Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 12 jun. 2018

Gavekort - den perfekte julegaven?

I en hektisk førjulstid er gavekort en lettvint løsning på julegaven - men det har sine ulemper.

I stedet for å ta sjansen på å velge ut for eksempel én bestemt treningstrøye, kan man helgardere seg ved å kjøpe et gavekort fra en sportskjede. Prisene i desember, kontra januarsalget, kan føre til at gavekortet gir mer for pengene når det benyttes. Det er heller ingen tvil om at kjøp av gavekort er en rask og lettvint løsning, og gjør dette til en populær «i siste liten»-gave. Og skal vi tro markedsføringen av gavekort, noe vi ikke gjør, er dette altså «den perfekte gaven».

2,5 milliarder kroner utestående

I følge en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Forbrukerrådet, hadde én av ti nordmenn minst ett ubrukt gavekort fra julen til desember året etter. Det er estimert at vi har ubrukte gavekort til en verdi av 2,5 milliarder kroner.

Det er hovedsakelig to grunner til at et gavekort aldri blir brukt: kortet går ut på dato eller det forsvinner. Førstnevnte kan blant annet skyldes kort utløpstid, at brukerstedet er for langt unna eller at verdien på kortet er for lav i forhold til produktet pris.

Selv om gavekortene blir brukt, er det ikke unormalt at det står igjen noen kroner på gavekortet. Valget står da gjerne mellom å legge egne penger for å kunne kjøpe mer, eller la være å bruke det som står igjen på gavekortet. Husk at det er gavekortets betingelser som avgjør om du har krav på å få innløst restbeløpet eller få en tilgodelapp.

Dersom du er rimelig sikker på at du ikke kommer til å bruke gavekortet, bør du gi det bort eller selge det. Et søk på «Gavekort» på Finn.no, ga oss 189 treff fra private forhandlere. Her fant vi gavekort fra blant annet Dressmann, Google Play og The Thief. Prisene lå på alt fra 30-94 prosent av gavekortets verdi – tilsynelatende avhengig av hvor lettsolgt gavekortet er.

Hvis du har planer om gi gavekort i julegave, bør du sjekke at:

  • Gyldigheten er på minimum ett år (gavekortet er gyldig i tre år dersom det ikke er oppgitt en utløpsdato på gavekortet)
  • Restbeløp bør gis som tilgodelapp eller kontanter
  • Gavekortet skal ikke koste mer enn kortets verdi (ingen gebyrer)
  • Det kan brukes på salgsvarer
  • Gavekortet kan brukes i nærheten av mottakeren
  • Det er til noe som er av interesse for mottakeren
  • Verdien på kortet ikke er for lav i forhold til produktets pris (500 kroner i gavekort på en reise til 5.000 kroner, øker sannsynligheten for at gavekortet aldri blir brukt)

Den perfekte julegaven står hverken ubrukt, rotes vekk eller blir forsøkt solgt på Finn.no. Gavekort er jo egentlig det samme som penger – bare med betingelser og restriksjoner. Riktignok gir et gavekort en viss kontroll over hva det skal brukes til, og det kan virke som en mer personlig gave enn kontanter. Vi mener uansett at dersom du ikke er helt sikker på at gavekortet blir brukt, bør du heller gi penger i en konvolutt.