Hvordan bli rik?

Av Kent Rammen Roksvåg

Oppdatert 12 jun. 2018

Les om ulike måter å bli rik på.

Du kan enten bli rik av hardt arbeid, ren flaks eller en god blanding av begge deler. Kommer du over noe som er for godt til å være sant, så er det som oftest det. Starter du fra null er det hardt arbeid og gode forretningsidéer som gjør deg rik. Du må også kunne forvalte pengene dine på en fornuftig og gunstig måte. Her viser vi deg noen gode (og ett dårlig) forslag til hvordan du kan bli rik.

Spar

Du kan sette av alt du tjener og leve på et absolutt minimum. Da er det ikke noe som heter ferie eller noe annet drikke enn vann. Hvis du klarer å sette av 300 tusen i året i litt over 3 år vil du kunne kalle deg millionær. I dag er nok ikke en million kroner nok til å kunne kalle seg rik. De færreste klarer å leve på et absolutt minimum i så lang tid. Før eller siden vil det sprekke, eller gå utover humør og helse. Det er altså en måte å bli rik på, men ikke den enkleste.

Invester

Det er mange forskjellige måter du kan investere pengene dine i. Du ønsker naturlig nok å oppnå høyest mulig avkastning, men du må være obs på risikoen det innebærer. En generell regel er at du ikke kan få høy avkastning uten å ta risiko. Hvor stor risiko er avhenger av hva du vil investere i. Du har sikkert hørt "sikkert som banken", investerer du i banksparing vil risikoen være svært lav. Alle innskudd i norske banker er sikret i det norske Banksikringsfondet. Det betyr null risiko for deg. Siden risiko og avkastningen hører sammen, er det ikke så rart at avkastningen på bankinnskudd ligger på rundt 3,5%.

Ønsker du høyere avkastning, men også mye høyere risiko, er aksjer noe å investere i. Avkastningen kan bli skyhøy, men du risikerer også å tape alt. Hvis du er flink til å forutse hvordan markedet vil endre seg, vil du ha naturligvis ha større sannsynlighet for å unngå tap. I dag er det større svingninger og mer ustabilt enn hva det var før. For å minimere risikoen lønner det seg å spre risikoen over flere aksjer, da kalt en aksjeportefølje. Aksjene burde da ikke være innenfor samme bransje, for da risikerer du at alt kan gå ned samtidig.

Obligasjonsfond er noe som har blitt populært å investere i de siste årene. Kort forklart så er en obligasjon et bevis på at man har lånt bort penger. Du vil få en viss prosent rente på lånet og tiden da lånet forfaller. Vi har sett en trend i at større selskaper velger å låne penger på denne måten, fremfor å låne penger av banken. Risikoen her er selvsagt at selskapet ikke kan betale tilbake lånet.

Bli en gründer

Sitter du med en forretningsidé som du tror det er marked for, så kan velge å starte opp for deg selv. Du må være oppmerksom på at det innebærer høy risiko i personlig eller finansiell risiko for å realisere forrentningsplanen. Det er ofte mange fallgruver man ikke tenker på, og det er mange prosjekter som ender i negativ retning. Bruk derfor god til på å lage en realistisk forretningsplan.

LES OGSÅ:Slik bør du spare for å bli millionær om 10 år

Ta en høyere utdannelse

Selv om du følger forrige forslag til punkt å prikke, så hjelper det lite om du er lavtlønnet. I Norge skal man tjene på å ta høyere utdanning. Selv om utdannelse er en kostnad og vil mest sannsynlig føre til studielån, må du se på det som en langsiktig investering, for det er nettopp det det er. Høyere inntekt gir deg muligheten til å spare eller investere en større sum, etter at alle faste kostnader er betalt. Det er også mer motiverende å sette av større beløp som vokser raskere. I tillegg til at du må velge en utdannelse som du tror du vil trives med, må du se etter en utdanning som gir gode lønnsbetingelser og ikke minst jobbmulighetene etter fullført studie. Sørg for at du kommer ut i jobb raskest mulig. Det er ganske irriterende og lite lønnsomt å sitte med en høy utdanning uten å få bruk for den.

Spill lotto

Innledningsvis nevnte vi at du kan bli rik med flaks. Sannsynligheten for å få 7 rette i lotto er 1:5.379.616.

Hvis du kjører med tog fra Bergen til Oslo og det er utplassert en bøtte på strekningen, så skal du slippe ut en ball fra togvinduet en vilkårlig plass underveis. Hvis ballen treffer oppi bøtten, er det som å vinne 7 rette i lotto.

Det er med andre ord lite sannsynlig å bli rik ved å spille lotto, eller ved andre lignende spill.

Konklusjon

Det er flere måter å bli rik på. Med gode idéer, motivasjon, styrke, tålmodiget og positivitet er du bedre rustet. Det kan lønne seg å tenkte annerledes, "think outside the box". Du må på et eller annet tidspunkt gjøre noe som er annerledes enn hva alle andre gjør. Hvis ikke sitter du fast som en i mengden. Husk å tenk langsiktig og forvalt pengene riktig.