du kan få aksjen til en bedre pris, men du risikerer også å ikke få kjøpt aksjen i det hele tatt. Det kan stå mange foran deg i køen som fyller sin ordre, og innen det er din tur kan laveste selgerkurs ha steget.

For en langsiktig investor har det ikke så stor betydning om vedkommende må betale en høyere pris tilsvarende «spreaden». En «daytrader» vil ha vanskelig med å tjene penger dersom vedkommende «betaler spreaden» på hver eneste handel spekulanten gjennomfører.

Hold deg oppdatert

Dette burde ikke være vanskelig når du først har kjøpt din første aksje. Du kommer mest sannsynlig til å plukke opp mye informasjon om selskapet du har valgt å kjøpe deg inn i. Hold øye med hvilken retning bransjen til selskapet beveger seg i, om det dukker opp nye konkurrenter og stort sett alt som kan påvirke aksjekursen.

Les også: Sannheten om aksjeinvesteringer

Mer kunnskap

Det vil alltid være mer å lære om aksjemarkedet. Men på et visst punkt er du nødt for å kaste deg selv ut i det. Du blir som kjent ikke mester uten trening. Føler du likevel at du trenger mer kunnskap før du setter i gang, kan vi anbefale at du leser følgende bøker:

og følgende nettsider:

Valg av nettmegler

Når du nå sitter med nødvendige kunnskaper, er det på tide å velge en nettmegler som du vil bruke til kjøp og salg av aksjer. Vi har valgt ut tre nettmeglere som vi mener er gode kandidater for deg som ønsker å komme i gang med aksjehandel:

  • Skandiabanken Aksjer
  • Nordnet Webtrader
  • DNB Markets Aksjehandel

Samtlige av handelsapplikasjonene er intuitive og brukervennlige. Det skal med andre ord ikke så alt for mange gjennomførte ordre før du har fått satt deg inn i systemet. I tillegg er de gratis å benytte seg av, så lenge du ikke ønsker tilleggstjenester som for eksempel sanntidsinformasjon eller omfattende analyseverktøy.

Det som skiller plattformene fra hverandre er informasjonen de tilbyr, hvilke markeder du får tilgang til, og kurtasjen du må betale for å handle aksjer.

Skandiabanken Aksjer

Et mer intuitivt oppsett skal du lete lenger etter - perfekt for nybegynnere! Her får du oversikt over det mest elementære, som kursbildet på hovedindeksen og selskapene på Oslo Børs.

En ulempe med Skandiabanken Aksjer er at du kun får handlet aksjer på selskaper notert på Oslo Børs. Så dersom du har tenkt til å spekulere eller investere i enten Google eller Facebook, så må du gå for en annen nettmegler.

Handelsplattformen kan også virke litt for enkel - særlig etter man har fått mer erfaring med kjøp og salg av aksjer.

For teknisk analyse av kursbildet, kan du blant annet bruke indikatorer som «simple moving avarage» (glidende gjennomsnitt), «relative strenght index» (RSI), «momentum», «stochastic» og «moving avarage convergence divergence» (MACD). (Ikke fortvil om du ikke har noe kjennskap til disse indikatorene - vi kommer til å forklare samtlige senere i denne artikkelserien.)

Du får også se hvilke selskaper som er dagens kjøpsanbefalinger, med tilhørende en teknisk analyse gjennomført av Apollo Markets.

Skandiabanken aksjer dashboard

Arbeidsflaten i Skandiabanken

Nordnet Webtrader

I likhet med Skandiabanken Aksjer, får du også her markedsoversikt, grafer og nyheter. I tillegg får du sett ordredybde over de fem beste kjøp- og salgsordrene. Vi savner derimot muligheten til å få opp indikatorer i grafene.

Fordelen med Nordnet (affiliate-lenke), kontra Skandiabanken, er at du får tilgang til markedsplasser i hele Skandinavia, samt Tyskland, USA og Kanada.

Klikk her for å bli kunde hos Nordnet.

Nordnet Webtrader

Arbeidsflaten i Nordnet Webtrader

DNB Markets Aksjehandel

Arbeidsflate gir et profesjonelt inntrykk, samtidig som det er oversiktlig og brukervennlig. DNB Markets Aksjehandel sitt sterkeste kort er, uten tvil, tilgangen på analyser og informasjon. Her får du både fundamentale og tekniske analyser (dagens case fra investtech.com), samt Web-TV med daglige markedskommentarer.

