• Effektiv rente: 9,52 - 35,5 %
  • Beløp: 25 000 - 500 000 kr
  • Aldersgrense: 20 år
  • Opptil 15 år nedbetaling ved refinansiering
Annonselenke

Låneeksempel: Eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908 Løpetid 1-15 år.

Test av yA Bank forbrukslån

yA Bank har tilbudt lån, kredittkort og sparekonto til kunder i over 10 år. I 2016 hadde banken over 4 milliarder kroner i utlån til sine kunder. Har langvarig drift gitt dem en konkurransefordel?

Vi har testet yA Bank forbrukslån.

Minstekrav

For å bli lånekunde hos selskapet med den lilla logoen, må følgende krav oppfylles:

  • Du må ha fylt 20 år
  • Du kan ikke ha aktive inkassosaker
  • Du må ha en årsinntekt på minimum 200.000 kroner

I tillegg gjennomfører banken en individuell kredittvurdering, hvor de blant annet ser på lignet inntekt, formue, gjeld, samt bo- og familieforhold. Bankens systemer regner ut en kredittscore og plasserer denne i tilhørende risikoklasse. Dersom banken mener at risikoen for misligholdelse er lav i forhold til renten, vil de innvilge søknaden.

Lånebeløp og nedbetalingstid

Hos yA Bank kan du låne mellom 25.000 og 500.000 kroner. Nedbetalingstiden har en øvre grense på 15 år, men det gjelder kun dersom du skal refinansiere annen gjeld. For et vanlig forbrukslån er grensen på 5 år. Dette har blitt vanlig praksis i bransjen, og medfører hverken noe positivt eller negativt for utslaget i denne testen.

Selv om du kan få et lavere lånebeløp hos samtlige av de andre bankene i forbrukslån-testen, synes vi ikke det er en negativ faktor. Årsaken er at etableringsgebyret fort gjør smålån til lån med høy rente. Det eneste unntaket i vår test er Santander som er gebyrfritt inntil 70.000 kroner.

Ved lånebeløp under 25.000 kroner kan det være lurt å se om et kredittkort gir lavere kostnader totalt sett. Det vil være avhengig av om hvor raskt du nedbetaler lånet. Kort nedbetalingstid går i favør av kredittkort, mens en lang nedbetalingstid går i favør av forbrukslån.

Renter og gebyrer 

yA Bank har en nominell utlånsrente på 8,95 %. Vi kunne ikke finne en maks-rente på nettsidene, men gjennomsnittlig effektiv rente (oppgis i priseksempelet) er på 16,7 %. Det er hverken den beste eller den dårligste renten i vår test.

Banken tar både etablerings- og termingebyr på henholdsvis 900 kroner og 30 kroner. Igjen, dette er heller ikke noe som skiller seg negativt eller positivt ut til konkurrentene.

Søknadsprosess

Det første du gjør i søknadsprosessen er å velge ønsket lånebeløp og nedbetalingstid. Det vi liker her det er integrert en lånekalkulator i søknadsskjemaet. Det gjør det enkelt for deg som kunde å se hvor mye du må betale i måneden. Vi anbefaler forøvrig at du er sikker på at du klarer å betjene lånet med god margin. 

I neste trinn fyller du ut personalia. Hvis det er noe vi kan utsette på her, så er det at boksen for at du ønsker å motta tilbud fra banken og andre samarbeidspartnere allerede er huket av. Beste praksis, og det mest brukervennlige, er at tilleggstjenester kan velges fremfor å avslås. Men dette er flisespikkeri.

Deretter fyller du ut generell informasjon om din økonomi – som blant annet inntekt og gjeld.

I siste trinn får du vite om du får innvilget lånesøknaden, får så i tilfelle å få et konkret lånetilbud. 

Konklusjon

Etter å ha gjennomgått faktorene i vår test, sitter vi igjen med et OK inntrykk av forbrukslån fra yA Bank. De skiller seg ikke spesielt positivt eller negativt ut fra de andre bankene i testen. Vi gir dermed terningkast 4.

Terningkast 4

Test av yA Bank forbrukslån er utført av Finanssans.no. Sist oppdatert 14. april 2018. Terningkast 3.