Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 12 jun. 2018

Alt du trenger å vite om kredittkort

Les hvordan du utnytter alle fordelene ved å ha et kredittkort, samtidig som du unngår ulike fallgruber. Få oversikt før du bestiller nytt kredittkort.

Du kan spare mye på å bruke et kredittkort "riktig". Det vil si å utnytte mest mulig av fordelene kredittkortet gir, samtidig som du unngår flest, om ikke alle, ulempene det kan være ved å bruke et kredittkort. Denne artikkelen forteller deg hvordan du bruker et kredittkort riktig, og hvilke fallgruber du bør være oppmerksom på.

Rentefri periode

Større konkurranse over kredittkort-kundene, har ført til bedre betingelser. Blant annet at flere kredittkort tilbyr lang rentefri periode, helt opp til 52 dager. Likevel er det dette leverandørene tjener mest på. De vet at det alltid er en viss prosent som ikke vil betale tilbake skyldig beløp før den rentefrie perioden er over. Når rentene begynner å løpe, tjener leverandørene penger. Med godt over 20% i effektiv rente, er dette den største fallgruben et kredittkort har. Bruk derfor aldri av kredittkortet, med mindre du vet du vil klare å betale tilbake før rentene begynner å løpe.

Kontantuttak i minibank

De fleste kredittkortleverandørene tar gebyr på kontantuttak i minibank. Gebyret varierer for ulike kredittkort, men de fleste opererer med ca. 35,- + 1% av uttaket. Det vil si at hvis du tar ut fem tusen i minibank, vil det koste deg 85 kroner for selve uttaket. Rentefri periode gjelder som regel ikke ved uttak i minibank. Så her begynner rentene å løpe fra første dag. Det er med andre ord lurt å unngå uttak i minibank, så langt det lar seg gjøre. Hvis du likevel er nødt, så husk å betal tilbake så fort som mulig, slik at du unngår unødvendige rentekostnader.

LES OGSÅ: Eksklusive kredittkort

Gebyr på papirfaktura

Dette er den kostnaden flest glemmer, som lett kan unngås. Kredittkortleverandørene sender nemlig faktura per post som standard. Du kan derimot velge å få den tilsendt som eFaktura. Gebyr på papirfaktura ligger på omtrent 35 kroner. Du mottar tolv slike i løpet av et år. Det er 420 kroner i året rett ut av vinduet.

Luksusfellen

Det er lett å ikke tenke på at alt du bruker på et kredittkort, skal betales tilbake. Hver eneste krone. Kanskje til og med mer enn hva du har brukt, hvis du ikke har unngått fallgrube nummer én (gått over rentefri periode). Ikke kjøp unødvendige ting du ikke trenger, eller vil slite med å få betalt tilbake. Penger som du har arbeidet hardt for, er vanskeligere å bruke ufornuftig enn hva pengene som ligger tilgjengelig på kredittkortet er. Har du sett på luksusfellen på TV3, så ser du at nesten alle har brukt maks kreditt på flere kredittkort. De tar opp nye lån, for å betale gamle. Det er selvforklarende hvordan det hele ender. Luksusfellens eksperter klipper ber dem klippe i stykker alle kredittkortene. Det har ført til at flere ser med skeptiske øyne på bruk av kredittkort. Men husk at dette er mennesker som har gått rett ned i alle fallgruber som finnes. Det er et godt eksempel på hvordan kredittkort ikke skal brukes. For andre som ser verdien i penger og er disiplinert, trenger ikke klippe i stykker kredittkortet.

Få oversikt

Før du bestiller et kredittkort er det lurt å sammenligne flest mulig kredittkort, slik at du finner det som gir deg flest fordeler. Vi har laget en stor oversikt over kredittkortene som er ute på markedet. Her kan du sortere etter rentefri periode, effektiv rente, kredittgrense, reiseforsikring m.m. Velg det kredittkortet som passer dine behov. Det eneste du må huske på er å bruke kredittkortet riktig.