Hva er Bitcoin?

Har du hørt om Bitcoin, men aldri forstått hva det egentlig er? Få en enkel forklaring, samt hvordan du oppretter en lommebok og hvordan du skaffer dine første Bitcoins. I tillegg viser vi deg hvordan gevinst og tap føres i skattemeldingen (selvangivelsen).

Bitcoin-mynt

Bitcoin (BTC) er en digital "valuta" som er desentralisert, noe som betyr at den hverken er utstedt eller regulert av noen sentralbank.

Fordelene med Bitcoin er blant annet at transaksjonene skjer langt raskere enn med vanlig bankoverføring, og det er få eller ingen kostnader knyttet til bruken.

Et interessant moment er at mengden bitcoins som produseres (mining) skal gradvis avta, før det til slutt sier stopp på 21 millioner BTC. Det vil derfor ikke være noe problem knyttet til inflasjon. Bitcoins har derimot måtte tåle mye negativ omtale de siste årene, og har blant annet blitt kalt "en oppblåst boble", "monopolpenger" og "den moderne tulipan" – noe det fremdeles blir omtalt som.

Det har også vist seg å være et nyttig verktøy for illegale aktiviteter, noe som ble bevist etter at FBI gjorde et beslag på over 150 millioner BTC etter å ha slått til til mot Silk Road.

Les også: Slik kjøper du bitcoins (steg for steg)

Hensikten med Bitcoin

Hensikten med Bitcoin er å kunne overføre betalinger direkte fra person til person, uten at betalingen går via et mellomledd. Det gir ringvirkninger som raskere transaksjoner, delvis anonymitet og lavere transaksjonskostnader. Man er heller ikke avhengig av tillit til banker og sentralbanker, siden de ikke har mulighet til å påvirke "valutaen".

Dessverre har Bitcoin problemer med store fluktuasjoner i sin verdi, noe som fortsatt gjør det ustabilt og risikofylt for både selgere og forbrukere å bruke Bitcoin. Om det ikke stabiliserer seg, vil det være få som ønsker å bruke bitcoins annet enn til spekulasjon. Da er også hensikten med Bitcoin borte.

Brukersteder

Antall steder som aksepterer Bitcoin som betalingsmiddel blir stadig større (se oversikt). I Norge kan Bitcoins brukes i visse nettbutikker og hosting-selskaper. Det er med andre ord fortsatt uvanlig å akseptere dette som betaling, så får vi se hvordan utviklingen blir de neste årene.

Les også: Slik bør du spare for å bli millionær om 10 år

Hvordan skaffe seg bitcoins?

For å komme i gang med Bitcoin trenger du først en lommebok. Du kan velge å opprette lommeboken på din egen PC/MAC, eller hos en nettjeneste som tilbyr dette. Vi brukte i dette tilfellet Blockchain til å opprette lommeboken. Her kan du selge og motta Bitcoins, samt se oversikt over dine transaksjoner. Om du skal ta betalt for noe i Bitcoins, ber du vedkommende betale til adressen du finner i Receive Money. Transaksjonen tar omtrent 10 minutter. Nederst til høyre på nettsiden kan du velge blant flere alternativer å ta sikkerhetskopi på (anbefales).

Deretter kan du gå til anskaffelse av Bitcoins. Coinbase.com er en markedsplass hvor du trygt kan kjøpe og selge Bitcoins med andre brukere. Her kan du gjøre innskudd med bankoverføring eller VISA, og enkelt sende Bitcoins til din lommebok. Prisen pr. Bitcoin er i skrivende stund på 163.817 kr, men du kan fint handle for mye mindre enn dette beløpet. Vi anbefaler også her at du skriver ned sikkerhetskoden på papir, og at du oppretter to-faktor autentisering.

Investering med høy risiko

At du aldri skal investere mer enn du har råd til å tape, kunne ikke vært et bedre tips til deg som vurderer å investere i Bitcoins. Det er ingen tvil om å investere i Bitcoins medfører høy risiko. Du risikerer å tape alt, men til gjengjeld kan også avkastningen bli skyhøy. Én bitcoin var i oktober 2013 verdt 104 USD. 2 måneder senere var prisen gått opp til 1.151 USD (all-time high). Verdien steg altså med over tusen prosent (!). Nå har det riktignok gått nedover siden den gang, men alle investeringer i Bitcoins gjort før slutten av november 2013 har til nå gitt en positiv avkastning.

Det spekuleres også i hva én Bitcoin kommer til å være verdt når sirkulasjonen av Bitcoins når 21 millioner, som forventes å skje mellom år 2110 og 2140. I skrivende stund er det produsert litt under 17 millioner BTC.

Grafen nedenfor viser store fluktuasjoner:

Bitcoin graf over 1 måned

Dette sier skatteetaten

Skatteetaten mener fortsatt at Bitcoin ikke utgjør noen stor risiko, selv om de påpeker at både kursen og handelsvolumet i den siste tiden har økt betraktelig (se blogg).

Skattedirektoratet har bestemt at Bitcoin er et formuesobjekt. Den skal verdsettes etter omsetningsverdien i norske kroner ved årsskiftet. Det enkleste er å bruke XE.com for å se hva prisen pr. BTC ligger på. Ved salg må du skatte 24 % av gevinsten, eller få fradrag for tilsvarende ved tap.

I selvangivelsen føres din Bitcoin-formue under post 4.5.4 Annen skattepliktig formue, gevinst ved salg føres i post 3.1.12 Annen inntekt, og tap kan føres som fradrag.

Videre sier skattedirektoratet at Bitcoin ikke anses som "gyldige betalingsmidler", og skal klassifiseres som en elektronisk tjeneste. Det betyr at alle næringsdrivende må legge på 25 % i merverdiavgift på sin omsetning av Bitcoins.

Duncam Elms forklarer hva Bitcoin er:

Var denne artikkelen nyttig?