• Effektiv rente: 8,7 - 16,25 %
  • Beløp: 30 000 kr - 400 000 kr
  • Aldersgrense: 23 år
  • Lave gebyrer
  • Nedbetalingstid inntil 5 år (10 år ved refinansiering)
Søk lån hos bankenAnnonselenke

Låneeksempel: Effektiv rente 10,36 %, kr 130 073, over 5 år, kostnad kr 35 010, totalt kr 165 083

Test av forbrukslån fra Santander Consumer Bank

Santander Consumer Bank er et datterselskap av Banco Santander som er en av Europas største banker, med over 100 millioner kunder. I Norge er selskapet desidert størst på billån, men har også 13 prosent av markedsandelene på forbrukslån. Dette er en gigant. Spørsmålet er om det slår positivt eller negativt ut for kunden.

Vi har testet forbrukslån fra Santander.

Minstekrav hos Santander

For å få utbetalt et forbrukslån fra Santander, må følgene minstekrav være oppfylt:

  • Du må ha fylt 23 år
  • Du må være bosatt i Norge
  • Du kan ikke ha aktive inkassosaker
  • Du må ha en fast årsinntekt på minst 200 000 kroner

Videre vil det bli tatt en individuell vurdering av kundens betalingsevne og privatøkonomi.

Lånebeløp og nedbetalingstid

Du kan låne mellom 10.000 og 400 000 kroner. Den øvre nedbetalingstiden er på 15 år som gjelder for refinansiering. Selv om det maksimale lånebeløpet bør være tilstrekkelig for de fleste, er det litt skuffende at mindre banker – som for eksempel Instabank – tilbyr 150.000 kroner mer i lån.

Renter og gebyrer

Santander er kjent for sitt gebyrfrie kredittkort, men er forbrukslånet deres uten gebyrer?

Både ja og nei.

Hvis du har tenkt til å søke om et lån på opptil 70.000 kroner, er det hverken etableringsgebyr eller termingebyr. Altså et gebyrfritt forbrukslån. Men; for lånebeløp som overstiger denne grensen må du betale 950 kroner i etableringsgebyr og 70 kroner i termingebyr.

Det betyr at dersom du låner 80.000 kroner, over en nedbetalingsperiode på fem år, vil gebyrene utgjøre totalt 5.150 kroner.

Hva med rentekostnadene?

Ingen lån er fritt for renter. Spesielt ikke lån uten sikkerhet for banken. Renten settes individuelt basert på en vurdering av kundens betalingsdyktighet. Jo lavere risiko banken mener det er for misligholdelse av lånet, desto lavere skal renten bli – i hvert fall i teorien.

En grei indikasjon på hva renten kan bli er å se på priseksempelet, samt minste og maksimale rente:

Den laveste renten som er mulig å få – 8,7 prosent – er marginalt høyere enn hos Instabank og Komplett Bank. Maks-renten er vesentlig høyere enn de andre bankene i testen. Santander har 7,56 prosent høyere minste-rente enn testen nest-dårligste.

Derimot er gjennomsnittsrenten, som kanskje er den viktigste renten å se på, testens laveste.

Santanders søknadsprosess

I steg 1 velger du ønsket lånebeløp og nedbetalingstid.

I steg 2 må du fylle ut personalia, inntekt, gjeld, samt jobb- og boforhold. Alt som er nødvendig for å gjennomføre en god nok kredittvurdering.

I siste steg går du gjennom søknaden og bekrefter at opplysningene stemmer. Deretter får du svar på om du har fått innvilget lånet eller ikke. Får du innvilget søknaden vil du også motta et lånetilbud. Det er først her du får se nøyaktig hva den effektive renten på lånet blir. 

Konklusjon

Santander har testens laveste oppgitte gjennomsnittsrente. De er også den eneste banken som ikke tar gebyrer så lenge lånet ikke er over 70.000 kroner. De fleste vil nok ha et større lånebehov, noe som gjør at det ikke veier like mye i testen. En øvre grense på 350.000 kroner i lån er svakt i forhold til konkurrentene som tilbyr en halv million kroner eller mer.

Terningkast 6

Etter en samlet vurdering gir vi forbrukslån fra Santander Consumer bank terningkast 6.

Test av forbrukslån fra Santander Consumer Bank er utført av Finanssans.no. Sist oppdatert 22. august 2022. Terningkast 5.