Oppnå sparemålene dine Kjøp Finanssans Pluss-abonnent

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 11 jun. 2018

8 tips som gjør ferien billigere

Tipsene som gir deg mest mulig valuta for pengene på ferie.

1. Bestill og reis på det gunstigste tidspunktet

I følge en studie gjennomført av Momondo bør du bestille reisen 53 dager i forveien. Tirsdag skal være den billigste dagen å fly på, og da helst på kvelden. Studien er basert på 12,6 milliarder billettpriser, noe som gir konklusjonen et solid grunnlag.

Vi tok uansett en rask sjekk på flybillettprisene gjennom ukedagene ved hjelp av Google Flights. Her så vi en klar trend til at flybillettprisene jevnt over var dyrererepå fredager og lørdager, enn resten av ukedagene. Tirsdag og onsdag var ukens billigste dager å fly på. Vi sjekket også flybillettprisene fra Oslo til London. Da var fredag desidert den dyreste dagen å fly på. Prisen var faktisk så mye som 20-30 prosent mer enn de andre ukedagene.

Oversikt over dagene det er billigst å reise på

Grafen viser tydelig at prisene stiger i helgene. I eksempelet ovenfor har vi sett på hva det koster å fly fra Oslo til Split. Ved å legge avreise og hjemreise på en tirsdag eller onsdag, fremfor en fredag eller lørdag, sparer du over 1.000 kroner.

Legg også merke til at prisene skrus opp i tidsrommet 17. juni til 30.juli, som er midt i fellesferien. Høy etterspørsel fører til at prisene på både flybilletter og hotellrom stiger. Har du muligheten til å legge ferien utenom fellesferien kan du forvente å spare mellom 20- og 30 prosent på reise og opphold.

Sauer i flokk
IKKE FØLG FLOKKEN: Du får en billigere ferie dersom du reiser utenom fellesferien (de tre siste ukene i juli).

2. Få refundert momsen

Skal du på shoppingferie? Sørg for å få refundert merverdiavgiften. Dette gjelder for hele europa (inkludert Singapore, Japan, Sør-Korea, Argentina og Uruguay) med unntak av Norden. Du vil eksempelvis få igjen 260 pund (tilsvarer 3.169 kroner i skrivende stund) dersom du handler varer som er momspliktig for 2.000 pund i Storbritannia. Bruk Global Blues fradrags-kalkulator for å se hvor mye penger du kan få tilbake.

Slik får du refundert momsen:

 • Spør betjeningen om et såkalt "Tax Free Form" og fyll dette ut med blokkbokstaver.
 • Henvend deg til Global Blue-skranken på flyplassen og vis frem skjema, pass og kvitteringer. Husk at varene må vises frem, samt at de må være ubrukt. Dersom alt er i orden vil du få et stempel på skjemaet.
 • For å få refundert momsen kan du enten sende inn skjemaet per post, eller få pengene tilbake ved å løse den inn i skranken.

Tips: Skaff deg et "Blue Card" fra Global Blue. Da slipper du å fylle ut skjemaet hver eneste gang du er i butikken.

3. Bruk søkemotorer til å finne billigste priser

Idag finnes det et flust av ulike reisesøkemotorer. Mange av disse overlapper hverandre, noe som gjør det unødvendig å sjekke priser hos samtlige. I de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å sjekke Momondo, Kayak og flyselskapenes egne nettsider, for å få finne den billigste prisen på flybillettene.

For å finne billigste hotell anbefaler vi deg å sjekke Agoda, Kayak og Trivago. Merk deg at du ikke finner prisen på absolutt alle hoteller og gjestehus på disse sidene, siden de krever en viss provisjon av salget. Tripadvisor tilbyr gratis oppføring, noe som gjør at du finner et langt større utvalg. Tripadvisor anbefales forøvrig til sjekke tilbakemeldinger fra tidligere besøkende.

Til slutt bør du se om du kan få en billigere pris dersom du bestiller fly og hotell samtidig. Gjør et raskt søk på Travellink og Expedia.

