Hva er Bitcoin?

Har du hørt om Bitcoin men aldri forstått hva det egentlig er? Her får du en enkel innføring samt hvordan du kjøper og selger Bitcoins.

Alt vi kjenner til som kryptovaluta og «blockchain» startet med Bitcoin.

Til tross for at blockchain-teknologi ble eksperimentert med allerede på 90-tallet, var det Bitcoin som var først ute med å lansere et åpent, desentralisert nettverk.

3. januar 2009 slapp Satoshi Nakamato løs første blokk, også kjent som «Genesis block». Den inneholdt meldingen «The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.», referert fra en overskrift på forsiden av The Times. En perfekt dag å starte Bitcoin-eventyret på!

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er en digital valuta og et desentralisert peer-to-peer nettverk, som driftes av brukerne selv.

Transaksjonene går direkte fra avsender til mottaker, uten noe mellomledd (les: sentralbanker). Alle transaksjoner blir offentliggjort i nettverket for å forhindre at pengene blir brukt flere ganger. Gyldige transaksjoner blir lagret i nye blokker som genereres cirka hvert 10.minutt. Hver blokk inneholder informasjon om forrige blokk, noe som gjør at alle blokker blir lenket sammen – derav ordet «blockchain».

Les også: Skatteregler for kryptovaluta

Gruvedrift

Bitcoin mining

Det er «minere» som sørger for å bekrefte transaksjoner og holde nettverket sikkert. Det blir gjort vet at de løser Bitcoins «proof of work»-algoritme. Førstemann som klarer å løse oppgaven for hver nye blokk blir belønnet med nye Bitcoins, samt transaksjonskostnadene.

Når anses transaksjonen som sikker?

La oss si at du mottar Bitcoins i blokk nr. 2 000. Før blokk nr. 2001 blir generert er ikke transaksjonen bekreftet. Det betyr at det er fullt mulig å reversere transaksjonen, blant annet ved å sende samme Bitcoins til en annen adresse, men da med høyere avgift (høyere avgift blir bekreftet raskere).

Hvor mange bekreftelser som gir tilstrekkelig sikkerhet varierer. For caféen som tar betalt i Bitcoin er det ikke nødvendig å vente på at transaksjonen blir bekreftet i det hele tatt, siden det rett og slett er snakk om lave verdier.

Men for transaksjoner i million-klassen er det en generell standard om at det må være 6 bekreftelser – altså at det er 6 nye blokker som må være opprettet etter blokken som inneholdt den opprinnelige transaksjonen. Det regnes som sikkert på grunn av at for å kunne reverse transaksjonen så må man løse de 6 tidligere blokkene, noe som vil kreve ufattelig mye energi og som i praksis vil være umulig å få til.

Hvem oppfant Bitcoin?

Det er ingen (eller få?) som faktisk vet hvem Satoshi Nakamato er.

Det har vært mange forsøk på å identifisere hvem Nakamoto er, som trolig er et pseudonym, uten at noen har lykkes. Det går likevel rykter om at NSA (etterretningstjenesten i USA) har klart å finne ut hvem det er. Det skal de visstnok ha klart ved å å ha analysert billioner av tekster og sammenlignet det med Nakamatos 50 mest brukte ord ... eller er det kun en konspirasjonsteori?

Fordelene med Bitcoin

Umiddelbar overføring

Med Bitcoin får du overført penger umiddelbart, uavhengig av hvilken dag det er, når på døgnet du overfører, eller om mottakeren befinner seg på et annet kontinent.

Anonymitet

Siden det ikke finnes mellomledd i nettverket må man heller ikke identifiserer seg for å kunne motta eller overføre midler. Men siden alle transaksjoner og balanser ligger åpent for alle å se, er man nødt til å ta forhåndsregler for å sikre anonymitet.

Sikkerhet

Helt siden oppstarten i 2009 og til i dag har det kun vært ett tilfelle av at programvaren til Bitcoin har blitt manipulert.

