Slik oppretter du et aksjeselskap på under en time

Av Kent Rammen Roksvåg

Oppdatert 15 jun. 2018

Vi har undersøkt den enkleste og raskeste mulige måten å opprette et aksjeselskap på. Følg vår steg-for-steg-guide!

Å opprette aksjeselskap krever nå kun 30 000 i aksjekapital, som også kan brukes til å betale oppstartskostnadene. Dette er enkleste måten for deg å opprette ditt eget AS.

Det å opprette aksjeselskap for første gang kan fremstå kronglete. Det er ulike dokumenter og skjemaer man må fylle ut og signere, Altinn-skjemaet virker omfattende og ikke minst må man opprette en bedriftskonto uten å ha et organisasjonsnummer.

Fortvil ikke, det er ikke så vanskelig som det ser ut som. Det er faktisk overraskende lite informasjon som må fylles ut, selv om det er spredt over flere skjema. Vi i Finanssans har undersøkt den enkleste og raskeste mulige måten å opprette et aksjeselskap på.

1. Før du begynner så trenger du dette:

  • Tilgang på Altinn.no. Er du heldig har du registrert mobilnummeret ditt fra før og kan logge inn med MinID, hvis ikke kan du bruke samme BankID som du bruker til å logge på nettbanken din.
  • Fødselsnummer, navn og adresser for eiere. Du trenger også adresse for bedriften, det kan inntil videre bare være din egen adresse.
  • Stiftelsesdokument og vedtekter. Merk at nå trenger du kun 1 person i styret og ingen daglig leder. Du velger selv hvor mange aksjer du vil ha. Husk å få med setningen at selskapet skal dekke stiftelsesomkostningene til Brønnøysundregistrene. (Mal)
  • Foruten valg av styret er det eneste viktige med denne å få med setningen om at «Styret gis fullmakt til å beslutte at selskapets årsregnskaper ikke skal revideres.» (Mal)
  • 30 000 NOK klar til aksjekapital. Dette kan komme fra enten en eller flere konti.

Det er riktignok litt tungvint å skrive ut og skanne dokumentene, men med dagens mange verktøy for digital signatur og enkle mobilkameraer bør det være tilgjengelig for de fleste.

LES OGSÅ:Skatt for personlige aksjonærer

2. Registrer en bedriftskonto hos en bank, motta bekreftelse på innbetalt aksjekapital

Ta kontakt med din bank og be om å få opprette bedriftskonto. Fortell at bedriften er under opprettelse og derfor ikke har organisasjonsnummer enda. Dette er noe alle nye bedrifter må gå gjennom, så banken er godt kjent med problemstillingen. DNB har et nettskjema du kan fylle ut, hvor dette er et alternativ. Etter opprettelse blir du bedt om å sette pengene inn på konto, og når det er registrert får du et skjema som bekrefter aksjekapitalen.

3. Fyll ut skjemaet «Samordnet registermelding» på Altinn.no

Her fyller du ganske enkelt ut skjemaet så best du klarer. Så lenge du har dokumentene fra punkt 1 er bør det være uproblematisk å fylle ut. Husk å legge ved stiftelsesdokument, vedtekter, styreprotokoll og «erklæring fra finansinstitusjon eller revisor» fra banken som vedlegg.

Noen av spørsmålene i skjemaet kan fremstå litt kryptiske. Til det vil jeg bare anbefale å fylle ut skjemaet så presist som du klarer. Altinn sier selv fra dersom det er mangler ved innsendelsen.

Saksbehandlingstid hos Altinn har i det siste kommet ned på 2-3 dager, dersom det ikke er noen problemer med registreringen. Avhengig av hvor lang tid henholdsvis banken og Altinn bruker, kan du forvente at hele prosessen fra start til slutt tar opptil 2 uker, selv om du kan ha brukt så lite som en time av din egen tid.

Det var alt!

Når du mottar organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene er dette umiddelbart tilgjengelig på www.brreg.no. Gratulerer, du er nå bedriftseier!

Er aksjeselskap noe for deg?

AS det eneste av selskapsformene som utgjør en egen juridisk enhet, i den grad at det gir begrenset ansvar og lar deg ansette deg selv, med medfølgende rettigheter. Nå som det å opprette AS har blitt såpass rimelig og enkelt som det er og skattemessig nøytralt, er aksjeselskap en attraktiv selskapsform for de aller fleste.

Nyttige lenker

Altinn – Starte og drive bedrift
DNB – Oppstartslosen

Stikkord: AS