Beste forbrukslån (januar 2018)

Skal du søke forbrukslån?

Vi har samlet tilbud fra 6 ulike banker på ett sted, slik at du enkelt kan sammenligne og velge det beste forbrukslånet:

 • Bank Norwegian (Best i test!)
 • Beløp: 5.000 - 600.000 kr
 • Aldersgrense: 23 år
 • Nedbetalingstid inntil 5 år
 • Tillatt med medsøker
 • Markedets høyeste lånebeløp
Søk nå
Annonselenke

Eks: Eff.rente 17,80%, 65.000,- o/5 år. Etabl.gebyr 950,- Totalt 95.872,- Løpetid 1-15 år

 • Komplett Bank
 • Beløp: 10.000 - 500.000 kr
 • Aldersgrense: 20 år
 • Fleksibel låneramme
 • Tilbyr betalingsforsikring
Søk nå
Annonselenke

Eks: Eff.rente 16,90%, 65.000,- o/5 år. Etabl.gebyr 640,- Totalt 94.333,- Løpetid 1-15 år

 • Santander Consumer Bank
 • Beløp: 10.000 - 350.000 kr
 • Aldersgrense: 25 år
 • Lave gebyrer
 • Nedbetalingstid inntil 15 år
Søk nå
Annonselenke

Eks: Eff.rente 16,33%, 65.000,- o/5 år. Etabl.gebyr 0,- Totalt 93.244,- Løpetid 1-15 år

 • Monobank
 • Beløp: 10.000 - 500.000 kr
 • Aldersgrense: 25 år
 • Mulighet for avdragsfrihet inntil 4 år
 • Nominell rente fra 7,9 %
Søk nå
Annonselenke

Priseksempel: 220 000,- over 10 år med eff. rente på 13,3 %, kostnader 179 120,- Totalt 399 120,-

 • Instabank
 • Beløp: 5.000 - 500.000 kr
 • Aldersgrense: 23 år
 • Nedbetalingstid fra 3-5 år
 • Høy maksgrense
Søk nå
Annonselenke

Eks: Eff.rente 16,24%, 65.000,- o/5 år. Etabl.gebyr 900,- Totalt 93.068,- Løpetid 1-15 år

 • yA Bank
 • Beløp: 25.000 - 500.000 kr
 • Aldersgrense: 20 år
 • Opptil 15 år nedbetaling ved refinansiering
 • Mulighet for betalingsfri måned etter seks måneder
Annonselenke

Eks: Eff.rente 16,7 %, 65.000, o/5 år, kostnad: 28.908, Totalt: 93.908 Løpetid 1-15 år.

Vis alle

Forbrukslån – også kjent som lån uten sikkerhet og personlån – er et alternativ til deg som har behov for penger, men som ikke ønsker eller kan ta opp lån med sikkerhet. Fordelen er at banken ikke tinglyser panterett i fast eiendom eller andre eiendeler, noe som er tidkrevende og koster penger. Ulempen er at långiver bærer høyere risiko, som igjen kompenseres med en høyere rente på lånet.

Forbrukslånkalkulator

Her kan du enkelt se hvor mye lånet vil koste deg i måneden. Det eneste du trenger å gjøre er å velge lånebeløp, nedbetalingstid og effektiv rente.

Vennligst vent..

Du kan lese mer om hvordan vi har vurdert bankene her.

Full kontroll med budsjett tilpasset forbrukslån

Et budsjett er det beste verktøyet man har for å få oversikt og kontroll over økonomien. Vi har derfor laget et budsjett i Excel som du kan laste ned helt gratis. I budsjettet er det lagt inn en egen utgiftspost (felt B50) forbeholdt forbrukslån. Her taster du inn det du må betale på lånet i måneden. Beløpet finner du enten ved å benytte vår egne kalkulator lenger ned i artikkelen, eller ved å gå inn på bankens egne nettsider. Merk at det endelige terminbeløpet avhenger av hvilken rente du får på lånet.

Klikk her for å laste ned forbrukslån-budsjettet

Husk at terminbeløpet er det laveste beløpet du må betale tilbake i måneden. Dersom du betaler ned ekstra vil du se et positivt avvik mellom budsjett og resultat. Dette avviket er med på å redusere rentekostnadene slik at forbrukslånet blir billigst mulig.

Sammenligne: Liten innsats, høy besparelse

Det er viktig å sammenligne flere tilbud for å oppnå lavest mulig rente, selv om det kan være fristende å velge det første og beste. For søknadene du sender inn er både gratis og uforpliktende. I tillegg gjør automatisk behandling at de fleste får svar direkte. Det krever med andre ord minimalt med innsats for å kunne spare penger på lavere rentekostnader. Vi anbefaler at du sammenligner den effektive renten fra minst to aktører.

Steg for steg

 1. Bruk oversikten til å sende inn uforpliktende lånesøknader.
 2. Sammenlign den effektive renten på tilbudene du mottar.
 3. Aksepter tilbudet fra banken som tilbyr den laveste renten.

Spørsmål og svar

Spørsmål og svar om forbrukslån

Hva er et forbrukslån?

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at du ikke behøver å stille eiendeler, som for eksempel bolig eller bil, som sikkerhet for banken i lånet. Fordelen for lånetaker er at banken ikke kan tvangsselge eiendeler ved misligholdelse av lånet for å dekke inn sitt tilgodehavende. Ulempen er at långiver løper en større risiko på denne type lån, noe som gjenspeiles i lånerenten.