4. Sett opp et feriebudsjett

Det er ikke et ukjent fenomen å komme hjem fra ferie og oppdage at man har brukt langt mer penger enn planlagt. Et feriebudsjett hjelper deg med å holde pengebruken på ferie i sjakk. Det er unødvendig å sette opp et feriebudsjett ned til minste detalj. Det er godt nok å sette opp poster som fly, hotell, leiebil, mat, underholdning og diverse. Målet med budsjettet er å få en nogenlunde oversikt over hva ferien vil koste og ha god kontroll over pengebruken.

Kostnadene til fly og hotell vet man gjerne på forhånd. Priser på turistattraksjoner finner du som regel på nettet. For å finne ut hva mat og drikke vil koste deg i løpet av ferien, kan du sjekke aktuelle priser på Numbeo.com. Her får du blant annet se gjennomsnittsprisen på hva det koster å gå ut å spise og drikke, samt se prisen på hva basisvarer i butikkene koster.

5. Reis dit du får mest for pengene

Kart med oversikt over levekostnaden i ulike byer
LEVEKOSTNAD: Kartet viser oversikt over levekostnaden i ulike byer. "Grønne" områder har lavest levekostnad og er billigst å feriere i (kilde: numbeo.com).

Valuta

Den norske kronen har de siste årene svekket seg mot blant annet dollar, euro og pund. I 2008 fikk vi i gjennomsnitt én amerikansk dollar for 5,60 kroner. Nå (26 .mai 2016) må du ut med 8,28 kroner for hver dollar. Det er en økning på 32 prosent. Vi får stort sett mindre valuta for pengene enn hva vi gjorde for noen år tilbake. Kronen har derimot styrket seg mot valutaen i land som Russland, Argentina, Venezuela, Egypt og Tyrkia.

Kjøpekraft

Middag i India
BILLIG: I India kan du få et måltid på en alminnelig restaurant for cirka 25 kroner.

I kartet ovenfor ser du en oversikt over hvilke land som har de laveste- og dyreste levekostnadene. Det må forøvrig ikke forveksles med lokal kjøpekraft. Gjennomsnittlig lønnsnivå i land med lave levekostnader er ofte svært lave, noe som betyr at det kun er turistene som får mye for pengene.

De ti billigste reisedestinasjonene etter levekostnad-indeksen*:

 • India
 • Makedonia
 • Albania
 • Sri Lanka
 • Bosnia-Hercegovina
 • Mexico
 • Marokko
 • Indonesia
 • Bulgaria
 • Egypt

*Vi har utelatt land hvor sikkerhetssituasjonen er ustabil ifølge UDs reiseinformasjon.

6. Ta ut penger først når du ankommer reisemålet

For å unngå valutapåslag og gebyrer på uttak av utenlandsk valuta, lønner det seg å vente med å ta ut penger til du har kommet frem til reisemålet. Ta maksimalt ut penger nok til å dekke reisen fra flyplassen til hotellet.

Får du valget mellom å bli belastet i norske kroner eller i lokal valuta, velger du alltid lokal valuta for å få den beste valutakursen. Pass også på at du tar ut penger i en minibank som ikke har et høyere valutapåslag enn 1,75 % eller opererer med andre unødvendige gebyrer.

Bruk et kredittkort i utlandet der hvor det er mulig. Det er som regel det billigste - og det sikreste!

7. Sammenlign priser mellom hotellene og Airbnb

Airbnb kan være et godt alternativ til hoteller dersom du ikke har noe imot å bo hos lokale verter. Her kan du finne rimelige priser på overnattinger og ikke minst bo på steder hvor det ikke finnes hoteller. Man skal likevel være klar over at prisene på Airbnb kan overstige hotellprisene i enkelte byer (se grafen under). Sørg derfor for at du sammenligner prisene før du bestiller oppholdet.

Prisnivået på Airbnb vs. hoteller i kjente byer
AIRBNB VS. HOTELL: Grafen viser hvilke byer hvor enten Airbnb eller hotellene kommer billigst ut.

8. Unngå turistområdene

Selv land som i utgangspunktet skal gi deg mye for pengene, kan vise seg å være misvisende dersom du for det meste oppholder deg i turistområdene. Prisene er ofte satt opp der hvor turister flest ferdes. Beveger man seg litt utenfor turistområdene, er ofte maten både billigere og mer autentisk. Det er i tillegg en gyllen mulighet til å oppleve områdets skjulte perler.

God ferie!

Har du tips som kan gjøre ferien enda billigere? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor.