Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 12 jun. 2018

Ikke betal ned ekstra på studielånet

Studielån er et av det gunstigste lånet du kan ha. Har du flytende rente på studelånet er renten nå på lave 1,825 %. Likevel er det mange som ønsker å bli kvitt studielånet fortest mulig.

Utviklingen av rentesatsene på studielånet fra Lånekassen
Utviklingen av rentesatsene på studielånet fra Lånekassen.

Studielån er et av det gunstigste lånet du kan ha. Har du flytende rente på studelånet er renten nå på lave 1,825 % (se rentesatser på lånekassen). Likevel er det mange som ønsker å bli kvitt studielånet fortest mulig. De fleste sitter derimot med lån som har en langt høyere rente enn 2,57%. Du finner flere banker som nå tilbyr en innskuddsrente på godt over 3%. Med få unntak som f.eks boliglån fra SPK (Statens pensjonskasse), er det svært sannsynlig at du har en høyere rente på boliglånet enn hva renten på studielånet ligger på. Det lønner seg derfor å nedprioritere tilbakebetalingen av studielånet ditt. Har du i tillegg dyre kredittlån med høy rente, er det skivebom å betale ned ekstra på studielånet kontra å betale ned på kredittlånet. Her gjelder det å ha oversikt over hva de forskjellige rentene er på lånenen du har, for så å prioritere det lånet som koster deg mest i renter og avdrag.

Egenkaptial

Hvis du ikke allerede har tatt opp ditt første boliglån er det viktig å opparbeide seg en god sum egenkapital. Med skyhøye boligpriser, er det ikke enkelt for førstegangskjøpere å komme seg ut på boligmarkedet. Bankene finansierer nå 85% av boliglånet, det vil si at du selv må stille med 15 % av lånesummen. Med dagens boligpriser kan disse 15 prosentene utgjøre flere hundretusener. Det er derfor bedre å spare det du kan i en høyrentekono, i stedet for å nedbetale ekstra på studielånet. Det å nedbetale på studielånet vil ikke øke egenkapitalen, og det som sagt noe du vil trenge den dagen du skal søke om boliglån. Stiller du med høyere egenkapital vil flere banker også kunne tilby en lavere rente. Husk at ved å nedbetale ekstra på studielånet minsker ikke terminbeløpet, men nedbetalingstiden reduseres.

Betalingsutsettelse og rentefritak

I tillegg til den lave renten på studielånet, har du mulighet til å be om betalingsutsettelse og få rentefritak dersom du i fremtiden skulle få problemer med å betale tilbake. Dette gjelder blant annet ved arbeidsledighet, sykdom omsorg for barn, utdanning og verneplikt. Du er med andre ord sikret fra å komme i en uheldig økonomisk situasjon. Nå skal det legges til at også bankene kan være behjelpelige hvis du skulle få problemer med tilbakebetaling av lån. Men da må du så tidlig som mulig gi dem beskjed om din situasjon.

Stikkord: rente, studielån