Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 12 jun. 2018

Ditt livs beste investering, helt uten risiko!

Det er ingen tvil om hvor viktig det er i dag å forstå grunnelementene innenfor økonomi. Likevel viser flere undersøkelser at kunnskapsnivået ligger alt for lavt. Det fører til at flere, da spesielt unge, kommer i økonomiske situasjoner som det er vanskelig å komme seg ut av.

I TV-serien Luksusfellen på TV3 ser vi stadig nye deltagere som er langt nede, både fysisk og psykisk, grunnet sin økonomiske situasjon. Selv om programmet har en "lykkelig slutt", sitter de som regel igjen med et stramt budsjett de er nødt til å følge i flere år fremover. Og det er for å i det hele tatt å komme a jour... Luksusfellen viser desverre kun toppen av isfjellet. Det er synd at privatøkonomi ikke har blitt innført som et obligatorisk fag i grunnskolen og/eller i videregående skole. Da ville unge vært bedre forberedt på å møte økonomiske situasjoner med større innsikt og bedre forståelse. Langt flere ville fått et sunt forhold til økonomi, og langt færre ville ramlet ned i økonomiske fallgruver.

Eget initiativ

Siden det i dag ikke er innført obligatorisk læring i dette faget, er du nødt for å ta saken i egne hender. Det finnes flere gode ressurser som er gratis på nettet (forhåpentligvis inkludert vår egen nettside). Å bruke 2-3 timer i uken på å lære deg grunnleggende (kanskje også avansert?) økonomisk forståelse, kan vise seg å bli ditt livs beste investering! 2-3 timer i uken vil føre til at du er i bedre stand til å foreta rasjonelle og fornuftige økonomiske beslutninger. Selv mindre beslutninger som valg av strømleverandør, forsikring, kredittkort eller mobiloperatør, kan over tid utgjøre vesentlige økonomiske forskjeller. Når det kommer til beslutninger av større sort, som for eksempel boliglån, er det svært viktig at du har kontroll på din egen økonomi og at du velger boliglånet som er best for deg.

Hva burde jeg kunne?

  • Relasjonen mellom tilbud og etterspørsel (supply and demand)
  • Sammenhengen mellom risiko og avkastning
  • Inflasjon
  • Skatt
  • Rente
  • Pensjon
  • Forskjellen på aksjer, fond og obligasjoner.
  • Alternativkostnad (opportunity cost)
  • Diversifisering

LES OGSÅ: Dine første aksjer

Hvor kan jeg lære mer om dette?

Du finner mye informasjon om punktene ovenfor tilgjengelig gratis på nettet. Bruk Google til å søke i vei. Likevel vil kanskje den beste læremåten være å lese bøker som omhandler økonomi. Det finnes tusenvis av nyttige bøker om økonomi. Skal du velge én bok til å begynne med, kan vi anbefale "Din økonomi". Boken er nylig utgitt av Hallgeir Kvadsheim, kjent som programleder for Luksusfellen. Det er en lettlest og grunnleggende bok som tar for seg viktige emner som sparing, lån, forsikringer, pensjon og skatt.

Hold deg oppdatert

La oss si at du tok opp et boliglån fem år tilbake. Du valgte banken som ga deg de beste betingelsene og var fornøyd med ditt valg. Banken kom med gode ord, og du satt igjen med inntrykket av at ditt boliglån alltid ville holde seg blant markedets gunstigste. Du la derfor boliglånet på hyllen. I løpet av de fem årene har derimot markedet forandret seg. Det viser seg at du ikke lenger har markedets gunstigste boliglån. Tvert imot er boliglånet ditt nå blant landets verste. Bortsett fra å varsle om renteendringer (som er lovpålagt), vil ikke banken ringe deg for å be deg forhandle ned renten eller bytte bank. Bankene tjener penger på at folk ikke følger med i markedet. Dette gjelder også spareprodukter, forsikringer, mobiloperatører og mye mer. Sørg derfor for at du alltid følger med på utviklingen. Du trenger ikke sammenligne hver eneste dag, men et par ganger i året vil i de fleste tilfeller holde. Vi anbefaler deg å sammenligne med løpende data fra Finansportalen.

Test deg selv

Det er ikke bare vi i Finanssans som har forstått viktigheten med økonomisk forståelse. Finans Norge og Forbrukerombudet lanserte nylig "økonomilappen». Her kan du teste dine basiskunnskaper om personlig økonomi. Du er i tillegg med på kartlegge kunnskapsnivået i privatøkonomi. Testet er rettet mot unge mellom 16-25 år. Vi oppfordrer likevel alle til å ta testen! Den består av 20 spørsmål. Ta økonomilappen her. Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor for å fortelle oss hvilket resultat du fikk.

Begynn med ditt livs beste investering, helt uten risiko i dag!