Slik tjener du penger på bloggen din
Av Kent Rammen Roksvåg
Oppdatert 15 jun. 2018
Se hvordan du kan tjene penger på din egen blogg. Få tips om hvordan du øker antall besøkende, hvordan du søkemotoroptimaliserer bloggen og hvilke annonsører som er best for nettopp din blogg.
Har du lyst til å tjene penger på blogge, eller til og med kunne leve av blogg-inntekter? Det er du ikke alene om. Tusenvis av bloggere konkurrerer mot hverandre om å tiltrekke seg nye, faste lesere. De som kommer seirende ut er typisk bloggere som skiller seg ut fra mengden – samtidig som at de er dyktige til å markedsføre bloggen.
I denne artikkelen går vi i gjennom hva som skal til for å bli en suksessfull blogger.
1. Få besøkende til bloggen
Selv om det teoretisk sett er mulig å tjene penger på bloggen ved å kun ha én besøkende, må du nå ut til langt flere personer dersom målet ditt er å gjøre bloggen til en deltidsjobb – eller enda bedre – en heltidsjobb.
Når det er få som leser bloggen din, vil det også være få (eller ingen) som klikker på reklameannonser. Da er det heller ikke være noen interesse fra selskaper som ønsker å betale for å publisert sponsede innlegg.
Fokuser på kvalitetsinnhold til målgruppen
For at bloggen din i det hele tatt skal få sine første faste lesere, må du tilby dem kvalitetsinnhold. Et blogginnlegg skrevet på fem minutter resulterer sjeldent i suksess. Selv om det ikke finnes et fasitsvar på hvordan man skriver et godt blogginnlegg, er det visse ting som er greit å huske på:
- Ha kunnskap om det du skriver om - det krever ofte mye research på forhånd
- Publiser artikler om temaer som er av interesse for målgruppen
- Måten du skriver på bør tilpasses hvem du skriver til
- Ta med relevante bilder (helst bilder som du har tatt selv)
- Gå i gjennom teksten og korriger eventuelle skrivefeil
Har du en blogg hvor du skriver hovedsakelig om bil, vil en artikkel med overskriften «slik får du strammere rumpe», etter alt å dømme ikke treffe målgruppen. Spør deg selv hvem det egentlig er du skriver til, og hva denne gruppen interesserer seg for. Nå vil det ikke gi de store negative utslagene ved å publisere stoff som ikke treffer målgruppen «spot on» hver eneste gang - det kan til og med gi bloggen nye lesere. I det store og hele burde man uansett fokusere på innhold interesserer målgruppen.
Les også: Norges mest komplette guide for bloggere
Jevnlige oppdateringer
Er det bedre å publisere tretti nye innlegg på én uke, og null de neste 3 ukene, eller er det best å spre innleggene utover måneden?
Det beste er selvfølgelig å spre innleggene, slik at leserne kan lese nye innlegg hver gang de er innom – hvis ikke risikerer du at de aldri kommer tilbake.
Hvis du ikke klarer å publisere nytt innhold hver eneste dag, er det hvert fall viktig at du er systematisk i når bloggen oppdateres med nye innlegg. Hvis du for eksempel poster et nytt innlegg hver eneste mandag, vil dine faste besøkende raskt bli vant til dette, og besøke bloggen din deretter.
Søkemotoroptimalisering (SEO)
Søkemotoroptimalisering vil si å tilrettelegge en nettside med hensyn til søkemotorer som Google og Bing. Selv om søkemotoroptimalisering er et eget fag i seg selv, kan du med relativt enkle tiltak øke trafikken du e for å motta mer trafikk fra Google. Google jobber kontinuerlig med å gi besøkende en god brukeropplevelse. Hovedoppgaven til Google er å veilede brukeren, ut ifra søkeordet, til det de mener vil gi vedkommende mest nytte. Hvis du for eksempel søker på «hvordan knyte slips?», vil Google liste opp de nettsidene som de mener vil gi deg relevant og god informasjon. Skal dine blogginnlegg dukke opp på førstesiden, må du også gi Google en grunn til at de skal vise ditt innlegg.
