Spar opp egenkapital til barnet ditt

Det å i det hele tatt å komme seg inn på boligmarkedet, kan være svært vanskelig om du ikke har opparbeidet deg nok egenkapital på forhånd. Vi ser nå at flere banker ikke tilbyr mer enn 85% i boligfinansiering, det betyr at du minst må ha 15% av lånesummen som egenkapital.

Det å i det hele tatt å komme seg inn på boligmarkedet, kan være svært vanskelig om du ikke har opparbeidet deg nok egenkapital på forhånd. Vi ser nå at flere banker ikke tilbyr mer enn 85% i boligfinansiering, det betyr at du minst må ha 15% av lånesummen som egenkapital. Ser vi hva du må ut med for en helt vanlig 2-roms leilighet idag, så utgjør de 15 prosentene ganske mange kroner.

Det lønner seg derfor å sette av et månedlig beløp til barnet, så tidlig som mulig, som skal gå til bolig. Om pengene skal settes i banksparing eller i aksjefond, må du selv finne ut av. Det har generelt vært høyere avkastning i aksjefond enn i sparerente, om vi ser gjennom en tidsperiode på over 10 år.  I dette tilfelle er det jo snakk om langsiktig sparing. Det er uansett viktig at du er klar over risikoen du velger. Du kan ikke få høy avkastning uten en form for risiko.

Anta at barnet ditt en dag skal kjøpe sin første leilighet til drøye 2 millioner kroner. 15% må dekkes som egenkapital. Summen på nødvendig egenkapital blir da 300 tusen kroner. Vi antar at du starter sparingen ved barnets fødsel og at årlig gjennomsnittlig rente på innskuddet er 3%. Da må du spare litt over tusen kroner hver måned i 18 år. Da vil barnet ditt ha 300 tusen ved fylte 18 år, med nok egenkapital til å ta opp et boliglån. 84 tusen kroner har du opparbeidet kun ved hjelp av renter, men det skulle også bare mangle etter å ha spart i 18 år.

Bruk banksparekalkulatoren vi har, for å finne hvilken bank som tilbyr den best rente. Hvis du ønsker å investerer i fond anbefaler vi å ta kontakt med banken for å høre mer om risiko og avkastning.