Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 22 des. 2019

Skal du søke lån? Da bør du senke kredittgrensen og avslutt ubrukte kredittkort først

Nå regnes hele kredittrammen som gjeld i lånesøknader, uavhengig av hvor mye penger du faktisk har utestående i kredittkortet. Det er bestemt av nye krav til utlånspraksis. Sammen med det nye gjeldregisteret vil ikke lenger usikrede lån være skjult for bankene.

... «For rammekreditter skal full utnyttelse av samlede rammer ligge til grunn for vurderingen.»

Forskrift om krav til finansforetakenes utlånspraksis for forbrukslån §2

Senk kredittgrensen og avslutt kredittkort du ikke bruker

Ettersom innvilget kreditt i kredittkort skal regnes som gjeld, påvirker det låneevnen din negativt når du skal søke lån.

Eksempel:

Du har fire kredittkort. Hvert kort har en kredittgrense på 50.000 kroner. Selv om du ikke har ei krone utestående kreditt, må allikevel banken se på dette som 200.000 kroner i gjeld og ta med det i regnestykket. I praksis betyr det at du får innvilget 200.000 kroner mindre i lån.

Du bør derfor ta en gjennomgang av dine kredittkort før du søker lån. Senk kredittgrensen til det du faktisk har behov for. Kredittkort som du ikke benytter bør du avslutte og klippe i stykker. Slik får du bedre låneevne, sett i lovverkets øyne.

Hvordan sier jeg opp kredittkortet eller reduserer kredittgrensen?

For å si opp kortet må du ikke ha utestående kreditt. Deretter kontakter du banken, enten på telefon eller e-post, og ber dem om å avslutte kontoen.

Tips: For å enklere finne frem til kontaktinformasjonen, kan du skrive «si opp + navnet på kredittkortet» i Google.

Kredittgrensen får du redusert ved å sende en henvendelse til kredittkortselskapet og oppgi hvilket beløp du ønsker. I noen kredittkort, blant annet Bank Norwegian, kan du enkelt senke kredittgrensen når du er innlogget i «Min side».

Gjeldregisteret gir bankene full innsyn

Før hadde ikke bankene mulighet til å kontrollere om søkeren hadde kredittkortgjeld eller forbrukslån, annet enn om det som stod oppført i siste skattemelding. Du kunne med andre ord feilaktig oppgi at du ikke hadde gjeld uten sikkerhet, og banken måtte stole på at det stemte.

Gjeldregisteret har satt en stopper for dette.

Nå får bankene – via Experian og Evry – se hva lånesøkeren har i kredittramme samt hvor mye kreditt man har utestående. Begge deler vil da inngå i bankens totalvurdering av lånesøknaden.

Registeret ble opprettet for å bidra til forsvarlig utlånspraksis. Det skal etter boka redusere antall misligholdte lån. Bankene skal med andre ord ta bedre beslutninger om hvem som bør få lån, og eventuelt hvor mye man får.