Bruk vårt gratis budsjettoppsett til å få full kontroll over dine inntekter og utgifter.
Enkelt og gratis budsjett
Vi mener at budsjett skal være enkelt og gratis.
Et detaljstyrt budsjett kan virke mot sin hensikt, at man rett og slett mister motivasjonen til å spare penger.
Budsjett som koster penger betyr at du sitter igjen med mindre penger til sparing. Klarer du deg uten applikasjoner og den slags, kommer du langt (og kanskje enda litt lengre) med å budsjettere i Excel, uten at det koster deg så mye som ei krone.
Få mer penger til overs og gjør som titusenvis av andre har gjort:
Last ned vår gratis budsjettmal (åpnes i Excel).
Budsjett gir deg kontroll
Med budsjett får du kontroll over utgiftene dine slik at du kan kutte ut å sløse vekk penger.
Målet er å sitte igjen med så mye penger som mulig, uten at det går negativt ut over livskvaliteten.
Pengene kan du bruke på å nedbetale ekstra på lån, plassere i indeksfond, aksjer, BSU eller høyrentekonto.
Slik setter du opp budsjettet på 1-2-3
- Start med å fylle inn inntekter og utgifter i budsjett-kolonnen. Husk at beløpene gjelder pr. måned, slik at du i enkelte poster må dele opp summen i 12. Når det er gjort vil celle F6 vise deg hvor mye penger du har budsjettert til å sitte igjen med, eller hvor mye du går i minus.
- Når måneden er over går du over kontoutskriftene i nettbanken og fordeler dine faktiske inntekter og utgifter inn under resultat-kolonnen. I celle G6 ser du det endelige resultatet. I kolonnen ved siden av ser du avviket, altså hvor mye du har bommet med. I feltet rett under ser du også hvor stor prosentdel av inntektene du har klart å sette av til sparing.
- Før inn månedens faktiske inntekter og utgifter under «Årets utvikling». Slik holder du oversikt på hvor mye du sparer i løpet av året.
Det er mange som blir overrasket når de ser hvor mye kostnadene spiser av inntekten hver eneste måned. Med et budsjett ser du nøyaktig hva pengene går til, som dermed gjør det enklere å se hvilke utgifter man kan kutte ned på. Kanskje du kan redusere eller kutte ned flere kostnader, som strengt talt ikke er nødvendig å bruke penger på i utgangspunktet. Budsjettet tar utgangspunkt i normale utgifter som boliglån, billån, mat, klær, hygiene m.m.
Les også: 28 sparetips som virkelig monner
Det lønner seg å være helt ærlig med seg selv når budsjettet settes opp. Er du sikker på at du ikke bruker mer penger på klær i måneden? Eller har du glemt å legge til alle de faste kostnadene som går til bil? Sett opp budsjettet så nøyaktig som mulig. Viser det seg at du bruker mer eller mindre på noen poster, så gjør du bare om tallene. Hold alltid budsjettet oppdatert med de egentlige inntektene og kostnadene/utgiftene. Hvis budsjettet går i null eller i minus, så burde du tenke over hvor du kan redusere eller kutte ned utgifter, slik at du alltid sitter igjen med et månedlig overskudd. Det du sitter igjen med burde settes til en eller annen form for sparing. Husk at det alltid lønner seg å ha en bufferkonto i tilfelle noen uforutsette utgifter skulle komme.