Er søknaden bindende?

Nei, søknaden du sender inn til bankene er ikke bindende. Får du innvilget et lån vil du motta et tilbud som inneholder nedbetalingstid, effektiv rente og lånebeløp. Det er først når du aksepterer lånetilbudet at du er bundet til avtalen. Det er derfor trygt å sende inn søknader til flere banker samtidig.

Hvor lang tid tar det før jeg får pengene på konto?

De fleste aktører vil gi deg et tilbud direkte etter at søknaden er innsendt. En kredittrådgiver vil deretter kontrollere at innsendte opplysninger er korrekte, og godkjenne utbetalingen. Det tar som regel 1-3 dager fra søknaden er godkjent til pengene er utbetalt på konto.

Hva slags dokumentasjon er nødvendig?

 • Kopi av siste års skattemelding. Denne finner du under arkivet på altinn.no.
 • Siste lønnsslipp fra arbeidsgiver. Selvstendig næringsdrivende må levere siste års næringsoppgave (RF-1175).

Hva er betalingsforsikring?

Når du sender inn en lånesøknad blir du gjerne spurt om du ønsker betalingsforsikring. Forsikringen dekker terminbeløpet dersom du blant annet blir sykemeldt, permittert eller mister jobben. Kort fortalt gir betalingsforsikringen deg trygghet i vanskelige økonomiske tider.

Hva koster forsikringen? Og behøver jeg det?

Prisen varierer mellom de ulike aktørene, men befinner seg normalt sett befinne seg nærme 2,5 ganger terminbeløpet. Det vil sa at ved et terminbeløp på 3.000 kroner, vil forsikringen totalt koste deg 7.500 kroner. I et lån som nedbetales over fem år utgjør premien 125 kroner pr. måned.

Det er ingen forsikringer som lønner seg økonomisk før eventuelt den dagen forsikringen slår inn. Vi betaler for tryggheten mot det uforutsette. Når det er sagt så må man ta en egen vurdering hvor man ser på arbeidsforhold og generell økonomi. Hvis du er nyansatt i en mindre bedrift, kan det gå i favør av å tegne betalingsforsikring, enn om man jobber innenfor stat eller kommune med lang fartstid. 

Fremgangsmåte for vurdering

Vurderingsfaktorer

Den faktoren som veier tyngst i vår test er den effektive renten. Men siden renten fastsettes individuelt er det vanskelig å vite hvilken bank som tilbyr nettopp deg de beste betingelsene. Vi har derfor tatt utgangspunkt i gjennomsnittsrenten som bankene oppgir i sitt priseksempel. En lav maks-rente teller også positivt i testen.

Deretter har vi vurdert lånebeløp, nedbetalingstid, minstekrav og søknadsprosess. På grunnlag av disse faktorene har vi gitt terningkast til bankene.

Se utvalget og alle våre tester:

Populære bruksområder

Nedenfor ser du eksempler på hva et forbrukslån kan brukes til, enten det er til å refinansiere kredittkortgjeld eller andre smålån, pusse opp boligen, eller dekke uforutsette utgifter. Vi har også listet opp situasjoner hvor denne type finansiering ikke er anbefalt.

Refinansiering

Har du ett eller flere lån du ønsker å refinansiere til et samlet lån med en bedre rente, kan du søke om forbrukslån. Får du tilbud om en lavere rente enn hva du har fra før, vil det være økonomisk lurt å refinansiere gjelden. Hvilken rente du får tilbudt fra bankene er som nevnt individuelt, men som hovedregel er den langt lavere enn kredittkort-renten. Hvis du får tilbudt en rente på 10 prosent, har du mer enn halvert lånekostnadene.

Priseksempel: 20.000 kroner i kredittkortgjeld med effektiv rente på 25 prosent utgjør årlig rentekostnad på 5.000 kroner. Samme beløp i et forbrukslån med 10 prosent effektiv rente, utgjør en årlig rentekostnad på 2.000 kroner. Du vil dermed spare 3.000 kroner årlig. Ved større gjeld sparer du desto mer penger på å refinansiere lånet.

Oppussing

Oppussing

Det er mange som ønsker å få pusset opp både bad og kjøkken til noe nytt og moderne. Problemet er bare det at beløpet for slik oppussing er relativt dyrt. Når valget står mellom å måtte spare i flere år, eller å ta opp et lån, er det mange som velger sistnevnte alternativ. Selv om ulempen med å ta opp et forbrukslån er rentekostnadene, vil det for mange likevel være verdt hver eneste krone. Når du pusser opp vil også verdien på boligen stige, slik at noen av pengene som ble brukt til oppussing vil komme tilbake ved et eventuelt salg.

Bilkjøp

Selv om man generelt sett ser at lån uten sikkerhet gir høyere rente, vil man samtidig slippe kostnader knyttet til å etablere pant i bolig, bil eller andre eiendeler. Siden enkelte banker opererer med en nedre grense på et billån, er forbrukslån utveien for lån til bilkjøp for lavere beløp.

Uforutsette utgifter

Noen ganger har man behov for penger raskt - som regel når noe uforutsett har oppstått. Det kan være at bilen plutselig trenger reparasjon, eller at kjøleskapet ryker. Har du ikke opparbeidet deg høy nok buffer kan et forbrukslån være et godt alternativ. Det er også noen som tar opp lån uten sikkerhet for å investere i noe de tror gir bedre avkastning enn lånerenten, men det er noe som ikke anbefales siden det medfører høy risiko.