Derfor bør du ta opp studielån

Alle studenter har rett på studielån, men noen lever greit på arbeidsinntekt under studiene. Hvis det gjelder deg, bør du likevel ta opp studielån, eller er det best å la være?

Gitt at du har kontroll på økonomien lønner det seg å ta opp maksimalt med studielån, selv om du ikke trenger pengene.

Alle studenter har rett på studielån, men noen lever greit på arbeidsinntekt under studiene. Hvis det gjelder deg, bør du likevel ta opp studielån, eller er det best å la være? Vi besvarer de tre vanligste spørsmålene tilknyttet studielån.

Studielån lønner seg alltid

Er det ikke best å unngå all befatning med lånekassen hvis man kan? Så fremt du ikke bor hjemme, består utdanningen din og ikke har inntekt over kr 162 759 eller formue over kr 406 923 i 2015 så vil 40 prosent av ditt lån omgjøres til stipend. Gratis penger lønner det seg alltid å ta i mot.

Men bør jeg da ta opp maksimalt med lån, eller tilbakebetale underveis i studiene? Siden studielån er rentefritt mens du studerer vil det lønne seg, uansett hvilken sparekonto du setter pengene inn på. Den første risikofrie kontoen du bør fylle opp er naturligvis den årlige BSU-grensen.

Hva med etter studiene, da må det vel være bra å nedbetale så fort som mulig? Med dagens spesielle rentesituasjon er det faktisk slik at det til og med vil lønne seg å beholde lånet etter at det begynner å løpe renter på det, siden renten du får på de beste sparekontoene faktisk er høyere. Hvor lenge dette varer er uvisst, men det er sannsynlig at studielån vil fortsette å være en av de billigste formene for finansiering som finnes lang inn i fremtiden.

Kjenn deg selv

Noen ganger kan det imidlertid være rasjonelt å være «irrasjonell». Selv om det kan lønne seg å ta opp studielån, så er det ikke sikkert det er riktig for deg. Selv enkelte med god økonomistyring kan i løpet av studietiden bli fristet til å «låne» av sparepengene sine til å delta på en morsom ferietur. Dersom du vil la ditt fremtidige selv få slippe denne fristelsen, kan det kanskje være best for deg å la være å ta opp studielån. Det vil aldri lønne seg å låne penger for å bruke dem opp.

LES OGSÅ: Dine første aksjer

Fast eller flytende rente

Dersom målet er å spare penger vil flytende rente nesten alltid lønne seg, med mindre du har grunn til å tro at du vet noe om renten i fremtiden som ingen andre vet. Når du kjøper fastrente så snur banken seg rundt og kjøper penger til fast pris i fremtiden. Prisen de må betale utgjør det markedet tror renten vil være i fremtiden, pluss en liten «risikopremie». På toppen av dette tar ofte banken en liten ekstrapremie som betaling for arbeidet.

Årsaken til å velge fastrente bør derfor ikke være å spare penger, men for å kjøpe deg en forsikring mot svingninger i renten du ikke har råd til. Dersom du får veldig stram økonomi om renten stiger til 4 – 5 prosent kan det være lurt å inngå en fastrenteavtale nå, selv om du taper penger på det.

«Jeg kan motstå alt, utenom fristelser»

Både maksimalt studielån og flytende rente er fornuftige valg for deg som har stram økonomistyring og romslig økonomi. For deg som er litt mer forsiktig og kan risikere å falle for fristelser, kan det imidlertid være grunn til å tegne fastrenteavtale og droppe studielånet om du kan.

Godt tidspunkt å binde renten på

Rentesituasjonen i dag er eksepsjonell, du kan binde studielånet ditt i 5 år med en rente på utrolige 2,12 prosent. Lånet ditt vil altså ikke være spesielt dyrt uansett hvilken metode du måtte velge i årene som kommer.