Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 29 jan. 2019

Rentefri kreditt med kredittkort

Med kredittkort kan du utsette betalingen i et visst antall dager, uten at du må betale noe ekstra.

Men hvilken dato du bruker kortet på har betydning på hvor mange rentefrie dager du får. Og gjør du uttak med kredittkortet, vil rentene som regel løpe fra dag én.

Slik fungerer antall rentefrie dager

I vår test av kredittkort har de beste kredittkortene opptil 50 dager betalingsutsettelse. Men visste du at det gjelder kun når du benytter kortet på én bestemt dato?

La oss ta et eksempel:

Kredittkortselskapet opplyser at du har opptil 50 dager rentefri kreditt.

Fakturaen blir generert den siste dagen i måneden. Alt du har brukt på kredittkortet i samme måned vil da komme på denne fakturaen. Forfallsdato er i dette tilfellet 20 dager etter fakturadato.

Det betyr at det kun er kjøp med kredittkort som blir gjort rett etter forrige faktura er generert – som i dette tilfelle er den første dagen i måneden – som vil oppnå maksimalt antall rentefrie dager (30 dager + 20 dager).

Jo nærmere du kommer fakturadato, desto færre dager med rentefri kreditt får du. Det synker helt til det kun får rentefrihet tilsvarende betalingsfristen på fakturaen, som i vårt eksempel er på 20 dager.

Rentefri betalingsutsettelse på kredittkort kalender

Rentefri betalingsutsettelse gjelder kun på varekjøp

Den rentefrie perioden vi har forklart ovenfor gjelder kun på varekjøp. Hvis du for eksempel bruker kredittkortet til å ta ut penger i minibank, vil rentene begynne fra samme dag du gjorde uttaket – altså ingen rentefri betalingsutsettelse.

Det samme gjelder for regningsbetaling og overføring mellom kontoer, ettersom det også regnes som kontantuttak.

Uttak i minibank i inn- og utland

Å gjøre uttak i minibank med kredittkort er ikke gratis. Du blir enten belastet et uttaksgebyr eller rentene løper fra uttaksdato – eller begge deler.

Selv om du beholder rentefri periode ved bruk av kredittkort fra blant annet Remember, DNB MasterCard og Ikano Visa, gjør uttaksgebyret det kostbart.

Unntaket er uttak i utlandet med Bank Norwegian. De er de eneste i markedet som verken tar gebyr på uttak eller at rentene begynner å løpe.

Uttak i butikk

En måte å unngå at rentene begynner å løpe fra uttaksdato, og slippe eventuelle gebyrer på uttak, er å ta ut penger når du handler i butikken – da regnes alt som varekjøp.

Men det er kun et fåtall av kredittkort hvor dette er mulig: yA Bank, BM Card og Cresco Access. Kredittkortet må nemlig tilby BankAxept, som er landets mest brukte betalingssystem.

Unngå å bruke kredittkortet i Post i Butikk

Alle varekjøp i Posten eller Post i Butikk blir regnet som kontantuttak. Det betyr at dersom du kjøper et frimerke «over skranken», som teknisk sett er et varekjøp, begynner likevel rentene å løpe fra samme dag. Posten begrunner det med at de ikke klarer å skille mellom ordinære varekjøp og kontantuttak.