11 tegn på at du ville blitt en vellykket gründer

Av Kent Rammen Roksvåg

Oppdatert 26 jun. 2018

Se om du har de 11 egenskapene som kjennetegner en vellykket gründer. Første kjennetegn kan komme som en stor overraskelse!

London School of Economics gjorde for få år siden en grundig gjennomgang av hva som gjorde gründere vellykket eller ei. Basert på deres funn har vi satt sammen følgende liste på hva som kjennetegner en vellykket gründer. Dette er de 11 tingene de fant.

Kjenner du deg igjen?

1. Du gjorde ulovlige ting i barndommen

En av de viktigste tegnene på at du blir en god gründer er at du våget å bryte regler i barndommen. Det viser at du er villig til å tenke uten for boksen og ikke er redd for hva samfunnet synes.

2. Du var flink i matematikk på barneskolen

Intelligens er ikke overraskende det nest-viktigste trekket på de gründerne som lykkes. Mange produkter er krevende å jobbe med. Men det holder ikke å være skole-smart, du må også være «street-smart» og lidenskapelig for produktet ditt.

3. Både far og mor har høyere utdannelse, og høy inntekt og er fortsatt gift

Verden er dessverre urettferdig. Det hjelper å bli født med en sølvskje i munnen.

4. Du har høye ambisjoner

Det sier seg kanskje selv, men når du setter i gang med salg, ansettelser og produktutvikling må du være målbevisst for å holde ut i møte med stadige utfordringer. Høye ambisjoner og vilje til å fortsette uansett hva som skjer hjelper deg å lykkes.

5. Du er ikke redd for å ta risiko

Selv om gründere i gjennomsnitt tjener mer, så går de fleste bedrifter konkurs. Er du ikke villig til å leve med den risikoen, så er nok ikke gründerlivet noe for deg.

Gründer med selvtillit

6. Du har høy grad av selvtillit

Har du høy selvtillit så klarer å få jobben gjort selv om det er mye motgang, eller få tror på deg.

7. Du er nysgjerrig

For å virkelig finne på noe nytt og smart så må du være nysgjerrig og lære alt om bransjen du opererer i. Det hjelper deg også å holde deg oppdatert på hva konkurrentene dine holder på med!

8. Du er villig til å jobbe døgnet rundt

I forskningsrapporten viste det seg at gründere jobbet hele 25 % flere timer enn de i vanlige jobber.

9. Du er tilpasningsdyktig

En startup er en midlertidig organisasjon på søken etter en god forretningsidè. Skal du lykkes må du klare å endre deg fort når du finner ut at det du trodde ikke var rett. Da kommer tilpasningsdyktighet godt med.

10. Du har en unik evne til å overbevise andre

En gründer må overbevise mange: kunder, investorer, og ansatte som skal bli med bedriften. Vellykkede gründere har en nesten magnetisk tiltrekningskraft og klarer å få med seg folk.

11. Du påvirkes lite av hva andre synes (Non-conformist)

I den berømte milliardæren Peter Thiel’s bok ”Zero to one” beskrives hvordan det som kjennetegner en vellykket startup. Det er en som ikke konkurrerer med eller kopierer andre, men en som gjør noe helt nytt. Thiel mener at mange ellers dyktige entreprenører lar seg snakke ut av sine gode ideer fordi de hører for mye på hva andre synes. Dersom du skal gjøre noe ingen har gjort før vil du naturlig nok møte en del motstand. Du må ha evnen til å forbli overbevist, selv når alle rundt deg er uenig.

Til syvende og sist så er ikke det å bli gründer for alle. Du må ofte jobbe dag og natt i mange år før du kan høste fruktene av ditt arbeid. (Men det er jo alltids greit å vite at man hadde lykkes om man hadde prøvd!)

Og det er mange trekk som ikke er nevnt her som helt klart kommer godt med. Det er nyttig om du er god å styre pengesekken, for eksempel, for kan du holde kontroll på kostnadene. Det er også nyttig at du har et avslappet forhold til det å mislykkes. Siden en høy andel av startups går konkurs, så må du kanskje være forberedt på å prøve mer enn en gang.

Likevel, det er ingen måte å komme rundt minstekravet for å lykkes som gründer: hvis du ikke gir det forsøk har du i hvert fall ingen sjanse.