Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 22 des. 2019

Slik kjøper du bitcoins (steg for steg)

Se hvordan du enkelt kjøper dine første bitcoins med vår steg-for-steg guide.

Det er stadig flere butikker som aksepterer bitcoin som betalingsmiddel. Det fører til at transaksjonsvolumet øker, noe som er et sunt tegn med tanke på verdien av Bitcoin. Flere tunge investorer, blant annet Citigroup, har nå investert 30 millioner dollar i Chain Inc, som er et selskap som skal hjelpe banker og andre finansinstitusjoner med å benytte blockchain-teknologien for handel og overføring av penger. Det er en tydelig indikasjon på at teknologien bak bitcoin er imponerende.

Gå direkte til steg-for-steg guiden

Vi må likevel huske på at for at bitcoin skal fungere på lang sikt, så må valutaen etter hvert stabilisere seg. Til nå har prisen per bitcoin fluktuert voldsomt, noe som kun har vært til fordel for spekulanter. Vi må likevel huske på at bitcoin bare er syv år gammelt. Det vil sannsynligvis stabilisere seg etter hvert som flere tar i bruk betalingsmiddelet. Det er bare å se tilbake på prisen på gull, som fluktuerte like mye i verdi i sine yngre dager.

Det er godt mulig at kryptovaluta med blockchain-teknologi blir det nye store. Spørsmålet da er om det er bitcoin som blir den nye "valutaen" som folk vil benytte seg av i fremtiden, eller om det kommer en annen kryptovaluta inn på banen (se blant anent Litecoin, Peercoin, Ripple og Namecoin).

Kort historikk

I 2007 skal Satoshi Nakamoto, som antageligvis er et psedonym for en person eller gruppe, begynt å jobbe med konseptet bak Bitcoins. Et år senere ble det publisert et dokument som forklarer Bitcoins i detalj. I 2009 ble versjon 0.1 av Bitcoin sluppet ut.

Bitcoin ble først kjent for allmennheten etter en enorm mediedekning av Silk Road, som var en markedsplass på "det mørke nettet". Her ble det benyttet Bitcoin som betalingsmiddel, som hovedsakelig skyldes Bitcoins anonymitet ved transaksjoner. 70 prosent av produktene på Silk Road var dop av ulike slag. Det førte til en ufortjent kobling mellom Bitcoin og ulovlige aktiviteter.

I februar 2014 ble MT Gox, verdens største handelsplass for bitcoins, slått konkurs og lagt ned etter at 460 millioner dollar skal ha "forsvunnet" fra brukerene. Det viste seg i etterkant at hackere skal ha stjålet penger helt siden oppstarten av bitcoin-børsen i 2009.

LES OGSÅ: Hva er Bitcoin?

Bitcoin idag

Til tross for alle disse skandalene, har teknologien bak selve bitcoin vist seg å være utrolig imponerende. Kjøp og salg med bitcoin blir stadig mer intuitivt. Det er ikke lenger kun forbeholdt de med teknologiske ferdigheter.

Nå har også store internasjonale banker, blant annet J.P Morgan Chase og Citigroup, for lengst fått øynene opp for blockchain-teknologien. De og førti andre banker og finansinstitusjoner samarbeider nå under selskapet R3 om å implementere blockchain-teknologien i finansmarkedet. Selv om de er mer interessert i teknologien bak bitcoin og ikke selve "valutaen", sier det som nevnt innledningsvis mye om den fantastiske teknologien som ligger bak bitcoin.

Bitcoin-transaksjoner pr. dag graf

Slik kjøper du bitcoin

  1. Gå inn på Blockchain.org/wallet for å opprette en lommebok (klikk på "try out out new Bitcoin wallet" når du får opp dette)
  2. Når du har fullført registreringen og er inne på lommeboken, klikker du på "Security Center"
  3. For å forhindre at både uvedkommende får tilgang til dine bitcoins, samt at du ikke mister tilgang til lommeboken, anbefaler vi på det sterkeste at du går i gjennom samtlige av sikkerhetstiltakene. Det inkluderer å skrive ned "Backup Recovery Phrase" på papir, opprette to-trinns bekreftelse for innlogging og blokkere IP-adresser kjent fra å bli brukt i TOR-nettverket. 
  4. Gå inn på Coinbase.com
  5. Coinbase krever at du laster opp et bilde av enten pass eller førerkort for å kunne kjøpe bitcoins. Bildet må være klart og tydelig for å bli godkjent.
  6. Nå som du har validert kontoen kan du gå til innkjøp av bitcoins. Klikk på "Buy/Sell Bitcoin". Tast inn hvor mange euro du ønsker å kjøpe bitcoins for. Velg VISA som betalingsmetode og trykk på knappen "Buy Bitcoins instantly"
  7. Etter kjøpet vil du se at pengene har blitt plassert i lommeboken, kalt for BTC Wallet
  8. Klikk på "Send/Request". Tast inn bitcoin-adressen til lommeboken som du tidligere opprettet på Blockchain.info. Denne koden finner du ved å trykke på "Receive", for så kopiere adressen og lime den inn i til-feltet i Coinbase.
  9. Etter at du har skrevet inn adresse og beløp klikker du på "Send Funds" og bekrefter overføringen (vi anbefaler deg å kontrollere at adressen stemmer med mottakerens adresse)
  10. Umiddelbart etter at du har overført bitcoins, vil du se at de har kommet til lommeboken på Blockchain. Det kan ta opptil én time før nettverket at verifisert transaksjonen.

Merk deg at i likhet med investering i volatile aksjer, bør du heller ikke her investere mer enn du har råd til å tape. Slurver du med sikkerheten rundt oppbevaringen av pengene, kan det i værste fall føre til at pengene går tapt.

Det finnes flere andre måter å kjøpe bitcoins på enn nevnt ovenfor. Coinbase er etter vår mening blant de enkleste og raskeste. For de som vil opprettholde en anonym identitet, vil Localbitcoins.com være et bedre alternativ. Her er derimot prisene normalt sett noe høyere per bitcoin enn hva du finner hos Coinbase.

LES OGSÅ: Indeksfond

I guiden ovenfor har vi valgt å forklare kjøp av bitcoins med VISA, som er det raskeste og enkleste alternativet. Det trekkes derimot tre prosent i gebyr med denne betalingsmåten. Det er i tillegg en lavere maksgrense på hvor mye du kan kjøpe for daglig med VISA-kortet. Alternativt kan du velge å overføre penger via banken. Da slipper du unna med kun én prosent i transaksjonsgebyr og får en høyere kjøpsgrense på 3.000 euro daglig, som burde være mer enn nok for de fleste.

Selv om det i utgangspunktet skal være trygt å oppbevare bitcoins på Coinbase, anbefaler vi deg likevel å flytte pengene over til Blockchain.info. Her får du nemlig en egen lommebok som du selv har ett hundre prosent kontroll over. Så lenge du går i gjennom sikkerhetstiltakene og forstår alvoret med å oppbevare passordet offline, er dette sikrere enn å oppbevare pengene hos en tredjepart.

Dersom du skal oppbevare en betydelig sum med bitcoins, er det sikreste å printe ut pengene. Sørg for at du oppbevarer disse papirene i på forskjellige steder og i trygge omgivelser, som for eksempel i en safe.

Stikkord: Satoshi Nakamoto