Slik setter du inn kontanter på bankkontoen

Sitter du med kontanter som du ønsker å sette inn i banken? – Kanskje du mottok kontanter etter et salg, eller det er komfirmasjonspenger?

Man skjønner at tiden har gått fremover når «hvordan setter jeg inn penger i banken?» er blitt et aktuelt spørsmål.

Det er ikke så rart når man tenker på alle filialene som er lagt ned, og at det i tillegg er blitt mer vanlig med rene nettbanker.

Fortsatt en verdi på 47 milliarder i sedler og kroner i omløp

Selv om vi går mot en kontantløst samfunn, er kontanter fortsatt et populært betalingsmiddel og som oppbevaring av verdier: I 2017 var det i gjennomsnitt 47 milliarder kroner i omløp, i følge årsrapporten fra Norges Bank.

Så hva gjør man om har kontanter liggende som man ønsker å sette inn i bankkontoen, og ikke har en fysisk bank å gå til?

Alternativ 1: Post i Butikk

Sette penger i banken med Post i Butikk

Foto: Nils Midtbøen

Du kan sette inn penger i Post i Butikk på inntil 25.000 kroner.

(Klikk her for å finne nærmeste Post i Butikk)

Uten gebyr:

Dersom du har DNB-konto, behøver du bare å sette inn kortet og taste pin-koden. Du betaler heller ingen gebyrer på innskuddet. Merk deg at du kun kan sette inn penger på kontoen tilhørende kortet.

Med gebyr:

Hvis du skal sette inn penger til en annen bank, for eksempel Sbanken, må du gjøre innskudd med giro innbetaling. Da får du en giroblankett hvor du fyller inn mottaker, beløp og kontonummer – det blir det samme som å betale regning til seg selv. Dette koster deg derimot 100 kroner i gebyr.

Unngå gebyr ved å ha flere bankforhold

Hvis pengene ikke skal settes inn på en bankkonto i DNB, kan du allikevel bruke banken som mellomledd. Bruk Post i Butikk til å sette inn penger i en DNB-konto, for så å overføre beløpet til nettbanken. Det er litt mer tungvint, men du slipper til gjengjeld å betale gebyret med giroblankett-løsningen.

Alternativ 2: Innskuddsautomater

DNB, Nordea, Sparebank 1 og Danske Bank, er noen av bankene som lar deg sette inn kontanter i selvbetjente innskuddsautomater. Banker som kun opererer på nett, for eksempel Storebrand, Gjensidige og Sbanken, tilbyr heller ikke innskuddsautomater til sine kunder.

Vær oppmerksom på at enkelte banker tar gebyr på innskudd (DNB er gratis). I likhet med Post I Butikk, er det også her satt begrensninger på hvor mye penger du kan sette inn.

Klikk på lenken for å finne nærmeste innskuddsautomat til følgene banker:

Unngå å ha store beløp hjemme

Det er mange som sitter med alt for mye kontanter i hjemme sine. Årsakene varierer: det kan være at det er tungvint å sette de inn i bankkontoen, at man tror pengene er tryggere hjemme enn i banken, eller at pengen stammer fra ulovlige aktiviteter.

Banken er tryggere enn madrassen

Alle norske banker er medlem i Bankenes Sikringsfond. Fondet sikrer at uansett hva som skulle skje med banken, vil alltid være garantert å få dekket inntil 2 millioner kroner samt opptjente renter.

Penger i hjemmet er sårbart for blant annet innbrudd og brann. I tillegg går du glipp av renteinntekter. Det gjør at pengene taper seg i verdi år etter år, så lenge vi har inflasjon.