Hva er et forbrukslån?

Av Kent Rammen Roksvåg

Oppdatert 18 okt. 2020

Vi forklarer deg hva et forbrukslån er, hvilke bruksområder det benyttes til, og i hvilke situasjoner du ikke bør ta opp et forbrukslån.

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at du ikke behøver å stille med eiendeler som sikkerhet til banken, for å få innvilget lånet. Dersom lånet skulle bli misligholdt, vil ikke långiver ha rett til å selge hverken bolig, bil eller andre eiendeler for å dekke inn sitt tilgodehavende. Det betyr at forbrukslån medfører høyere risiko for banken, som også gjenspeiles i lånerenten.

Hva blir et forbrukslån brukt på?

Siden forbrukslån kan brukes til hva som helst, har lånet mange ulike bruksområder. Nedenfor ser vi på de mest vanlige årsakene til at folk tar opp forbrukslån:

Uforutsette utgifter

Et forbrukslån blir brukt i flere sammenhenger. Det vanligste er at folk tar opp et forbrukslån når det har oppstått uforutsette utgifter, som for eksempel at bilen trenger reparasjon, eller at vaskemaskinen har sviktet. Siden de fleste er avhengige av både bil og vaskemaskin, er man avhengig av å få dette til å opp å gå igjen så raskt som mulig. Har man ikke opparbeidet seg en buffer til å dekke uforutsette utgifter, kan forbrukslån eller kredittkort være et alternativ.

Refinansiering av gjeld

Et annet vanlig bruksområde til forbrukslån, er å refinansiere annen gjeld. Ofte er det kredittkortgjeld som refinansierer med et forbrukslån, men det kan også være et annet forbrukslån som har høyere rente. Så lenge du får en lavere rente på lånet som skal brukes som refinansiering, vil det være lønnsomt å refinansiere gjelden. Samler du flere smålån til et lån med lavere rente, vil du også få mer oversikt siden du kun har et lån å forholde seg til.

Oppussing

Oppussing av bad og kjøkken er dyrt. Det er ikke uvanlig at oppussingen kan koste flere hundre tusen kroner, spesielt om man må la andre gjennomføre hele jobben. De som ikke vil leve med et slitent bad eller kjøkken i åresvis, og som ikke har oppsparte midler, tar ofte opp et forbrukslån til å betale for oppussingen. Selv om det ikke er lønnsomt med tanke på rentekostnadene lånet medfører, er det likevel mange som mener at resultatet etter oppussingen er verdt det.

Hva du ikke bør bruke et forbrukslån på

Alle bruksområdene til et forbrukslån som nevnt ovenfor har én ting til felles: lånet blir brukt til anskaffelse av eiendeler. Du sitter med andre ord igjen med noe. Problemet med forbrukslån oppstår når du ikke sitter igjen med noe etter at pengene er brukt opp.

Eksempler på hva et forbrukslån ikke bør brukes på:

  • Finansiering av ferie og reise. Etter ferien sitter du igjen med et lån som du strengt talt ikke hadde behøvd å ha. Selv om bruk av forbrukslån til å finansiere ferie og reise kan forsvares med at du sitter igjen med "minner", er dette et typisk eksempel på uforsvarlig bruk av penger. Da er det bedre å betale reisen med et kredittkort, så lenge beløpet betales tilbake innenfor den rentefrie perioden.
  • Benytte forbrukslånet for betjene annen gjeld. Det er stor forskjell i å bruke et forbrukslån til å refinansiere dyrere lån og kreditter, enn det er å bruke det til å betjene fakturaer fra andre långivere. Betale lån med lån er den klassiske oppskriften på økonomiske problemer. Har du problemer med å betale gjeld, er det lurt å kontakte långivere å fortelle om situasjonen, og samtidig gjøre alt du kan for å øke inntektene og redusere kostnadene.
  • Ta opp flere forbrukslån samtidig. Når du søker forbrukslån hos banker og finansinstitusjoner får du maksimalt innvilget det de mener du kan klare å betjene, med rimelig margin. Du bør derfor ikke søke forbrukslån fra andre aktører samtidig for å få høyere beløp innvilget totalt sett. Da står du i fare for å ikke klare å betjene lånene, og du kan lett miste oversikt siden du må forholde deg til flere lån.