Slik søker du anonymt i skattelistene

Det er fortsatt mulig å søke anonymt i skattelistene - fullt lovlig.

Fra og med inntektsåret 2013 ble det bestemt at alle skattesøk skulle loggføres. Det betyr at du nå vil kunne se hvem som har søkt på deg i skattelistene, og tilsvarende vil vedkommende du søker på bli varslet om dette. Terskelen for å "snoke" etter hva andre tjener har naturlig nok blitt høyere nå som varslingen er innført. Antall skattesøk har som følge av dette blitt redusert med 88 prosent. Om du fortsatt har behov for å foreta skattesøk uten å risikere bli uthengt som snoker, er det fortsatt mulig å søke anonymt i skattelistene - fullt lovlig.

Slik unngår du å havne i søkestatistikken:

En enkel måte å søke anonymt i skattelistene på er rett og slett å be en venn eller en bekjent om å søke for deg. Skal du derimot være helt skråsikker på at skattesøket ikke kan adresseres tilbake til deg, kan du benytte deg av aktører som har sett muligheten til å tjene en slant på å tilby denne tjenesten. Man kan stille spørsmål knyttet til det etiske rundt slike tjenester, eller om regjeringens nye tiltak selv har skyld i dette. Det er uvisst hvor populære slike tjenester er, men så lenge det uansett er etterspørsel for anonyme søk, vil slike tjenester fortsette å overleve.

LES OGSÅ: Sannheten om aksjeinvesteringer

Hvem tilbyr denne tjenesten, og hvor mye koster det?

Skattelisten.net: 39,- per søk.
Opplysningtjenesten ADAM: 45,- per søk.
Skattesoket.no - 49,- per søk. Rabatt ved flere søk.
Skattesnok.no - 49,- per søk. Rabatt ved flere søk.
Etterforsker1.no - 250,- per søk.

Fullt lovlig

Datatilsynet, som forvalter personopplysningsloven, har uttalt seg i media om at de ikke ser på slike skattesøk-tjenester som ulovlig. Du kan med andre ord søke i skattelistene på vegne av andre, eller la andre søke for deg, uten å være bekymret for om du gjør noe som er i strid med loven. Hensikten med loggføringen var å unngå at skattesøk ble brukt som underholdning, og heller bli en mer bevisst handling, noe de helt klart har lykkes med etter det nye tiltaket. Et uønsket resultat er derimot er at det nå har blitt butikk å ta betalt for skattesøk.

Stikkord: anonymt, skattesøk