Finanssans Pluss

Norges nye digitale økonomiblad

Prøv gratis i 30 dager

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 11 jun. 2018

Betal ferien med kredittkort

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og mange er allerede i full gang med planlegge ferien. Sørg for at du har en dekkende reiseforsikring før du reiser, så slipper du å engste deg over det økonomiske hvis noe skulle skje.

Reiseforsikring er en billig økonomisk trygghet.

Hvert eneste år hører vi i media om reisende som ikke har hatt reiseforsikring etter en ulykke i utlandet. De typiske årsakene er gjerne at reiseforsikringen var utgått, eller at de rett og slett hadde glemt å tegne reiseforsikring.

Uten reiseforsikring kan du være så uheldig å komme hjem med en regning på flere hundretusen kroner etter et sykehusopphold. Det er ekstra bittert når du vet at du kunne fått en gratis reiseforsikring gjennom et kredittkort, og dermed sluppet unna hele regningen.

Reiseforsikring med kredittkort

Det er ikke alle kredittkort som har gratis reiseforsikring. Det er også forskjeller i dekningen. Nedenfor har du en oversikt over kredittkortene som er best på reiseforsikring. Forsikringen gjelder for husstanden, eller kortholder og inntil 3 medreisende.

(inneholder affiliatelenker)

Bilde@hideKredittkort:Tapt reisegods:Reisesyke og hjemtransport:Eksempel@hide
SAS American Classic kredittkortSAS EuroBonus Classic20.000 kronerUbegrenset23,1% kr 15.000 o/12 mnd.Totalt kr 16.530
Norwegian kredittkortNorwegian15.000 kronerUbegrenset23,1% kr 15.000 o/12 mnd.Totalt kr 16.764
Gebyrfri kredittkortGebyrfri Visa20.000 kroner7.500.000 kroner23,41% kr 15.000 o/12 mnd.Totalt kr 16.779,51

Viktig å huske på:

  • For å få med reiseforsikringen må minst 50% av reisen være betalt med kredittkortet
  • Print ut forsikringsbeviset og ha dette med deg i lommeboken under hele reisen
  • Betal tilbake brukt kreditt før rentene begynner å løpe
  • Les gjennom forsikringsvilkårene før du reiser
  • Ferier/ekspedisjoner som innebærer økt risiko for liv og helse, vil i de fleste tilfellene ikke dekkes av en vanlig reiseforsikring
  • Ved skade eller sykdom må du melde fra til forsikringsselskapet så snart som mulig
  • Reiseforsikringen dekker inntil 3 måneders utenlandsopphold. Sørg derfor for å kjøpe en reiseforsikring ved lengre opphold, som f.eks helårsforsikring
  • Reisedekningen vil typisk ikke gjelde for personer som har fylt 70 år (vil variere mellom forsikringsselskapene)
Fjellklatring
Aktiviteter som innebærer høy risiko, blant annet fjellklatring utenfor Norden, dekkes ikke av en vanlig reiseforsikring.

Kredittkort eller egen reiseforsikring?

Dersom du reiser til utlandet 1-2 ganger i året, så vil det sannsynligvis reiseforsikringen du med et kredittkort være tilstrekkelig nok. Det er først når du skal oppholde deg i utlandet over lengre perioder, og mange ganger i året, at man har behov for å kjøpe en forsikring ved siden av. Selv med en helårsforsikring, vil det være lurt å benytte seg av et kredittkort på kjøp av reisen. Da er du nemlig sikret pengene tilbake dersom flyselskapet blir slått konkurs.

LES OGSÅ: Indeksfond - småsparernes favorittfond

Visse begrensninger

Bilferie: Reiser man for eksempel på en 2 ukers bilferie, vil ikke kravet om at minst 50% av reisen skal være betalt med et kredittkort være innfridd før det har gått én uke (gitt av kostnadene fordeler seg likt gjennom ferien). Det vil i så fall si at man går én uke uten reiseforsikring. I slike tilfeller er det derfor ikke tilstrekkelig med en gratis reiseforsikring gjennom et kredittkort.

Verdifull last: Det kan også være 20.000 kroner i erstatning for tap av reisegods ikke er godt nok. Kjøper men en egen reiseforsikring, vil du som regel få bedre dekning på reiseforsikringen. Det er store prisforskjeller hos forsikringsselskapene - så her er det penger å spare på å sammenligne.

Aktiviteter med høy risiko: Ekstremsport er logisk nok forbundet med økt risiko. Det er derfor vanlig at forsikringsselskapene ikke dekker slike aktiviteter med en alminnelig reiseforsikring. Det samme gjelder for ekspedisjoner i land med dårlig infrastruktur og mangel på offentlig kommunikasjon. Er du i tvil om forsikringen vil gjelde i ditt tilfelle, bør du kontakte forsikringsselskapet på forhånd.

Kredittkort på ferie

I tillegg til at det lønner seg å bruke et kredittkort til bestilling av reisen, er det også andre fordeler ved å bruke kredittkortet i utlandet. Det eneste du må huske på er å unngå å ta ut penger i minibanker. Det medfører nemlig gebyrer og rentene begynner å løpe fra samme dag som uttaket.

Sikkerhet: I følge Finansavtalelovens paragraf 54 b, kan du reklamere dersom en butikk har trukket deg urettmessig, eller at det er feil eller mangler på varen. Du har også som nevnt krav på pengene tilbake dersom flyselskapet går konkurs.

Rabatter: Med SAS EuroBonus Classic opptjener du Eurobonus-poeng hver gang du betaler med kortet. Poengene kan blant annet brukes til flybilletter, leiebil og tilgang til lounger. Norwegian-kortet har et lignende rabatt-program, men her kan du kun benytte opptjente CashPoints til å kjøpe flyreiser.