Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 15 jun. 2018

Spar penger - Nedbetal gjeld

Bankene er flinke til å markedsføre hvor viktig det er å sette penger inn i sparekonto eller fond. Det står svært lite om hvor mye du vil spare ved å nedbetale ekstra på lånet. Til tross for at nedbetaling av gjeld ofte er det mest lønnsomme for folk flest.

Ikke la banken vinne

Bankene er flinke til å markedsføre hvor viktig det er å sette penger inn i sparekonto eller fond. Det står svært lite om hvor mye du vil spare ved å nedbetale ekstra på lånet. Til tross for at nedbetaling av gjeld ofte er det mest lønnsomme for folk flest. Det er likevel forståelig at bankene ikke er så flinke til å opplyse om dette, siden bankene tjener penger på deg som lånekunde. Betaler du raskere ned på lånet vil banken gå glipp av et betydlig beløp i form av renter og avdrag. Det er altså i deres egeninteresse å få deg til å sette penger på sparekonto, i stedet for å nedbetale gjeld. Da vil banken i tillegg til å ha deg som lånekunde, kunne tjene penger på det du setter inn til sparing. Banken vinner, du taper.

Renteutgifter kontra renteinntekter

Hvis du betaler mer på renter i lån enn hva du vil få inn ved hjelp av sparing, så er det selvforklarende hva som lønner seg. Hvis du f.eks har et kredittkortlån med 20% effektiv rente, lønner det seg ikke å sette penger inn i fond eller sparekonto hvis ikke du får høyere rente enn nettopp de 20 prosentene. Den beste sparerenten er nå på litt over 4%, altså langt under 20%. Nå er det heldigvis ikke så høy rente på boliglån, men så er også lånebeløpet betydlig høyere. Hvis du har tatt opp et boliglån på 2 millioner kroner, med 3,8% rente, vil renter og gebyrer utgjøre godt over 6.000 kroner hver måned. Du vil ikke få tilsvarende avkastning på en høyrentekonto.

Tenk over hva som lønner seg for deg. Se på hva du betaler som renter og avdrag kontra hva du vil få inn som renteinntekter. Først når du har blitt kvitt større deler av lånet kan du begynne å tenke på å sette penger i ulike fond. Den økonomiske situasjonen for de som er rundt 20-30 år er ofte helt annerledes enn de som har passert 50 år. Nå skal det legges til at bankene generelt er flinke til å gi økonomiske råd til personer, men her mener vi informasjon bevisst blitt utelatt, til fordel for bankene.