Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 22 des. 2019

Fem gode vaner som gjør deg rik – eller i det minste øker sjansen!

Gode vaner kommer ikke over natten. Her kan du lese om fem vaner som tar deg i riktig retning i veien mot rikdom.

Det er lurt å tilegne seg gode vaner. Jo før de er på plass, desto bedre er det. Det er derimot ikke gjort over natten: I følge en studie gjennomført av University College London, brukte deltagerne i gjennomsnitt 66 dager på å tilegne seg en ny vane, men enkelte brukte nesten et år.

Nedenfor finner du fem vaner som vil hjelpe deg med å få en bedre økonomi, og kanskje også rik til syvende og sist.

1: Lev som om du har dårlig råd

Investoren Warren Buffett bor fortsatt i det samme huset som han kjøpte i 1958 for 31.500 dollar (tilsvarer 2,25 millioner kroner i dagens verdi). Han kunne selvfølgelig kjøpt seg et mye dyrere hus, uten at det ville gått negativt ut over Buffetts økonomi i særlig stor grad. Det viser hvor inngrodd vanen om å ikke kjøpe mer enn hva man har behov for er hos Warren Buffett.

Inntektene våre stiger etter hvert som vi blir eldre, og når som regel toppen i 50-årsalderen. Statistikk hentet fra SSB (se diagram under), viser at den gjennomsnittlige månedslønnen øker med 12.500 kroner fra aldersgruppen 0-24 år til 30-34 år. Det er en årlig økning på 150.000 kroner. Allikevel så lar vi ikke lønnsøkningene bidra til å holde en positiv differanse mellom inntekter og kostnader. Når vi får mer penger, så bruker vi også mer penger, enten det være seg en ny bil, en større bolig, dyrere klær eller enda mer elektronikkvarer. Problemet er da at kostnadene alltid holder tritt med inntektene.

Hvis du skal ha råd til å spare eller investere penger, som faktisk blir til et betydelig beløp, bør man holde seg på det samme lave kostnadsnivået – uavhengig av om inntektene øker.

Gjennomsnittlig månedslønn etter alder

Kilde: SSB

2: Les bøker i stedet for å se på TV

Det å hele tiden tilegne seg ny kunnskap er en viktig forutsetning for å lykkes – noe du ikke får ved å «holde følge med familien Kardashian».

I følge boken «Rich Habits: the Daily Success Habits of Wealthy Individuals», leser 88 prosent av suksessfulle mennesker minst 30 minutter hver dag, hvor det ble lest to eller flere faktabøker i måneden.

I tillegg, uavhengig av sjanger, vil lesing gjøre deg mer reflektert, hjelpe til med se saker fra flere perspektiv og ikke minst utvide ordforrådet. Studier viser også at seks minutter lesing kan redusere stressnivået med 68 prosent.

3: Se etter muligheter for å øke inntektene

I Norge er det mye fokus på sparing. «Bytt strømleverandør», «sammenlign priser», «fyll drivstoff på søndager» – joda, det er lurt å spare penger der man kan, men at sparingen i seg selv gjør deg rik er langt fra tilfellet.

La oss ta et eksempel: Per er superflink til å spare penger og kan alle triksene i læreboken. Han klarer derfor å sette av 2.000 kroner til sparing hver måned. Pengene blir plassert i en «høyrentekonto» med en effektiv rente på 3 prosent.

Hvor lang tid tror du det tar før Per har én million kroner på konto?

Svar: 27 år og 2 måneder. Hvis man i tillegg skal ta høyde for inflasjonen (én million kroner i dagens verdi), tar det 41 år og 6 måneder.

Tips! Prøv våre sparekalkulatorer

For å bli rik er man nødt til se etter muligheter for å tjene mer penger. Det er som regel mer krevende enn sparing, men vil til gjengjeld være langt mer effektiv i veien mot en god økonomisk situasjon (eller rikdom om du vil). Forhandle frem bedre lønnsvilkår, jobbe overtid, investere penger, leie ut deler av boligen, er noen alternativer som kan spe på inntektene.

4: «Don't wait for good things to happen to you»

Visste du at «arbeiderklassen» bruker en større andel av sine inntekter til gambling enn hva «middelklassen» gjør? (de rikeste i samfunnet liker å gamble for å vise hvor mye penger de har). Det er kanskje ikke så rart om man tenker på at de med lavere inntekter kan se på gambling som eneste mulige utvei. Den harde virkeligheten er at gambling gjør det enda vanskeligere å komme seg ut av dårlig økonomisk situasjon. Alle spill på casinoer vil oddsen alltid være imot deg, og heller ikke Norsk Tippings Lotto, med en sannsynlighet for å få sju rette i Lotto på 1:5.379.616, eller 0,00000019 prosent, er intet unntak.

Suksessfulle mennesker har ikke blitt velykket gjennom å gå rundt å håpe på at de en dag får sju rette i lotto, eller tilfeldigvis skulle finne en koffert full av penger – det er i hvert fall ikke det som har gitt dem suksess i livet. Ordtaket ovenfor, som kanskje høres litt klisjéaktig ut, betyr at man skal gjøre noe aktivt for å nå målet sitt. Det kan innebære at du må ofre «blod, svette og tårer», men vil samtidig gi en langt høyere sannsynlighet for å bli rik, enn om satt med en 36-rekker lottokupong.

5: Skill mellom «har lyst på» og «nødvendigheter»

Se på de siste fem kjøpene du foretok deg utenom dagligvarer – hvor mange av kjøpene var strengt talt nødvendig? Ved å være bevisst på nødvendigheten på alle kjøp du foretar, små som store, unngår du å sløse vekk pengene dine. Penger som ikke sløses vekk, er penger som kan brukes til å investere eller nedbetale gjeld. Et tips er å ikke lete etter noe å kjøpe (som på merkelig vis har en tendens til å skje kort tid etter at lønnen har kommet inn på konto), men heller vente å gå i butikker til du faktisk har behov for en vare.

PS: Vi har ikke tatt med vaner som det å stå opp tidlig eller å spise sunt og trene, som vi anser som generell allmennkunnskap og relativt selvforklarende.

Stikkord: Warren Buffett