Beste brukskonto

Se hvordan du skal gå frem for å finne hvilken brukskonto som er best for deg. Vektlegger du gebyrer, Innskuddsrenten eller kundeservice? Se også hvilken bank som er den eneste i Norge som ikke tar årsgebyr på VISA-kortet.

En brukskonto (også kalt lønnskonto) brukes for eksempel til å motta lønn, betale regninger og foreta ulike betalinger med et VISA-kort som er knyttet til kontoen. Det er med andre ord stor omløpshastighet på pengene, i motsetning til en sparekonto hvor pengene ikke forflytter seg like raskt. For å finne beste brukskonto skal man dermed vektlegge gebyrer og avgifter i større grad enn innskuddsrenten. Selv brukskontoen som tilbyr den høyeste renten, er langt under renten du finner i typiske sparekontoer. Det lønner seg derfor å forflytte penger som ikke blir brukt over til noe som gir gunstigere avkastning. Det kan blant annet være å nedbetale gjeld, investere i aksjer eller fond, sette pengene inn på BSU- eller høyrentekonto.

Er det penger å spare på å bytte brukskonto?

For å enkelt kunne se om du kan spare penger på å bytte brukskonto, kan du sjekke kontoutskriften fra ifjor. Her får du oversikt over hvor mye du betalte i ulike gebyrer. Hvis du tar ut penger i minibank eller benytter deg av andre manuelle tjenester, skal du i prinsippet ikke måtte betale mer i gebyrer enn hva årsprisen er for ditt VISA-kort. Dette beløpet ligger som regel mellom 250-300kroner. Nedenfor i artikkelen har vi derimot funnet én bank som har 0 kroner i årsgebyr for brukskortet. Se gjennom prislisten for å se at du ikke betaler noe ekstra for normale utføringer. Er det gebyr for å betale regninger, er det all grunn til å bytte over til en gebyrfri brukskonto.

Gebyr for å betale regninger og årspris for VISA-kort

At det ikke skal koste deg noe ekstra på å betale regninger via nettbanken burde i dag bli sett på som en selfølge. Likevel er det flere banker som tar seg betalt for transaksjoner som ikke krever noen manuelle handlinger fra deres side. Det virker derfor urimelig at kundene skal betale ekstra for dette. Som nevnt innledningvis er det viktig at du sjekker prislisten og kontoutskriften for din aktuelle bank. Etter et raskt søk i prislistene til ulike banker oppdaget jeg at både DNB (kun for øvrige kunder) og Sparebank1 tar gebyr for når du betaler regninger med og uten KID og når du betaler med e-faktura og avtalegiro. For betaling av regning med KID, tar Sparebank1 3 kroner i gebyr. For betaling uten KID er gebyret på 4 kroner. Det skal ikke så mange betalte regninger før gebyrene utgjør en betydelig sum. I tillegg kommer årsprisen på VISA-kortet og andre gebyrbelagte tjenester.

Årsavgiften på bankkortet ligger i de aller fleste banker mellom 250-300 kroner. Jeg fant kun én bank som ikke hadde årsavgift på bankkortet; Bank2. Det er heller ingen gebyrer på å betale regninger og e-faktura. Desverre er det 2 kroner i gebyr for avtalegiro. Men om du ikke betaler med avtalegiro, er denne brukskontoen nærmest helt gebyrfritt å bruke til vanlig bruk. Se prislisten til Bank2 her.

Vektlegge innskuddsrenten?

Skal vi vektlegge innskuddsrenten er det flere banker som slår Bank2 som beste brukskonto. De beste innskuddsrentene får du nå hos Bluestep Bank (2,15 %), Avida Finans (2,10 %), og Kraft Bank (2,02 %). Men formålet med brukskontoer ligger i ordet, nettopp at pengene skal brukes og ikke la de ble stående. Oppretter du en høyrentekonto hos Avida Finans får du en rente på 2,10 % fra første krone. Det vil si at alternativkostnaden ved å la pengene forbli på brukskontoen i samme bank, i stedet for å plassere de i høyrentekontoen, vil bli 0,5%. Den vil naturligvis bli enda mer hvis du sammenligner med lavere inskuddsrenter, BSU eller nedbetaling av gjeld. Så hvis du er flink til å forflytte overskudd fra brukskonto over til annet som gir bedre avkastning på pengene, vil ikke innskuddsrenten ha stor betydning for hvilken brukskonto som er best for deg.

Kundeservice

For mange er god kundeservice alfa og omega. Derfor kan det å spare noen hundrelapper på å bytte brukskonto ikke være nok. God kundeservice er uten tvil viktig. Derimot vet bankene godt hvordan man utnytter lojale kunder. Se bare på boliglån. Det er ingen bank som kontakter deg når de ser at du kan få en lavere rente på boliglånet. Annen praksis ville vært dårlig business for banken. For som alle andre selskaper, er formålet å tjene penger. Så spørsmålet er hvor mye god kundeservice er verdt i kroner og øre. Noen må se at de kan spare flere tusenlapper før de i det hele tatt vurdere å bytte bank. Men husk at banken som tilbyr bedre betingelse også kan like god kundeservice. Det er ingen sammenheng mellom størrelsen på selskapet og hvor god de er på kundeservice.

Kort oppsummert

  • Skal du ha en brukskonto nærmest helt uten gebyrer og 0,- i årpris på bankkortet - Velg Bank2
  • Vektlegger du både innskuddsrenten og ingen gebyrer på normalt bruk (bortsett fra årsprisen på bankkortet) - Velg Bluestep Bank
  • En brukskonto skal ikke brukes som en sparebøsse. Flytt overskuddet over til annet som gir bedre avkastning.
  • Ikke anta at det kun er de største bankene som kan tilby god kundeservice.