Av Kent Rammen Roksvåg

Oppdatert 26 jun. 2018

Vennebetaling med mobil - Se hvilken app som ble best i test

Vi har testet vennebetalings-appene Vipps, mCash og MobilePay. Se hvilken app som ble kåret til best i test!

MobilePay overføring

Gjør det enkelt: En vennebetalings-app gjør det raskt og enkelt å overføre penger til andre. På bildet ser du MobilePay-appen.

Se for deg følgende situasjoner: 8 personer deler en maxitaxi på en tur til sentrum. Personen som setter seg foran blir automatisk den ansvarlige for taxi-regningen. Så begynner jobben med å samle inn penger. Noen gir deg kontanter, andre sier de skal overføre penger dagen etter, og resten skal gjøre opp for seg ved å spandere en øl på byen. Det er tidkrevende og gir sjeldent en rettferdig deling av regningen.

Eller når restaurant-regningen kommer, hvor kortterminal flyr på kryss og tvers av bordet, og til tider byr på avansert hoderegning. Høres det kjent ut?

Heldigvis finnes det idag vennebetalings-apper som løser slike situasjoner på en rask og enkel måte. Men hvilken vennebetalings-app er best? Vi har testet Vipps fra DNB, MobilePay fra Danske Bank, og mCash som er i samarbeid med BN Bank.

Gå rett til konklusjonen

Slik fungerer en vennebetalings-app:
Med en vennebetalings-app kan du raskt og enkelt overføre penger til andre. For å komme igang må du laste ned appen, registrere deg, og deretter tilknytte et VISA-kort til kontoen (unntak for mCash). Det eneste du da trenger å mobilnummeret til den personen du ønsker å overføre penger til. Penger du enten sender eller mottar vil automatisk bli godskrevet din bankkonto. Overføringene forutsetter at begge parter er brukere av samme tjeneste. Merk at disse tjenestene er forbeholdt overføring av mindre beløp (under 5.000 kroner). Ved overføring av større beløp bør nettbanken benyttes.

Vennebetaling, ikke betaling i butikk
Selv om noen av appene også kan benyttes som mobilbetaling i enkelte butikker, har vi i denne testen fokusert på overføring av penger mellom personer. Det er lett å bli forvirret når det finnes ulike apper til mobilbetaling.
DNB har for eksempel Vipps til vennebetaling, Max 500 til overføring av småbeløp og Valyou (avvikles) til kontaktløs betaling i butikker. Vi kommer etterhvert med en egen test av kontaktløs betaling i butikker.

1. Registering

Med VISA-kortet for hånden, tar det i underkant av 2.minutter å registrere seg for hver vennebetalings-app. Det er likevel noen apper som gjør det bedre enn andre.

Vipps:

 1. Oppgi fødselsnummer, fornavn, etternavn og mobilnummer.
 2. Verifiser mobilen ved å taste inn mottatt sms-kode.
 3. Skriv inn kontonummeret du ønsker å motta penger på. (trenger ikke være konto i DNB)
 4. Legg til kort ved å taste inn kortnummer, utløpsdato og CVV.
 5. Velg personlig PIN-kode
 6. Oppgi e-post og godta vilkårene.

Registrerings-prosessen hos Vipps er så og si perfekt. Det eneste vi stusser på er hvorfor vi ikke blir bedt om å oppgi e-post sammen med personalia. Det ville spart registreringen for et trinn, men dette er småpirk.

mCash:

 1. Oppgi mobilnummer og skriv inn mottatt sms-kode.
 2. Velg PIN-kode.
 3. Godta vilkårene for bruk av tjenesten.
 4. Legg til kort ved å fylle ut kortnummer, utløpsdato og CVV.
 5. Identifiser deg med BankID eller fyll på mCash.
 6. Legg til bankkonto for å kunne overføre penger fra mCash-kontoen.

