Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 30 sep. 2018

Lån med betalingsanmerkning

Det er svært vanskelig å få innvilget lån når man har betalingsanmerkninger, ettersom det er en sterk indikasjon på manglende betalingsevne og/eller betalingsvilje. Det finnes allikevel noen banker som tilbyr lån til kunder med betalingsanmerkninger.

Når en inkassosak går for langt, vil inkassobyrået sende en forliksklage til forliksrådet. Den ender til slutt ender opp med at skyldneren får en betalingsanmerkning som følge av misligholdelse av lånet.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning fungerer som et varsel til andre kreditorer om at personen eller firmaet har manglende betalingsevne og/eller betalingsvilje – altså er en dårlig betaler. Anmerkningen kan komme fra ubetalte inkassosaker, utleggstrekk eller konkurs.

Konsekvenser av å ha betalingsanmerkning

De fleste banker vil ikke låne ut penger til en med betalingsanmerkning, ettersom det er en tydelig indikasjon på at vedkommende også vil misligholde det neste lånet – og det taper banken penger på.

Men det er ikke bare lån man vil slite med å få når man har en stående betalingsanmerkning på seg: Man kan forvente å få avslag på opprettelse av VISA-kort, mobilabonnement, forsikringer og strømavtaler. Det er med andre ord lurt å gjøre opp for seg hvis man har muligheten til det.

Advarsel til bankene – og til deg selv

En betalingsanmerkning er ikke bare en advarsel til bankene, men også til deg selv. Det er et bevis på at en har hatt og eventuelt har manglende betalingsevne og/eller betalingsvilje. Det er ekstremt viktig at man kun tar opp lån med betalingsanmerkning som vil hjelpe til med å rydde opp i gamle inkassosaker, og ikke lån som forverrer en allerede vanskelig økonomisk situasjon.

Tips! Er du usikker på om du har en betalingsanmerkning? På Min Experian kan du gjennomføre en gratis kredittsjekk.

Betalingsanmerkningens varighet

Det er mange som tror at hvis man først har fått en betalingsanmerkning så vil den aldri bli borte. Slik er det heldigvis ikke. Betalingsanmerkningen slettes umiddelbart etter at man har gjort opp for seg.

Hvis ikke vil anmerkningen bli stående i fire år - eller i ytterligere fire år dersom inkassoselskapet tar nye rettslige skritt. Ved frivillig gjeldsordning vil man ha anmerkningen stående under hele perioden.

Merk at selv om betalingsanmerkningen blir borte, betyr ikke det at også gjeldskravet blir slettet.

Banker som tilbyr lån med betalingsanmerkning:

Bluestep Bank og Bank 2 er noen av bankene i Norge som har spesialisert seg på refinansiering for de med betalingsanmerkninger. Her ser de på kundens fremtidige betjeningsevne, uavhengig av tidligere betalingshistorikk. For å få til en løsning kreves det som regel at man har sikkerhet i bolig eller annen eiendom.

Hva med kredittkort eller forbrukslån?

Det er tilnærmet umulig er å få innvilget et kredittkort eller forbrukslån når man har en eller flere betalingsanmerkninger. Banken foretar konsekvent kredittsjekk av samtlige kunder. Ettersom både kredittkortgjeld og forbrukslån er lån uten sikkerhet for banken, er ikke bankene villige til å låne ut penger når risikoen for misligholdelse er for høy.