Bolig - Ditt livs største investering

For de fleste av oss er kjøp av bolig den største investeringen vi noensinne foretar oss. Det er da viktig at denne investeringen er nøye gjennomtenkt, slik at du til slutt velger den investeringen som er mest mulig gunstig for deg. 

Foto: Jen Martin

Skal du søke boliglån for første gang, så kalt førstehjemslån, vil enkelte banker kunne tilby 100 prosent finansiering av boliglånet. Med det forutsetter at du kan stille med tilleggssikkerhet, for eksempel pant i boligen til foreldrene. Det er nok uansett en fordel å ha spart noe i egenkapital, både for å vise deg selv og banken at du har økonomi til å legge av penger. Bankene tilbyr som regel en lavere rente til unge som ønsker å ta opp sitt første boliglån. Det er et lite plaster på såret til et ellers vanskelig boligmarked for førstegangskjøpere.

Refinansiering

Om du allerede har et boliglån, er det lurt å sjekke med jevne mellomrom om du kan få et gunstigere boliglån i en annen bank. Det kan være mye penger å hente ved å refinansiere boliglånet. Du kan også be din nåværende bank om en lavere rente, hvis din økonomiske situasjon er endret siden da du tok opp lånet. Vi ser idag at det er stor konkurranse mellom bankene til å sikre seg nye boliglånskunder. Det gir oss kunder flere valgmuligheter som vi kan bruke for å få best mulig betingelser. Bankene har i lang tid tjent godt på lojale kunder. Om din bank ikke kan innfri best mulig betingelser for deg, så velger du enkelt å greit en annen bank.

Så enten om du skal ta opp nytt boliglån eller refinansiere det du har idag, burde du gjøre grundig sjekk før du bestemmer deg. Vi har blitt finkere til å bytte strøm-  og mobilselskap, men dette er tross alt ditt livs største investering!