Hva er boligen verdt?

Oppdatert:
27.7.2023

For de fleste av oss er boligen den største eiendelen vi har. Da er det ikke rart at vi er opptatt av hva boligen er verdt, særlig om man har planer om salg eller refinansiering av boliglånet.

Det finnes flere måter å sjekke ut hva boligen kan være verdt uten å bruke megler, med ulik grad av nøyaktighet. Men det mest nøyaktige anslaget får du av megler som har vært på befaring av boligen. Den egentlige verdien av boligen vet du ikke før du faktisk får solgt boligen.

Slik får du en pekepinn på hva boligen er verdt – uten besøk av megler

Se siste omsatte priser i nærområdet

Den beste måten å få en indikasjon på hva boligen din kan være verdt, er å se hva naboenes bolig har blitt solgt for.

Vi anbefaler å bruke boligkartet til Virdi – en gratis tjeneste hvor du ser hva boligen sist ble solgt for (mer historikk krever registrering). Solgtprisene blir lagt ut når boligen tinglyses, slik at det normalt tar 2-3 måneder fra salg til prisen er tilgjengelig i boligkartet.

Skjermklipp fra boligkartet til Virdi.no
Skjermklipp fra boligkartet til Virdi.no

Sjekk prisantydningen for boliger i samme område

Det neste du kan gjøre er å bruke Finn.no for å se om se det ligger boliger i nærområde ditt ute til salgs. Ut ifra prisantydningen kan man lage sin egen «verdivurdering» ved å sammenligne kvadratmeter, standard og beliggenhet, og justere beløpet deretter. Prisantydningen er hva megler mener det er mulig å få for boligen, og kan selvfølgelig avvike fra salgsprisen.

Se den antatt boligverdien i nettbanken

Boligverdi i nettbanken

I noen banker, blant annet i DNB og Sparebanken Vest, får du sett dagens antatte boligverdi når man er inne i søknadsvinduet for å øke boliglånet. Den antatte boligverdien baseres seg på siste salgsverdi og markedsutviklingen i området, og er hentet fra databasen hos Eiendomsverdi AS.

For kunder med boliglån i DNB, finner man den antatte boligverdien slik:

  1. Klikk på «Dagligbank og lån» og deretter «mine lån og kredittkort»
  2. Klikk på knappen «øke boliglånet»
  3. Nå får du opp antatt boligverdi i dag, samt fordelingen mellom egenkapital og gjeld.
  4. Søknaden om økning av boliglånet slettes ved å trykke på tannhjulet i «mine lån og kredittkort» og velge «slett søknad».

Dersom du mener at beløpet er feil, som for eksempel etter å ha gjort betydelige påkostninger på eiendommen, kan du bestille en e-takst fra megler. Takseringen fra megler blir lagret i samme database, slik at banken automatisk henter ut ny informasjon om boligens verdi.

Beregn prisutvikling ut ifra boligindeksen

Det tredje alternativet, og kanskje det mest unøyaktige, er å ta utgangspunkt i hva du kjøpte boligen for, og deretter legge til prisutviklingen siden kjøpsåret. Bruk SSB sin prisindeks for brukte boliger:

  1. Velg region, boligtype, og år (fra kjøpsåret til siste år) og trykk «fortsett».
  2. Finn differansen ved å trekke fra gammel prisindeks fra ny prisindeks.
  3. Del differansen på gammel prisindeks og gang tallet med 100. Tallet du får opp er endringen i prosent.
  4. Gang endringen med opprinnelig kjøpspris og du får hva boligen er verdt i dag, dersom boligen har fulgt samme prisutvikling som i regionen.
Prisindeks for brukte bolig mellom 1992-2019. Kilde: SSB

Beste estimat får du av eiendomsmegler

Eiendomsmeglere lever av å selge boliger, og bør derfor være den som kan gi deg mest mulig nøyaktig pris på hva du kan forvente å få for boligen. Det forutsetter at megleren har gjennomført en fysisk befaring av boligen. Det er også den eneste metoden for å få godkjent verdivurdering som kan benyttes til salg av bolig, eller som dokumentasjon til banken ved refinansiering (e-takst).

En verdivurdering er som regel gratis dersom du har planer om å selge boligen. Men om du ønsker en prisvurdering fra megler kun for dokumentasjon til banken, eller for nysgjerrighetens skyld, vil megleren ofte ta betalt for dette (cirka 2.000-3.000 kroner).

Prisantydning, verdivurdering, e-takst og teknisk verdi – en kort oppklaring

Prisantydning og verdivurdering er begge antatt markedsverdi. Forskjellen er at prisantydningen er den prisen som markedsføres når boligen blir lagt ut for salg, mens verdivurdering er hva megler kommer frem til etter befaring. Siden det kan gå flere måneder mellom annonsering av boligen og selve befaringen, kan markedet i mellomtiden ha endret seg, eller at det har kommet ny informasjon om boligen, som endrer prisen.

E-takst er en ny bransjestandard for verdivurdering som skal gi et sikrere verdianslag av eiendommen. Man kan se på e-takst som en nedre grense på hva man absolutt bør forvente å få for boligen. Taksten lagres elektronisk i databasen til Eiendomsverdi AS.

Det er denne dokumentasjonen banken krever når man søker om refinansiering, ettersom det stilles flere krav og mer dokumentasjon.

Teknisk verdi beregnes etter hvor mye det ville kostet å bygge en tilsvarende bolig, etter dagens standarder. Takseringen blir gjennomført av en takstmann, ofte byggmestere eller andre med byggteknisk utdanning.