Av Kent Rammen Roksvåg

Oppdatert 12 jun. 2018

Her får du mest for pengene på ferie

Dette er landene du bør reise til dersom du vil at budsjettet skal strekke lengst mulig.

Noen steder er billigere enn andre. Valutakursen svinger og noen steder er bare billigere, uten at det nødvendigvis er så lett å skjønne hvorfor. Som turist er du interessert i å få mest for pengene. Dette er landene du bør reise til dersom du vil at budsjettet skal strekke lengst mulig.

Når man sammenligner prisnivåer mellom land er det vanlig å se på hva man må betale for en identisk «kurv» med varer på tvers av land. Økonomisk teori skulle tilsi at på lang sikt så vil handel og valutakurser bevege seg slik at prisen jevner seg ut. Likevel ser vi fortsatt store og varige forskjeller mellom land den dag i dag.

En berømt indeks som måler dette fenomenet er The Economist sin såkalte «BigMac»-indeks. Den sammenligner prisen på denne kjente hamburgeren fra McDonalds på tvers av alle verdens land. Det er riktignok ikke en perfekt prisindeks, men likevel en morsom og nyttig pekepinn på hvorvidt landets valuta er priset for høyt eller lavt – altså om man får mye for pengene.

Indeksen tar utgangspunkt i USA. Der koster en «BigMac» 36 kroner og 70 øre, mens den i Kina koster 21 kroner og 22 øre. Gitt at vi ikke korrigerer for forskjellen i lønnsnivået mellom de to landene, er altså yen «på tilbud» med 42 prosent, sammenlignet med USA. I praksis er det naturligvis slik at også landets lønnsnivå virker inn, for det er jo noen som må servere burgeren, men det har naturligvis mindre betydning for deg som turist.

Sveits er det dyreste landet å feriere i etter denne indeksen, der må du betale hele 57,5 prosent mer, sammenlignet med en ferie i USA. Sveits er tett fulgt av Norge, hvor du må betale 31,5 prosent mer. Det er bra for oss når vi er turister, fordi det betyr at selv på relativt dyre turistmål, vil vi alltid oppleve å få mye for pengene. Det er imidlertid ikke fullt så bra når vi kommer hjem igjen, men det må vi leve med.

Dersom du sitter å planlegger sommerferien nå, så er dette landene du bør vurdere dersom du vil leve godt for en billig penge. Både Russland og Ukraina er usedvanlig lavt akkurat nå, ettersom valutakursen til begge land har stupt i kjølvannet av Krim-konflikten, internasjonale sanksjoner og oljeprisfall. Andre land som Hong Kong, India eller Egypt er på sin side nær bunnen på denne listen år etter år.

Pris på en BicMac i de 10 billigste landene

Du tenker kanskje at en flybillett til India er en høy pris å betale for en billig hamburger. Men sammenligninger viser at «BigMac»-indeksen stemmer godt overens med et lands generelle prisnivå. Du kan altså forvente tilsvarende prisforskjeller uansett hvilken butikk eller restaurant du skulle gå inn i. God ferie!

Stikkord: Reise