Det første du kan tenke på er antall ord innlegget ditt har. Har du for få ord vil sannsynligvis Google ikke tro du har nok relvant informasjon for det aktuelle søkeordet. En grei regel er å forsøke å ligge på over 400 ord. Poster du et innlegg som bare er ment for å vise bilder med beskrivelser, skal du ikke fylle opp med masse ord. Det er derfor ikke alltid regelen gjelder.
Det neste som er lurt å tenke seg om, er hva det egentlig er folk søker på. Er det noe du vet kommer til å bli søkt på, kan du legge ut et innlegg som tar for seg nettopp det de komme til å søke etter. Som et eksempel kan jeg ta el-bilen Tesla. Bilen har fått mye medieomtalte den siste tiden. Det har resultert i at flere søker på nettopp el-bilen Tesla. Hvis du da har skrevet et god artikkel om elbilen, vil du kunne motta mye trafikk fra Google. Nå skal det legges til at det er en rekke andre faktorer som spiller inn på hvordan man vil rangerer hos Google. Du vil uansett øke dine sjanser for å trekke langt flere besøkende til din blogg.
2. Vis reklameannonser
Samtidig som du forsøker å få flere besøkende til din blogg, kan du begynne å tenke på annonseringen. Reklamen som fungerer for en type blogg, vil ikke nødvendigvis fungere like godt for den andre. Tenk deg først om hva slags reklame som kan appelere til målgruppen. Skriver du om klær og mote, er dine besøkende mer mottakelige til annonser som omhandler nettopp klær og mote. Har du en blogg hvor du skriver om alt mellom himmel og jord, vil det være vanskeligere å avgjøre hvilke reklameannonser som passer best for deg.
Hos tradedoubler får du tilgang på en rekke annonsører, alt fra forsikringer til helse og skjønnhet. For bloggere som skriver om klær og mote, kan La Redoute, Nelly og Bubbleroom være optimale annonser. Finner du en annonsør du tror vil passe din blogg, sender du en søknad om å få bli godkjent. I motsetning til Google Adsense som betaler deg per klikk du genererer, vil annonsører hos Tradedoubler betale deg hvis klikket du genererer fører til et salg. Hvor mye du tjener per salg vil avhenge av hvilken annonsør du viser reklame for. Annonsøren betaler deg enten en fast sum per salg, eller en viss prosentssats ut i fra hvor mye kunden handlet for. Klikk her for å komme i gang med Tradedoubler.
Google Adsense er et godt alternativ for mange, spesielt de som skriver om litt av hvert. Adsense viser nemlig relevante annonser ut ifra hva du skriver i dine innlegg. Når noen klikker på annonsen vil du tjene alt fra 10 øre per klikk til flere hundre kroner per klikk. Annonsene fungerer som en budrunde, hvor annonsørene som byr mest per klikk blir vist. Hvor mye du får per klikk avhenger derfor av hvor høy konkurransen er på de aktuelle ordene, og hvor mye annonsørene er villig til å gi. Registrer deg hos Google Adsense her.
Hva som vil gi mest inntekter av Adsense og Tradedoubler er man nødt for å teste ut selv. Det kan også være lurt å kombinere begge alternativene. Husk at det kan gå lenger tid mellom hver gang du tjener noe hos Tradedoubler, men når du først genererer et salg vil du raskt kunne gå forbi inntjeningen Adsense ville gitt deg. Hvor du plasserer annonsene vil ha mye å si på resultatet. En svært effektiv måte er å plassere en annonse i selve teksten i dine innlegg. Sørg derimot for at det ikke virker forstyrrende for leseren.
Fra hobby- til næringsvirksomhet
Skatteetaten har for lengst fått øynene åpne for hvilke inntekter bloggere har. Det har ført til flere bokettersyn, som ikke alltid har kommet positivt ut fra bloggerens side.
Som all annen inntekt, må også blogginntekt skattes (når den ikke faller under hobbyvirksomhet). Når bloggen din går med overskudd, vil du gå over fra hobby- til næringsvirksomhet. Det vil blant annet si at du må skatte av overskuddet. Overskuddet vil si alle inntekter du har fått gjennom bloggen, minus alle kostnader bloggen har kostet deg. Hvis du for eksempel må betale for domene og webhotell, er dette en kostnad bloggen har. Husk at sponsede produkter også er å regne som inntekt. Les mer om blogging og skatt på skatteetaten.no