Norges dyreste lån

For å finne Norges dyreste lån, ble jeg nødt for å se på forbrukslån med lavt lånebeløp over en relativ kort låneperiode. At dette var svært lite gunstige lån var jeg klar over på forhånd. Jeg ble derimot overrasket over å se hvor ille det egentlig var.

Jakten på Norges dyreste lån

For å finne Norges dyreste lån ble jeg nødt til å se på forbrukslån med lavt lånebeløp over en relativ kort låneperiode. At dette var svært lite gunstige lån var jeg klar over på forhånd. Jeg ble derimot overrasket over å se hvor ille det egentlig var. Både med tanke på hvor høy den effektive renten var, men også måten forbrukslån ble markedsført på. De som tar opp slike lån er antageligvis ikke de med best økonomi. At denne gruppen skal bli flådd på grunn av skyhøye renter virker derfor urimelig. Det er klart at risiko og avkastning hører sammen, men det forsvarer likevel den effektive renten som i enkelte tilfeller blir satt. En mulig løsning vil være å sette et rentetak på slike lån og bevisst gå inn for å stoppe markedsføring som er i strid med god markedsføringsskikk.

God markedsføringsskikk, hvor ble den av?

Denne artikkelen skulle egentlig kun ta for seg hvor hvilket lån som hadde den aller høyeste effektive renten. Etterhvert som jeg søkte på diverse lånerelaterte fraser, la jeg merke til mye markedsføring som balanserer på kanten av hva som regnes som god markedsføringsskikk. Enkelte annonser var også helt klart i strid med dette. Jeg ble derfor nødt til å vise hvor ille det egentlig står til i denne bransjen. Jeg vet at forbrukerombudet stadig vekk er i kamp mot enkelte kredittyterer, men som du kan se av bilder lenger ned i artikkelen, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår.

Vinneren av Norges dyreste lån - 9245 % effektiv rente

Vinneren av Norges dyreste lån ble forbrukslånet fra Folkia. Låner du 1000 kr i én måned, må du betale tilbake 1452 kr. Dette gir en effektiv rente på skyhøye 9245 %. For de fleste høres kanskje det å måtte ta opp et forbrukslån på 1000 kr hårreisende. Men for dem det måtte gjelde er kanskje dette siste utvei på å redde sin økonomiske situasjon, i hvertfall på kort sikt. Til Folkias forsvar så utgjør etableringsgebyret på 350 kr den største delen av den effektive renta. Låner du 5000 kr i én måned, synker den effektive renta ned til "bare" 371 %.

5102,09 % effektiv rente

Hos Trustbuddy (ikke lenger i drift) kan du låne gratis fra 500 kr til 5000 kr, hvis du betaler tilbake innen 14 dager. Hvis du betaler tilbake etter 30 dager, blir den nominelle renta på 39% og den effektiven renten (årlige omkostninger i prosent) på hele 5102,09 %. Nå er det litt delte meninger om det blir riktig å gå ut ifra effektiv rente, når lånet ikke varer lenger enn én måned. Det er uansett et dyrt lån om man ikke skulle klare å betale tilbake før rentene og gebyrene begynner å løpe.

100,92 % effektiv rente

Sparebanken Vest når (desverre?) ikke helt til topps i denne kåringen. Ved et lånebeløp på 5000 kr og nedbetalingstid på et år, blir den effektive renta 100,92%. Det er langt under den renten Folkia og Trustbuddy opererer med, men det er fortsatt over 100 % i effektiv rente, og gjør seg dermed fortjent til en plass i denne listen.

Google markedsføring og søkeresultater

Selv om forbrukerombudet i flere år har jobbet for at kredittyterne ikke skal fokusere på hvor raskt kreditten innvilges, er det tydelig å se at ikke alle har innrettet seg. Etter et par søk i Google på blant annet "raskt lån" og "lån på dagen", ser vi at det er flere som tydelig er i strid, eller i gråsonen, av hva vi regner som god markedsføringsskikk. Det å spille på forbrukerens impulsivitet må anses for å være i strid med markedsføringsloven.

Før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån:

  • Er det strengt talt nødvendig? Eller klarer du deg fint foruten?
  • Kan du låne penger av familie eller venner?
  • Hvis du vet du kan betale tilbake innen kort tid, kan du bruke et kredittkort. Betaler du tilbake før forfall, er dette et gratis lån.
  • Hvis du har større økonomiske problemer, anbefaler jeg deg at du tar kontakt med banken din for å finne en løsning. De vil mest sannsynlig komme med en løsning som du kan leve med, uten at du drukner i høye renter og gebyrer.

Tips meg gjerne om dyre lån og markedsføring som bryter med god markedsføringsskikk, i kommentarfeltet nedenfor.

Lån på dagen i Google
Hva som dukket opp når jeg søkte på «lån på dagen»
Raskt lån i Google
Og hva som dukket opp når jeg gjorde et søk på «raskt lån»
Stikkord: Forbrukslån