Finn beste høyrentekonto

Få oversikt over hvilke banker som i dag har den beste høyrentekontoen, slik at du får mest mulig avkastning på pengen dine – fri for risiko.

De tre beste høyrentekontoene akkurat nå

BankEffektiv renteLaveste sparebeløpHøyeste sparebeløpAntall uttak
Nordax Bank2,30 %0 kr850.000 krUbegrenset
Avida Finans2,30 %0 kr850.000 krUbegrenset
Svea Finans2,20 %0 kr800.000 krUbegrenset

Med en effektiv rente på 2,3 prosent, er det høyrentekontoene fra Nordax Bank og Avida Finans som nå gir deg markedets beste rente.

Svea Finans følger like etter med 2,2 prosent rente. Sparepengene i alle bankene er sikret av den svenske Riksgälden på inntil 950.000 SEK.

Realrente – hva du egentlig sitter igjen med

Plasserer man 100.000 kroner i en høyrentekonto med 2 prosent effektiv rente, vil man etter ett år ha opptjent 2.000 kroner i renter. Men, det er før vi tar hensyn til skatt og inflasjon:

Renteinntekter beskattes med 23 prosent. Det betyr at man sitter igjen med 1.540 kroner i fortjeneste etter skatt.

Samtidig har inflasjon over ett år gjort at sparebeløpet er mindre verdt – altså at kjøpekraften er svekket. Tar vi utgangspunkt i inflasjonsmålet på 2 prosent, vil kjøpekraften på opprinnelige sparebeløpet på 100.000 kroner reduseres med 2.000 kroner.

Det betyr at vi tapt 450 kroner det første året, som tilsvarer en realrente på -0,45 prosent.

Hvilke alternativer har jeg?

Til tross for at man med dagens renter får en negativ avkastning på pengene i en høyrentekonto, er det ingen grunn til å la pengene stå i brukskontoen. Her får man en enda lavere rente, gjerne ikke mer enn 0,05 prosent. Realrenten ender da opp på -1,58 prosent, som gjør at du taper mer penger i forhold til høyrentekonto.

  1. Nedbetale gjeld

    Foruten boliglån og studielån – hvor renten er omtrent den samme som i høyrentekonto – er det absolutt bedre å nedbetale gjelden man har fremfor å la de stå til en rente på 2 prosent. Jo høyere renten er på lånet, desto større blir avkastningen. I tillegg er dette fornuftig med tanke på økonomisk sikkerhet.

  2. BSU

    Det er ingen tvil om at dersom pengene skal brukes på bolig er BSU den beste spareformen. I tillegg til en høyere rente (3,5 prosent rente i skrivende stund), får man også 5.000 kroner i skattefradrag dersom man setter inn det årlige maksimalbeløpet på 25.000 kroner.

  3. Indeksfond

    Du kan plassere pengene i indeksfond. Fordelen med indeksfond er at forventet avkastning er langt høyere enn 2 prosent. Men dette er ikke en risikofri investering, og du må tåle å se svinginger i verdien. Det bør også ha tenkt til å spare minst i fem år. For lavere risiko er det lurt å velge et bredt, globalt indeksfond.