Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 15 jun. 2018

Slik øker du inntektene og reduserer utgiftene

Få tipsene som hjelper deg med å øke inntektene og redusere utgiftene.

Det er ikke uvanlig at utgiftene har en lei tendens til å følge inntektene. Jo mer penger vi tjener, desto mer bruker vi. Vi føler en trang til å bruke opp pengene vi har på konto, og kjøper ting vi «bare må ha», men som senere viser seg å ikke være like livsnødvendig allikevel.

Kjenner du deg igjen?

Slik oppnår vi ikke en positiv margin mellom inntekter og utgifter. En margin som gjør det mulig å sette av penger til senere bruk, investere eller redusere gjelden raskere.

Fokus på utgifter og inntekter

Det fokuseres mye på hvordan vi kan spare penger. Mange av disse sparetipsene er egentlig basert på sunn fornuft – selv om det riktignok finnes enkelte «triks» som ikke alle er klar over.

Det er derimot minst like viktig å rette fokus mot inntektene. Er det noe du kan gjøre for å tjene mer penger? I så fall kan det ha en kjempeeffekt på privatøkonomien.

Tips til å øke inntektene

Jobb mer – Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men en enkel løsning til å øke inntektene er rett og slett å jobbe mer. Det å jobbe overtid eller ta en ekstra jobb ved siden av, gir store utslag på økonomien.

Selv om de færreste av oss verken ønsker å ha flere arbeidsgivere, eller jobbe overtid, kan det gi ekstra lønn for strevet for eksempel i perioder man sitter med kostbare lån, eller har bestemte sparemål.

Forhandle lønn – Du forhandler først og fremst om lønnen i det du begynner i jobben. Det er derimot ikke sagt at du aldri mer behøver å ta «den litt skumle samtalen» igjen med samme arbeidsgiver.

Nøkkelen til økt lønn eller andre frynsegoder, ligger i forberedelsen til forhandlingen. Tenk over hva du tilbyr jobben i kroner og øre (det er det bedriften egentlig bryr seg om), hvilket ansvarsnivå du har, utdanning, ja – hvorfor bedriften burde gi deg en lønnsøkning. En god porsjon selvtillit og kommunikasjonsevner vil øke sjansen ytterligere for at du lykkes med forhandlingen. Tips: Unngå argumenter av typen «jeg har vært her lenge» og «jeg gjør en god jobb».

La pengene jobbe for deg – Møbelselskapet Ekornes har i løpet av de ti siste årene utbetalt 6,1 kroner i gjennomsnitt per aksje. Med dagens aksjekurs (sep. 2016) på drøyt 100 kroner, ville en investering på 100.000 kroner gitt et gjennomsnittlig utbytte på 6.100 kroner hvert eneste år. Nå innebærer riktignok aksjeinvesteringer risiko, men i eksempelet ovenfor er pengene dine blitt «satt i jobb» - i stedet for å la de stå passivt på en sparekonto.

Lei ut det du ikke bruker – Det blir stadig mer populært å leie ut bilen sin gjennom tjenester som nabobil.no og gomore.no. Det er kanskje ikke så rart når bilen likevel står ubrukt 23 timer i døgnet. Hvor mye du kan leie ut bilen din for avhenger selvfølgelig av hvor dyr bilen er. For «normale» biler kan du forvente å få betalt mellom 400- og 800 kroner per døgn.

Det er ikke bare utleie av bil som du kan tjene penger på. På nettsiden leieting.no, kan du leie ut alt fra hekksaks til droner. Mest suksess vil du nok ha dersom du leier ut noe som koster mye i forhold til hvor ofte folk behøver gjenstanden – for eksempel en tepperenser.

Utleie av bolig – Hva er vel ikke bedre enn å få inn 10.000- 15.000 kroner fast hver måned på å leie ut bolig? Eller leie ut underetasjen eller et rom i boligen, skattefritt? Førstnevnte krever selvfølgelig at man har et eget sted å bo, i tillegg til utleieboligen. I dagens boligmarkedet kan det være vanskelig nok å i det hele tatt få råd til første bolig. Man skal uansett være klar over risikoen med å leie ut, da spesielt om utleieboligen er lånefinansiert (renten kan stige).

Tips til å redusere utgiftene

I følge Statistisk sentralbyrås forbrukerundersøkelse, utgjør utgifter knyttet til bolig, transport og matvarer, 62 prosent av våre totale kostnader. Det er derfor disse tre postene vi bør ha fokuset på.

Refinansier boliglånet – Bruk Finansportalen.no for å se hvilken rente som er blant markedets laveste på boliglån. Har du en høyere rente enn dette, har du to muligheter: Spør den nåværende banken om de kan sette ned renten – eller flytt boliglånet over til banken med den lavere renten. Husk at det kan oppstå kostnader som følge av ny takstvurdering og tinglysning.

Få billigere strøm – Nettleien får man dessverre ikke gjort noe med. Det er derimot enkelt å bytte strømleverandør. På Strømpris.no finner du markedets billigste strømselskap. I skrivende stund er besparelsen kr. 714 per år for spotpris, om du bytter fra dyreste til billigste strømavtale. PS. Hafslund er blant de dyreste!

Selg bilen – Hvis du ikke er avhengig av bil i hverdagen, sparer du veldig mye penger på å kvitte deg med den. I vår artikkel om bilkostnader, kom vi frem til at en Fond Mondeo ’12 modell koster 310 kroner daglig. Du skal med andre ord kjøre bilen ganske mange dager i året, for at det ikke skal være mer lønnsomt å heller leie en bil de dagene du har behov for det.

Sunn fornuft – Vi ser ingen hensikt i å liste opp en rekke sparetips som man egentlig er fullt klar over på forhånd.

«Ikke gå i butikken sulten», «vær prisbevisst», «ta med deg matpakke», «pant én stor flaske om gangen, da kommer øreavrundingen til din fordel».

Komme slike sparetips til nytte for deg? Vi tror ikke det. Man kommer langt med sunn fornuft – eller sunt bondevett om du vil – og en god porsjon disiplin.