Selv om registreringen ikke tar noe særlig lenger tid enn hos konkurrentene, er det likevel et par småting som forvirrer oss når vi registrerer oss. Det første vi legger merke til er at noe av teksten ikke er oversatt fra engelsk til norsk, noe som går negativt ut over kvalitetsinntrykket og vårt førsteinntrykk til appen. Siden du kan benytte mCash-kontoen uten å tilknytte en bankkonto (på samme måte som PayPal), er ikke "legg til kort" en del av registreringsprosessen. Dette må du gjøre i etterkant.

MobilePay:

 1. Tast inn mobilnummer.
 2. Tast inn aktiveringskoden.
 3. Tast inn navn og fødselsnummer.
 4. Tast inn e-post og aksepter vilkårene. Om du ikke vil at Danske Bank skal kontakte deg, huker du IKKE av den nederste boksen.
 5. Tast inn kortopplysninger
 6. Tast inn kontonummer.
 7. Velg kode.

Slik skal det gjøres! En enklere og mer oversiktlig registrering skal du lete lenge etter. Om det likevel er noe vi skal sette fingeren på, er det at boksen for å samtykke at Danske Bank kan kontakte deg, kan ved første øyekast fremstå som noe du er nødt for å akseptere for å benytte tjenesten.

2. Bruk av tjenesten

Det viktigste med appen er at den er rask og enkel å bruke. Tar overføring av penger lenger tid enn det ville gjort via nettbanken, mister appen sin hensikt. Tilleggsfunksjoner er vanligvis positivt, men ikke om det skader mer enn det gjør nytte. Det er ikke mye som skiller Vipps, mCash og MobilePay fra hverandre. Både design og oppsett er forholdsvis ganske likt, med et lite unntak for mCash.

Skjermbilder av vennebetalings-appene:

Skjermbilder av Vipps, mCash og MobilePay

Skjermbilder av Vipps, mCash og MobilePay

Samtlige vennebetalings-apper lar deg sende eller forespørre penger ved hjelp av noen få tastetrykk. Her er det lite å utsette på. Vi blir derfor nødt for å gå grundigere til verks for å kåre en vinner.

Melding på mobil for skyldig beløp

Hvilken melding ville du helst likt å fått dersom du skyldte noen penger?

Vipps:

Når du har overført penger til en annen, mottar du en kvittering på mail. Sender du mange småbeløp, kan mottatte kvitteringer på mail fort bli til et irritasjonsmoment. Det er heller ikke mulig å endre på dette under innstillinger.

I motsetning til mCash og MobilePay, lar ikke Vipps deg forespørre penger fra en som ikke allerede har Vipps-appen. Det er litt rart med tanke på at det samtidig fungerer som gratis-reklame for appen.

mCash:

Det som skiller mCash fra MobilePay og Vipps, er at du kan velge å betale fra din mCash-konto, eller direkte fra Visa-kortet. Når du mottar beløp fra andre, vil beløpet automatisk gå inn på din mCash-konto. Deretter må du eventuelt overføre beløpet fra mCash-kontoen og over til din bankkonto. Selv om en egen mCash-konto har sine fordeler, så vil vi tro at det kan oppstå forvirring for brukere når man må opererer med flere kontoer.

Vennebetalings-appen fra mCash er ikke 100 prosent oversatt fra engelsk til norsk, noe vi la merke til allerede under registreringen. Dette går som nevnt negativt ut over kvalitetsinntrykket. Å få oversatt mCash til norsk burde være en enkel jobb. Vi stusser litt over at det ikke allerede har blitt gjort, med tanke på at mCash allerede ble lansert i Norge allerede i mars 2014.

MobilePay:

Viser automatisk siste personer du overførte penger til. Veldig kjekt, siden du ikke alltid trenger å lete frem personen i kontaktlisten eller taste inn telefonnummeret. Appen lar deg også dele kvitteringer når du selv har behov for det.

