Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 22 des. 2019

Test av betalingsløsningene PayPal, Braintree og Stripe

Vi har testet betalingsløsningene PayPal, Braintree og Stripe.

Når du skal selge noe på internett kan det være en krevende oppgave å velge hvilken betalingsløsning som er best. Det er mye å ta hensyn, og utvalget virker uendelig stort. Finanssans har testet de største.

Hva er en betalingsløsning?

Hver gang du har kjøpt noe på internett så har det selskapet brukt en eller annen betalingsløsning. Det er disse som kobler de store kredittkortselskapene som VISA og Mastercard med nettbutikkene, som gjør at de slipper å navigere den regulatoriske jungelen og sikkerhetsrisikoen det er å akseptere kortbetalinger direkte.

Etter en rundspørring hos en del norske netthandlere har vi valgt ut de tre store som flest anser å sammenligne når de velger betalingsløsning, og funnet fordelene og ulempene med alle.

Den største: Paypal

Paypal er kjent for de fleste, og er betalingstjenesten med størst fartstid og flest kunder. Tjenesten har lenge vært ledende, selv om funksjonaliteten ikke har utviklet seg så veldig mye gjennom årene. Fordelen med det er at om du har brukt PayPal privat så vil funksjonaliteten og utseendet være kjent for deg, ulempen er at Paypal ikke kan tilby de moderne tjenestene en del internettkunder har blitt vant med.

Paypal har det siste året forsøkt å fornyet seg noe i møte med stadig sterkere konkurranse fra mindre oppstartsselskaper. Det vi ofte ser er at nye og populære tjenester som konkurrentene introduserer, gjerne blir implementert hos Paypal noen år senere.

Paypal skiller seg markant ut fra de to andre i at det også er en privat og intern betalingsløsning, mens de to andre kun tar i mot kortbetalinger med for eksempel VISA og Mastercard. Å betale med paypal har etter hvert blitt så stort at det i seg selv er et vektig argument for å benytte denne tjenesten.

Best på: Kjent merkevare
Best for: For deg som ønsker å motta Paypal-betalinger
Skjult ulempe: gir dårlige valutakurser (3 – 5 % høyere enn markedspris)

Rebell

Opprøreren: Stripe

Stripe har siden starten markert seg på å være enkel og brukervennlig. Da de lanserte var det uvanlig i betalingsverdenen å kun ha en prisingsplan. Man hadde gjerne planer for større bedrifter som kostet mer i måneden, men til en lavere pris per transaksjon. Etter hvert har Stripe sin måte å prise på bredt om seg på internett.

Den store fordelen mange netthandlere beskriver om Stripe handler imidlertid ikke om verken prising eller funksjonalitet, men om design. Stripe gjør det nemlig veldig enkelt å integrere betalingen i eget design og på egen nettside, uten at man må kunne noe programmering. Dette er i stor kontrast til PayPal som i utgangspunktet krever at man går til PayPal sine sider når man skal gjennomføre betalingen.

Det som gjør Stripe til litt av en opprører er at de med ikke tar inn informasjon som de mener ikke hjelper på sikkerheten. De spør bare om kortnummeret, utløpsdato og CVC. Mens Paypal og mange andre betalingsløsninger gjerne ber om billing address, for ikke å snakke om Bank-ID-bekreftelse.

Stripe har også en del moderne funksjonalitet som netthandlere før i tiden selv måtte lage. Det gjelder for eksempel abonnementer, kuponger og rabatter eller prøveperioder.

Best på: brukervennlighet
Best for: Du som akkurat har åpnet
Skjult ulempe: 15 USD chargeback fee

Eksperten: Braintree

Braintree ligner på mange måter på Stripe, og er ansett som en brukervennlig og moderne variant. Tidligere var Stripe ansett som langt mer brukervennlig, og Braintree alternativet med større funksjonalitet. Det siste året har de imidlertid nærmet seg hverandre på begge disse frontene.

Braintree er tilgjengelig i flere land enn stripe. Men ettersom begge nå har full tilgjengelighet i Norge, er dette nok ikke så avgjørende. Nylig har imidlertid Braintree også begynt å tilby Paypal-integrasjon, som Finanssans anså som eneste grunnen noen skulle ha til å velge Paypal. Sammen med at selskapet også tilbyr mer obskure betalingsmetoder som Venmo, gjør imidlertid dette til at Braintree går seirende ut i kategorien tilgjengelighet med en solid margin.

Som jeg nevnte i posten over var designintegrasjon en grunn flere av de Finanssans snakket med trakk frem som grunnen til valget. Mens Braintree ser flott og moderne ut, så er ligger forskjellen i hvor lett de integreres i din nettsides design. Mens Stripe har en utrolig enkel måte å få det til å se ut som betalingsløsningen er en del av din nettside, så krever i utgangspunktet Braintree at man går til Braintree sin nettside. Det er mulig å komme rundt dette, men da må du programmere litt. Dette gjør nok Braintree litt mer krevende å bruke for små bedrifter som ikke har en egen IT-avdeling.

Best på: Robust funksjonalitet og tilgjengelighet
Best for: Store virksomheter som trenger spesialisert funksjonalitet
Skjult ulempe: 15 USD bot for ”chargebacks”

Sammenligning av abonnementer, priser og integrering

BetalingsløsningAbonnementer og kontoPrisingIntegrert i ditt design
PaypalJa4.4% + $0.30Nei
StripeJa2.9% + 30¢Ja
BraintreeJa2.9% + $.30Tja (Kun med tilpasning)

Felles for alle er at de ikke har noen fast månedlig kostnad eller oppstartskostnader. Samtlige tar også å lagrer all kortinformasjon på sine servere, som gjør at du selv ikke trenger å tenke på sikkerhet.

Vår anbefaling: Stripe er best for små selskaper, Braintree for store.