Hendelsen fikk navnet «Value overflow incident». Kort oppsummert klarte noen å generere 184 milliarder Bitcoins ut av løse luften. Det ble gjort ved å utnytte at Bitcoin ikke beregnet summen av de totale verdiene på utganger. Feilen ble rettet opp i løpet av noen få timer og transaksjonene ble utelatt i den godkjente blokkjeden.

Lave gebyrer

I DNB og Nordea koster det 60 kroner å overføre penger til utlandet.

Når du overfører med Bitcoin og ønsker at transaksjonen skal valideres i løpet av de neste 2 blokkene (cirka 20 minutter), må du betale cirka 50 øre i gebyr– altså 120 ganger billigere enn tradisjonell bankoverføring.

For deg som driver butikk er det også langt billigere å la kundene betale med Bitcoin – faktisk helt gratis. Det er i sterk kontrast til Visa, MasterCard og PayPal, som alle krever en viss prosentsats (cirka 0,8 %) i tillegg til et fast beløp for hver transaksjon (cirka 3 kroner).

... og ulempene?

Få brukersteder

I følge Coinmap.org er det nærmere 14.000 butikker som aksepterer bitcoin som betalingsmiddel. Det er relativt beskjedent om vi sammenligner det med Visa og MasterCard, som blir akseptert i over 44 millioner butikker.

Når det er sagt er det internett som er Bitcoins hjemmebane. Det er derfor mer vanlig å finne nettbutikker som aksepterer Bitcoins, hvor de mest kjente nå er Overstock og Expedia.

Volatilitet

Ville du vært komfortabel med å få utbetalt lønn i Bitcoin, om det var 50/50 sjanse på at verdien enten doblet eller halverte seg i løpet av noen få uker?

Bitcoin har høy volatilitet. Det betyr at verdien svinger mye i forhold til referanseindeksen, som vanligvis er målt mot amerikanske dollar. Det skyldes blant annet lav omsetning og at det er utsatt for mer spekulasjon enn faktisk bruk.

I september 2018 var 30-dagers volatilitet mellom Bitcoin og amerikanske dollar på 2,55 %, men det har vært betydelig høyere. Til sammenligning har de største valutaene en volatilitet på 0,5 - 1 %.

Ansvar for egen sikkerhet

Dersom VISA-kortet ditt blir stjålet og misbrukt vil du ha krav på å få tilbake pengene. Med Bitcoins er du derimot selv ansvarlig for at private nøkler ikke kommer på avveie, og hvis det er tilfelle vil de være borte for alltid.

Hvor kan jeg kjøpe og selge Bitcoins?

Den enkleste metoden:

Den enkleste måten å kjøpe og selge Bitcoins på er å bruke tjenester som Coinbase og Bitpanda. Her får du oppgitt en bestemt pris, inkludert avgifter, som du kan kjøpe/selge for. Til forskjell fra børser hvor du deltagerne kjøper og selger direkte av hverandre. Fordelen er at det er enkelt. Ulempen er at det er høyere avgifter sammenlignet med å handle på børs.

Den avanserte metoden:

For deg som forstår hvordan kjøp og salg fungerer på børser, gir det deg både lavere kostnader og flere valgmuligheter ved å handle på plattformer som Coinbase Pro, Bitstamp eller Kraken.

Den anonyme metoden:

Begge metodene ovenfor har én ting til felles; du må identifisere deg.

LocalBitcoins er det mest kjente peer-to-peer plattformen hvor du kan kjøpe og selge Bitcoin helt anonymt. Handlene baserer seg enten på tillit (basert på evalueringer) eller ved at det settes opp en escrow-avtale som sikkerhet for oppgjøret. Merk deg at prisen pr. Bitcoin ligger vanligvis litt høyere enn hva du finner hos de mer kjente, sentraliserte børsene.

En annen mulighet er å benytte seg av Bitcoin-minibanker. Dessverre finnes det pr. dags dato ingen i drift i Norge. I følge Coin ATM Radar er det kun Finland (14 stk.) og Island (1 stk.) som har slike minibanker i Norden. Men også her er ikke anonymitet og brukervennlighet gratis, og du må forvente å måtte betale alt fra 3-10 prosent i gebyrer.