Dersom du forespør penger til en som ikke har appen, vil du få opp meldingen ovenfor som du kan sende til vedkommende. Problemet er at teksten er for lang for å sende som sms, og blir dermed sendt som mms. For å motta mms må man ha på mobildata og det kan medføre ekstra kostnader fra mobiloperatøren. Du har derimot mulighet til å endre på meldingen, slik at du kan korte ned på beskjeden og få sendt den som sms. Alt som fører til at noe tar lengre tid enn nødvendig, trekker uansett ned på sluttresultatet.

3. Priser og tilleggsfunksjoner

Priser

Både Vipps og mCash tok gebyrer for overføringer, men det var før MobilePay kom på banen. Det tok drøye fem timer før Danske Bank lanserte gratistjenesten MobilePay før Vipps fjernet sine gebyrer for overføring. mCash var enda raskere med å fjerne alle sine gebyrer. Alle vennebetalings-appene i denne testen er dermed gratis (for beløp under 5.000 kroner), så her er det ingen forskjeller. Vipps tar 1 % i gebyr for alle betalinger på 5.000 kroner eller mer.

Tilleggsfunksjoner

I utgangspunktet trenger appene kun å gi oss muligheten til å overføre og motta penger. Et lass av tilleggsfunksjoner kan derfor være uheldig for brukeropplevelsen. Heldigvis har alle vennebetalings-appene i denne testen forstått at "less is more". Det er derimot en liten tilleggsfunksjon i MobilePay som gjør livet enda enklere. Med "Del" taster du inn et totalbeløp, som for eksempel er beløpet på restaurant-regning. Deretter velger du de personene du ønsker å dele regningen med, og med et sveip sender du en forespørsel av skyldig beløp til samtlige personer.

Antall brukere og kontaktløs betaling i butikk

Vi har i denne testen valgt å ikke vektlegge antall brukere og kontaktløs betaling i butikk for å avgjøre hvilken vennebetalings-app som er best. For det er nettopp den beste appen som skal bli kåret til "best i test", ikke den største. Så lenge dine venner og bekjente bruker samme app, spiller det liten rolle om hva flertallet i Norge bruker. Når registrerings-prosessen heller ikke tar lengre tid enn 2.minutter, er det ingen stor ulempe om man ikke har samme app fra før. Vi kommer som nevnt innledningsvis ut med en egen test av betaling med mobil i butikker.

Her kan du likevel lese litt informasjon om antall brukere og betaling i butikk:

Det tar ikke lenger enn 10. sekunder for å enten overføre eller be om penger med en av vennebetalings-appene i denne testen. Men det forutsetter at begge allerede er registrert og bruker av den aktuelle appen.

DNB har brukt et betydelig beløp på å markedsføre Vipps, og har skaffet seg et fortrinn på antall brukere. I følge deres egne nettsider har 900.000 så langt lastet ned Vipps. Danske Bank hadde ingen tall å komme med fra Norge, men kunne opplyse at de hadde over 2.5 millioner brukere i Norden. Sannsynligvis er ikke majoriteten av disse brukerne fra Norge. mCash kunne fortelle oss at de så langt har hatt 150.000 nedlastinger i Norge.

Konklusjon

Logo Fordeler Ulemper Terningkast@hide cta@hide
images/mobilepay-logo.png
 • Meget brukervennlig
 • Testens raskeste registrering
 • Flott design
 • Tilleggsfunksjon som enkelt lar deg dele regninger
 • Forespørsel om penger fra en som ikke har installert appen, blir sendt som MMS hvis meldingen ikke kortes ned
images/terningkast-6.gif Last ned
images/vipps-logo.png
 • Meget brukervennlig
 • Enkel og rask registrering
 • Pent og enkelt design
 • 1 % i gebyr for beløp fra 5.000 kroner og mer
 • Kan ikke sende forespørsel om penger når vedkommende ikke er bruker av Vipps
images/terningkast-5.gif Last ned
images/mCash-logo.png
 • Brukervennlig
 • En egen mCash-konto kan forvirre brukere mer enn det har sin nyttefunksjon
 • Mangler noe oversetting fra engelsk til norsk
images/terningkast-4.gif Last ned