NFT («non-fungible tokens») – Unike, digitale eiendeler, som lagres i blokkjeder
Av Kent Rammen Roksvåg
Oppdatert 25 nov. 2021
Hva er NFT?
NFT står for «non-fungible tokens», eller på godt norsk; «noe som er unikt og ikke kan erstattes-token.»
En slik token er et bevis på at man eier den digitale eiendelen den representerer. Det kan blant annet være kunst, fotografier, musikk, kortsamlinger, produkter i spill og domenenavn.
NFTer kan også knyttes til fysiske eiendeler, som for eksempel en rødvinsflaske fra 1787 stående i en vinkjeller i Bordeaux. Det gjør at teknologien i praksis kan brukes til å handle allslags eiendeler.
Det kan sammenlignes med «security tokens», men forskjellen er at ingen NFTer er like, og at de ikke kan splittes opp.
For å teste det ut i praksis, kjøpte vi denne animasjonen gjennom den nye plattformen Hic et Nunc (bedre oppløsning i original-filen):

Eksempel:
Du lager et digitalt kunstverk, og legger det ut for salg gjennom en handelsplattform. Her bestemmer du pris (eventuelt auksjon), antall eksemplarer, samt kommisjon («royalties») på videresalg.
Når noen kjøper kunstverket ditt, blir det opprettet en smart-kontrakt som lagres i blokkjeden. Kjøperen kan laste ned filen, og mottar beviset på eierskap i sin krypto-lommebok, og du som selger mottar betalingen.
Kjøperen videreselger samme kunstverk tre år senere. Siden kontrakten følger eiendelen, mottar du automatisk betaling tilsvarende ditt krav på kommisjon (for eksempel 10 prosent).
NFTer kan hverken kopieres eller endres
NFTer lagres i en åpen, desentralisert blokkjede, som for eksempel Tezos og Ethereum.
Det gjør at beviset aldri blir fratatt eieren, med mindre vedkommende mister kontroll over passord og private nøkler.
Men den største fordelen med denne teknologien er at det løser utfordringen med å autentisere digitale eiendeler. Det er vanskelig å kopiere penselstrøkene til Vincent van Gogh, og få det til å se identisk ut. Kopiering av et digitalt fotografi derimot, er gjort med et par tastetrykk – 100 prosent identisk.
Med NFT er det enkelt å autentisere verket. Det kan ved hjelp av blokkjeden spores helt tilbake til skaperne. Og hvis ikke? Ja, da er det en kopi.
Den opprinnelige eieren får kontroll på eventuelle kommisjoner, samt at nye kjøpere og selgere er helt sikre på at de får og gir fra seg originalen.
Gir plass (og mer penger) til mindre aktører
Når du streamer musikk hører du kanskje på alt fra verdenskjente artister, med milliarder av årlige avspillinger, til lokale artister, som kanskje ikke er hørt på mer enn et par tusen ganger.
Prismodellen i slike tjenester er som regel alt annet enn fordelaktig for de mer ukjente artistene. Selv med en mer rettferdig modell som ga alle artistene lik pris pr. avspilling – noe som ikke er tilfelle – er det gjerne ikke nok inntekter til å gjøre hobbyen til levebrød.
Kanskje ville du vært villig til å gi mer pr. avspilling for en lokal artist. Både som støtte, men også fordi du opplever sangen som mer verdifullt. NFTer gir mer kontroll til artistene, samtidig som at tilhengernes penger går dit den skal.
Hvordan kommer jeg i gang med NFT?
I utgangspunktet kan du programmere din egen smart-kontrakt, distribuere det i en åpen blokkjede, og betale transaksjonskostnader for å gjennomføre handelen.
Men det enkleste å handle via NFT-markedsplasser:
- OpenSea – Har størst utvalg av NFTer
- Hic et nunc – Er en ny plattform, med lavere kostnader gjennom Tezos
- Nifty Gateway – Har NFTer i høyere prisklasse
Det eneste du trenger for å begynne å kjøpe og selge i disse plattformene, er en kryptovaluta-lommebok bestående av kryptovaluta. Det gjelder også for selgere på grunn av betaling av transaksjonskostnadene.
Når lommeboken er synkronisert med handelsplattformen, følges resten av enkle steg for steg-instruksjoner.

Fremtiden for NFT
I likhet med Bitcoin, tok det mange år fra de første eksperimentene med NFT (tilbake i 2012), til at bruken og markedsverdien virkelig begynte å ta seg opp.
I 2018 var markedsverdien på NFT-produkter cirka 41 millioner dollar. I 2019 økte det med 245 prosent, for så å øke ytterligere med 139 prosent i 2020, til en markedsverdi på 338 millioner dollar (omtrent 2,9 milliarder kroner i 8,58-kurs).
Med nyheter om enorm profitt på enkelte NFT-investeringer (sjekk samlingen til CryptoPunks), flere aktører på markedet, større handelsaktivitet, og Kings of Leons nye singel, er det lite som tyder på at veksten stagnerer i 2021.
Og kanskje vil gjennomsnittsalderen på kunstsamlere halveres i de kommende årene.