Refinansiering av gjeld uten sikkerhet

Slik får du refinansiert gjeld uten sikkerhet til lavest mulig rente. Se opp for de klassiske tabbene folk gjør når de refinansierer lån.

Refinansiering av gjeld uten sikkerhet betyr at långiver ikke krever pant i eiendeler, som blant annet bolig og hytte. Dersom lånet skulle blitt misligholdt, så vil banken ofte ende opp med å tape en god del av det skyldige beløpet. Det er derfor bankene stiller krav om alder, inntekt og om du har betalingsanmerkninger. Siden banken gir ut lån uten sikkerhet, vil dette som regel gjenspeiles i lånerenten. Jo høyere risiko banken tar, desto høyere vil den effektive renten på lånet være. Det beste er derfor å få refinansiert gjelden med sikkerhet, men da er man avhengig av at man har nok med egenkapital fra før av. Det er det ikke alle som har. Vi skal i denne artikkelen se på hvordan du får refinansiert gjeld uten sikkerhet - til lavest mulig rente.

Banker som tilbyr refinansiering av gjeld uten sikkerhet:

BankLånebeløpAlderskravÅrsinntektcta@hideeksempel@hide
Opp Finans10.000-500.000 kronerMinst 21 årminst 200.000 kronerSøk nåLåneeksempel: 65 000,- o/5 år, nom.rente 14,9 % /eff. 18,35 %, etabl.gebyr 950,-, mnd.gebyr 50,-, totalt: 97 784,-
Komplett Bank10.000-500.000 kronerMinst 21 årminst 200.000 kronerSøk nåLåneeksempel: Kr 65 000 over 5 år, nominell rente 14,3%, effektiv rente 16,9 %. Etableringsgebyr kr 640, totalt kr 94 333
yA Bank25.000-500.000 kronerMinst 20 årminst 250.000 kronerSøk nåLåneeksempel: 65.000 o/5år, nom./eff. rente 14,95%/17,68%, etabl.geb. 900, totalt 95413.

Renten er avgjørende

Det er den effektive renten som er avgjørende på om refinansieringen av gjelden er lønnsomt eller ikke. Hvis det er snakk om refinansiering av kredittkortgjeld, så vil du sannsynligvis få bedre vilkår hos bankene som tilbyr forbrukslån ovenfor. Den effektive renten på kredittkortgjeld ligger gjennomsnittlig på 22%, mens renten i et forbrukslån typisk vil ligge et sted mellom 13-18%. Det vil med andre ord være økonomisk lønnsomt å refinansiere gjeld så lenge du blir tilbudt en effektiv renten som er lavere enn hva du har i utgangspunktet.

Søknadene er ikke bindene

Grunnen til det er listet opp tre forskjellige banker ovenfor, er det fordi du kan sammenligne lånetilbudene du mottar. Det er først når du aksepterer lånetilbudet du mottar, at du er bundet til avtalen. Du kan med andre ord trygt sende inn lånesøknader til så mange banker som du selv måtte ønske, uten at du blir forpliktet til noe som helst. Generelt sett vil de holde med å sammenligne lånetilbud fra tre banker.

De klassiske tabbene

Selv om du blir tilbudt en lavere rente på refinansieringen, er du derimot ikke sikret reduserte rentekostnader om du gjør følgende:

  • Du tar opp et refinansierings-lån som er høyere enn det du har behov for
  • Du bruker ikke lånet til å nedbetale gjelden med høyere rente
  • Du velger lengst mulig nedbetalingstid, til tross for at du kunne betjent et høyere terminbeløp med god margin

Dersom du har 46.000 kroner i kredittkortgjeld, så kan det virke fristende å ta opp et lån uten sikkerhet (forbrukslån) på 50.000 kroner. For differansen er bare 4.000 kroner, så da gjør det ingenting? Feil. 4.000 kroner mer i lån kan utgjøre langt flere tusen på grunn av rentes rente. Det er også, dessverre, de som bruker hele refinansierings-lånet til forbruk. Da står man i stedet igjen med et nytt og unødvendig lån. Siste tabben du kan gjøre er å velge en alt for lang nedbetalingstid. Det til tross for at du fint kan nedbetale større månedlige avdrag, men velger heller å ta enda mer "til overs". Lån, da spesielt lån uten sikkerhet, bør alltid prioriteres å nedbetales så raskt som mulig.

Husk også at du kun flytter lånet ved refinansiering. Selv om du kan spare penger på reduserte lånekostnader, så må du fortsatt betale tilbake det skyldige beløpet. Selv etter refinansiering av gjelden bør fokuset fortsatt være på å nedbetale gjelden uten sikkerhet så raskt som mulig. Får du inn ekstra penger, som blant annet feriepenger eller penger tilbake på skatten, så kan deler av dette med fordel brukes til nedbetaling. Selv om det kan virke kjedelig å bruke pengene på lån der og da, så garanterer vi at du ikke vil angre på et senere tidspunkt.

Bli en bedre investor og smartere forbruker

Få gratis tilgang på eksklusivt innhold og markedsoversikt i nyhetsbrevet.