DNB Markets arbeidsflate

Arbeidsflaten i DNB Markets Aksjehandel

Priser

Kurtasje for kjøp av norske, børsnoterte aksjer:

NettmeglerKurtasjeMin. kurtasje
Skandiabanken0,05 %49,-
Nordnet0,15 % / 0,04 % *29,- / 69,- *
DNB0,05 %95,- / 65,- *

Kurtasje for kjøp av amerikanske, børsnoterte aksjer:

NettmeglerKurtasjeMin. kurtasje
SkandiabankenUtilgjengeligUtilgjengelig
Nordnet0,2 % / 0,09 % *49,- / 89,- *
DNB0,2 %248,-

* Gjelder kun hvis du gjennomfører mer enn 15 handler i en kalendermåned hos Nordnet, eller mer enn 20 handler i en kalendermåned hos DNB.

Sanntidsinformasjon

Nettmeglerne ovenfor tilbyr kurser med 15 minutter tidsforsinkelse. Hvis du ønsker å se aksjekurser for selskaper notert på Oslo Børs i sanntid, med en ordredybde på fem nivåer, er prisen hos de ulike aktørene følgende:

NettmeglerSanntidsinformasjon
Skandiabanken99,- pr. måned
Nordnet19,- pr. måned
DNB125,- pr. måned

Dersom du ikke har behov for å se ordreboken, kan du kun få tilgang til sanntidsinfo hos DNB til 12,50 kroner pr. måned.

Oppsummering av nettmeglere

Skal du kjøpe og selge aksjer i mengder som som gjør at kurtasjekostnaden ikke overstiger minimumskurtasjen, så vil både «Nordnet Webtrader» og «Skandiabanken Aksjer», isolert sett være et mye bedre valg enn «DNBs Aksjehandel». For kjøp/salg av amerikanske, børsnoterte aksjer, er også her Nordnet det gunstigste valget - ettersom Skandiabanken ikke tilbyr dette markedet, og DNB har langt høyere priser.

DNBs sterkeste kort er tilgang på informasjon, analyser og at du får handlet aksjer på over 15 internasjonale børser.

Selv om det er forholdsvis enkelt å kjøpe og selge aksjer hos samtlige av aktørene, er det Skandiabanken som trekker det lengste strået. Der både DNB og Nordnet overlater mesteparten av tekniske analyser til et betalings-abonnement fra investtech.com, kan du hos Skandiabanken foreta din egen analyse ved hjelp av indikatorer i kursbildet.

Siden det er gratis å benytte seg av handelsplattformene, kan du med fordel utnytte fordelene hos alle. Det er ingen problem å ha flere VPS-kontoer, og du får oversikt over alle kontoene gjennom VPS Investortjenester.

Ditt første kjøp

Når du føler du har basiskunnskapene på plass og har valgt nettmegleren som er best for deg, er det duket for ditt første aksjekjøp. Hvor mye penger du velger å investere, vil selvfølgelig være avhengig av din økonomi. Vi anbefaler uansett at du begynner i det små og holder deg langt unna smerteterskelen på hvor mye du har råd til å tape. Hverken forbrukslån eller kredittkort er å kunne anbefale som giring. Det viktigste nå er at du blir kjent med systemet og hvordan alt henger sammen.

Nå lurer du kanskje på hvilke aksjer du bør velge?

Forvirret ansikt

Det å plukke ut «vinneraksjer» er alt annet enn enkelt. For at valget ikke skal være basert på ren gjetning – som vi nevnte innledningsvis gir en lavere sannsynlighet enn 50 % for gevinst – må man rett og slett studere selskapet og kursbildet. Det kan blant annet gjøres gjennom tekniske og fundamentale analyser.

Kort forklart så innebærer en teknisk analyse at man ser på ulike indikatorer som baserer seg på aksjeprisen og volumet, for så å trekke en konklusjon om aksjen er overkjøpt eller oversolgt.

En fundamental analyse går i dybden av selskapet. Det innebærer å gå gjennom selskapets årsrapport, foreta analyser, utarbeide fremtidsregnskap, før alt diskonteres ned til dagens verdi. Analysen er med andre ord ikke spesielt egnet for kortsiktige spekulasjoner.

Siden vi ikke har gjennomgått hverken teknisk eller fundamental analyse, kan du se nettmeglernes egne analyser og se hvilke selskaper de anbefaler å kjøpe eller selge.

I neste del av denne artikkel-serien om aksjehandel, ser vi nærmere på viktige nøkkeltall for å gjennomføre tekniske analyser.

Lykke til med dine første aksjer!

Var denne artikkelen nyttig?