Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 07 mai 2018

Det er lov å prute

Få tipsene som gjør deg til en pruteekspert.

Er du en av mange som ikke tror det er forhandlingsmuligheter, eller synes det er ubehagelig og nærmest småfrekt å forsøke å prute ned prisen på en vare eller tjeneste? Det er det ingen grunn til!

I Norge kan du prute/forhandle om prisen på omtrent alt fra elektronikk og møbler, til forsikringsavtaler og boliglån. Du trenger ikke være en ekspert på pruting for å spare tusenvis av kroner. Faktisk holder det med setninger som "er det mulig å få en bedre pris?", "konkurrenten deres ga meg et bedre tilbud" eller "får du slengt ekstrautstyr?". Du vil oppdage at selgeren nesten alltid har noe å gå på. Husk at det er bedre for forhandleren at han får solgt varen med få prosent i fortjeneste, enn det vil være å ikke få solgt varen i det hele tatt. Det er riktignok noen varer og tjenester som er vanskeligere å prute ned på enn andre. Det er uansett mye å spare på å gi pruting et forsøk, timelønnen kan raskt bli skyhøy! Få tipsene som gjør deg til en pruteekspert lenger ned i artikkelen.

Høy avanse er lik gode forhandligsmuligheter

Jo høyere avanse forhandleren har, desto enklere er det å forhandle ned prisen på. Avanse er ganske enkelt forskjellen mellom salgsprisen og varekostnaden. I varekostnaden ligger, i tillegg til kjøpsprisen for varen, gjerne også andre indirekte kostnader som fortjenesten på salget må dekke. Vær derfor klar over at selv om en bilforhandler har kjøpt inn en bil til 300.000 kroner, og legger den ut for salg for 250.000 kroner, skal en del av fortjenesten på 50.000 dekke blant annet lokaler, lønn og fremtidige garanti-reperasjoner. Men ikke misforstå, det er fortsatt mange tusenlapper som enkelt kan prutes ned på et bruktbilkjøp.

En pekepinn på avanse

Nedenfor er det listet opp omtrent hvor mye avanse forhandlere har på ulike produkter. Merk at avansen ikke er noe forhandlerene ønsker at kundene skal få innsyn i.Listen vil derfor kunne variere noe fra realiteten og mellom ulike forhandlere i samme bransje.

BeskrivelseAvanse
Sko200 – 500 %
Klær230 – 250 %
Møbler40 – 80 %
Interiør250 – 300 %
Hvitevarer20 – 30 %
Elektronikk20 – 30 %
Bøker25 – 40 %
Biler12 – 18 %
Båter10 – 25 %
Gullsmed40 – 50 %
OptikereCirka 40 %
Sportsbutikker25 – 35 %

10 tips som gjør deg til en prute-ekspert

  • Unngå den klassiske feilen; å vise at du er forelsket i varen.
  • Å få med mer på kjøpet er ofte enklere enn å prute ned på prisen, det er også rimeligere for selgeren.
  • Sammenlign prisen fra flere forhandlere slik at du kan bruke dette som et argument til å presse ned prisen.
  • Husk at stillhet også er en måte å forhandle på.
  • Forsøk å få selgeren til å komme med første sum. Da har du et utgangspunkt å gå ut ifra.
  • Har du lagt merke til en vare som har blitt stående i lang tid gir dette deg gode muligheter til å gjøre et kupp. Det kan hende selgeren også godtar et tap på grunn av plassmangel eller frykt for et enda større tap i fremtiden.
  • Hold en vennlig, spøkefull tone, samtidig som du er bestemt.
  • Rett før du inngår en avtale kan du gi et siste forsøk på å forhandle ned prisen ytterligere, eller få noe ekstra med på kjøpet. Det er viktig at dette ikke utgjør en betydelig sum - Det skal kun være noe selgeren anser som lite hensiktsmessig å miste salget for.
  • Ser du etter en bestemt modell men selgeren kun kan tilby deg en dyrere modell, er det et godt utgangspunkt å be om samme pris som den du i utgangspunktet hadde tenkt deg.
  • Som lojal kunde kan du be om mer i rabatt. Forhandleren strekker seg langt for kunder de ikke har råd til å miste.

Prut i vei, og gjør deg selv og samfunnet en tjeneste! Det verste som skjer er at du får et "nei" som svar. Del gjerne dine prutetips og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.