Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 06 jun. 2018

Ditt første boligsalg

Hvor mye koster det å selge bolig? Bør jeg kjøpe eller selge først? Lønner det seg å pusse opp før salg? Vi gir deg svarene på det du trenger å vite når du skal selge din første bolig.

Hvor mye koster det å selge boligen?

De fleste som har solgt en bolig tidligere vet at provisjon og honorarer til megler utgjør en betydelig sum. Samtidig er boligsalget gjerne i millionklassen, og da føles det tryggere å la profesjonelle ta seg av salgsprosessen (selv om tjenester som PROPR har gjort det enklere å gjøre jobben selv).

Nøyaktig hvor mye det koster å selge akkurat din bolig, avhenger av boligens salgssum, (hvis megler jobber på provisjon), hvilken annonseringspakke du velger, og hvilke priser eiendomsmeglerfirmaet opererer med.

Her er et eksempel på hva det det koster å få solgt en bolig til 3 millioner kroner:

Provisjon45.000 kroner (gitt 1,5 % av salgssummen)
Tilretteleggingshonorar8.000 kroner (befaring, fotografering, prospekt ...)
Markedsføring10.000 kroner
Oppgjørshonorar5.000 kroner
Inneståelseserklæring2.000 kroner
To visninger3.500 kroner
Eierskiftegebyr5.000 kroner (gitt OBOS andelsleilighet)
Verdi- og lånetakst5.625 kroner
Innhenting av kommunale opplysninger1.500 kroner
Grunnbokutskrift172 kroner
Ferdigattest450 kroner
Totalpris86.247 kroner

Spar penger: Innhent tilbud fra flere aktører og prut på prisen

Meglerfirmaene er pliktige til å oppgi veiledende priser på sine nettsider. Her er det vanlig at det oppgis fra-priser og prisintervall. Det gir likevel en viss pekepinn på hva du kan forvente det vil koste å selge boligen. Den nøyaktige prisen får du først vite når megleren kan gi deg et konkret tilbud.

Slik kan du redusere totalprisen:

 • Innhent tilbud fra 2-3 meglere.
 • Send hver megler en e-post hvor du forteller at du synes totalprisen var for høy, og at du derfor vil vurdere å bruke andre eiendomsmeglere dersom de ikke kan redusere provisjonen.
 • Meglerne vil (forhåpentligvis) sende deg et nytt tilbud.
 • Aksepter tilbudet med laveste totalpris. Dersom det skiller et ubetydelig beløp mellom flere meglere, velger du hun eller han som du tror vil gjøre den beste jobben.

Selge eller kjøpe bolig først?

Det finnes ikke et fasitsvar på om det lønner seg å selge eller kjøpe bolig først. Det er avhengig av hver enkelt livs- og økonomiske situasjon. I tillegg vil svaret avhenge av om salget foregår i kjøpers eller selgers marked. Satt litt på spissen; hvis du skal selge en bolig som ligger i «ingenmannsland», og kjøpe en bolig i Oslo, vil det naturligvis være lurt å selge boligen først.

Fordeler med å kjøpe først:

 • Du har god tid til å finne en bolig du liker, til en fornuftig pris.
 • Du slipper å bruke penger på korttidsleie, eller bo hos familie og venner i perioden du venter på overtagelse.
 • Du slipper å måtte mellomlagre møbler og inventar på lager.

Fordeler med å selge først:

 • Du vet nøyaktig hvor mye penger du har på å kjøpe ny bolig.
 • Du slipper mellomfinansiering med tilhørende renter.
 • Du slipper å føle et tidspress på å få solgt boligen.
 • Du slipper å bekymre deg like mye for et boligkrakk.

Lønner det seg å pusse opp før salg?

Maling

Hvis du er usikker på om det lønner seg å pusse opp før du selger boligen, kan du stille deg selv følgende fire spørsmål:

 1. Koster det lite penger?
 2. Går oppussingen raskt?
 3. Kan du utføre arbeidet på egenhånd?
 4. Blir det lagt merke til?

Hvis svaret er "Ja" på alle spørsmålene, er det større sannsynlighet for at du får tilbake mer enn hva det kostet når du selger boligen. Det kan for eksempel være å male tak og vegger, sette opp lister, bytte skapdører eller slipe ned gulvet.

Selv om et nytt bad blir lagt merke til på visning, er det ikke sikkert at man går i pluss når boligen selges – eller i det hele tatt går i null. Det er en del som ikke er klar over hvor mye oppussing av bad egentlig koster. Det samme gjelder å pusse opp kjøkkenet. Ditt drømmekjøkken er sannsynligvis ikke det samme som kjøpers drømmekjøkken. Det betyr at det fort kan ende opp i et tapsprosjekt. I de aller fleste tilfeller vil det være lurt å holde seg til enkel og rimelig oppussing.