Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 28 aug. 2019

Jakten på neste Bitcoin og blockchain-prosjekt

Overskriften kunne like gjerne vært «Jakten på eventyrlig avkastning». For mannen i gata – med begrensede investeringsmuligheter – har Bitcoin og andre blockchain-prosjekter vært en mulighet til å investere penger med et enormt utfallsrom, hvor alle pengene kan gå tapt, eller bli til svimlende summer. Det er det som gjør det så spennende.. og risikabelt!

Vær tidlig ute

Det nærmer seg 10 år siden Satoshi Nakamato – som forblir ukjent – publiserte dokumentet «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System». Men det var ikke før i slutten av 2016 at Bitcoin ble sett på som noe mer enn «digital valuta for kriminelle», samtidig som det ble tydeligere det enorme potensiale blockchain-teknologien har.

Så begynte det å dukke det å dukke opp et nytt navn i media; Ethereum. Følelsen av å være for sent ute med å investere i Bitcoin gjorde at folk var raskere til å kaste penger inn i Ethereum (ETH) – Det ble jo tross alt omtalt som Bitcoins største konkurrent.

Men de som kunne hente ut skyhøye gevinster var de som deltok i Ethereums ICO (folkefinansiering hvor du mottar tokens i belønning). Under ICO-en i 2014 fikk man 2.000 ETH for én Bitcoin, som på den tiden tilsvarte cirka 3.700 kroner. Med dagens verdi av ETH på 5.600 kroner betyr det at om du hadde gått inn med beskjedne 3.700 kroner, ville det i dag hatt en verdi av 11,2 millioner kroner i dag.

Poenget er: Er du på jakt etter eventyrlig avkastning i det neste Bitcoin eller blockchain-prosjektet bør du være tidlig ute. Når du leser om det i tabloidaviser eller hører det fra en kollega, er det sannsynligvis for sent.

Forumer, ICO-oversikter, Twitter og nisje-nettsteder

Glem tabloidaviser.

For å være tidlig ute må du lete etter informasjon der den kommer først – og best.

I 2013 la en anonym bruker ut en kunngjøring på forumet Bitcointalk.org om prosjektet Nxt, hvor man kunne være med på å finansieringen ved å overføre Bitcoins til en adresse, for så å motta «tokens» i retur. Bitcoins til en verdi av knippe 16.800 dollar ble innsamlet. Nxt skulle senere vise seg å være det mest vellykkede folkefinansieringen i kryptovaluta noensinne: Avkastningen på investeringen (ROI) fra ICO til i dag er på over 1,2 millioner prosent!

Bitcointalk.org > Annoncements er med andre ord verdt å holde øye med. Det er umulig å gå grundig gjennom hvert eneste prosjekt som legges ut. Her må man skumme fløten etter det som skiller seg ut og som dekker et behov i markedet. Et tips er å se etter prosjekter som allerede har kommet et stykke på vei, og som faktisk kan vise til at det er lagt ned betydelig arbeid.

Tokendata.io gir deg oversikt over løpende, kommende, avsluttede ICOer, samt priser og avkastning.

Folk å følge på Twitter:

Nyhetssider:

Høy sannsynlighet for fiasko

Det er vanskelig å finne «det neste store» innenfor blockchain. Av 902 ICO-er som tok sted i 2017, var det allerede året etter 276 som hadde endt i fiasko og 142 som ikke klarte å samle inn nok penger, i følge Tokendata.

Det kan også være vanskelig å forstå prosjektet godt nok, dels på grunn av teknologiens kompleksitet, og dels på grunn av at det hele er i oppstartsfasen. En generell regel er allikevel at man aldri bør investere i noe man ikke forstår.