Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 12 jun. 2018

Selskapene som kontrollerer (nesten) alt du kjøper

Fem selskaper kontrollerer over 9.000 merkevarer og omsetter for 2,3 billioner kroner årlig. Flesteparten av varene du kjøper i butikken vil sannsynligvis komme fra disse selskapene. Men ikke fortvil; Oljefondet er tungt involvert.

Nestlé – Verdens største matvareselskap

Nestlé forbindes gjerne med kaffe, sjokolade, frokostblandinger og barnemat. Men visste du at de også eier Mövenpick og Häagen-Dazs? Eller katte- og hundematmerket Purina? De har til og med innflytelse på L'Oréal, med sine 23 prosent eierandeler.

Nestlé er verdens største matvareselskap, uansett om vi måler i omsetning, markedsverdi eller antall merkevarer. De kontrollerer rundt 8.500 lokale og internasjonale merkevarer.

Konsernet kan vise til en imponerende omsetning i 2016 på 89,5 milliarder sveitsiske franc (728 milliarder kroner). I skrivende stund har Nestlé en markedsverdi på 252 milliarder sveitsiske franc (2.056 milliarder kroner).

For å sette tallene i perspektiv, så hadde Norges største selskap, Statoil, i 2016 en omsetning på 45,7 milliarder dollar (356,2 milliarder kroner) – omtrent halvparten av Nestlé. Selskapet er nesten like mye verdt som samtlige av de 180 selskapene notert på Oslo Børs.

Størst på iskrem

Hva har Axe, Dove, Knorr, Lipton, OMO og Ben & Jerry’s til felles?

Merkevarene eies av samme selskap, Unilever, som i tillegg har over 400 andre produkter i sin portefølje. Med eierskap i både Magnum og Ben & Jerry’s, er Unilever verdens største aktør på iskrem.

Selskapet hadde i 2016 en omsetning på 52,7 milliarder Euro (489 milliarder kroner) og en markedsverdi på 148 milliarder euro (1.372 milliarder kroner). De må likevel se seg slått av neste aktør:

Procter & Gambles sterke merkevarer

Procter & Gamle har de siste årene solgt unna en del merkevarer, særlig innen kosmetikk. Igjen står 66 sterke merkevarer, med blant annet Gillette, Head & Shoulders, Braun, Pampers og Always. 22 av produktene har en årlig omsetning på over én milliard dollar. Til sammen hadde konsernet i 2016 en omsetning på 65,3 milliarder dollar (509 milliarder kroner).

Verdens største produsent av Q-tips

Johnson & Johnson har 91 merkevarer i sin portefølje, hvor de mest kjente for oss her i Norge er Nicorette, Listerine, Splenda, Compeed og selvfølgelig Q-tips. Omsetningen i 2016 var på 558 milliarder kroner, noe som plasserer dem rett bak Nestlé.

Orkla på hjemmebane

Til tross for en relativ lav omsetning på 38,8 milliarder kroner, som tilsvarer knapt 20-dagers omsetning for Nestlé, har Orkla et solid fotfeste i Norden. Her hjemme er det Orkla som eier mange av produktene vi kjøper i butikken. På deres nettsider teller vi 63 merkevarer (med langt flere produkter), som strekker seg fra snacks til vaskemidler. Det er i det hele tatt vanskelig å komme hjem fra butikken uten å ha kjøpt et Orkla-produkt.

Oljefondets investeringer

Statens Pensjonsfond Utland, bedre kjent som «Oljefondet», har investert 116 milliarder kroner i selskapene ovenfor.

50,9 milliarder kroner er investert i Nestlé – som forøvrig er Oljefondets nest største investering. Det har gitt fondet en eierandel i selskapet på 2,65 prosent.

Videre har fondet 26 milliarder kroner plassert i Johnson & Johnson, 10 milliarder kroner i Unilever NV og 7,5 milliarder kroner i Unilever PLC, og 15,3 milliarder kroner investert i Procter & Gamble.

I Orkla står Folketrygdfondet – forvalter av Oljefondets investeringer i Norge – som nest største aksjonær, med 6,3 milliarder kroner investert og en eierandel på 7,82 prosent.